Ez a leves Lengyelországban nagy kedvenc, és a téli hónapokban érdemes neked is kipróbálnod! Eheted tányérból, de cipóból még finomabb. Mutatjuk, hogy kerül a kovász a levesbe:
Hozzávalók:
6 ek rozsliszt
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 db egész bors
2 db borókabogyó
1 szelet rozskenyér
1 l meleg víz
1,5 l füstölt alaplé (pl. sonka)
0,5 l kovász
só
bors
4 db keménytojás
4 db burgonya
4 db közepes méretű cipó
petrezselyem
őrölt majoránna
választható: füstölt húsdarabok vagy akár fehér kolbászt is tehetsz bele
Így készítsd el:
A kovászt minimum három nappal a leves főzése előtt el kell kezdeni. Tedd a lisztet, a zúzott fokhagymát, borsot és a borókabogyót egy nagy befőttes üvegbe. Öntsd fel 1 l meleg vízzel, keverd össze és a rozskenyeret is tedd bele. Fedd le egy kendővel és 3 napig hagyd, hogy érlelődjön, úgy, hogy nem nyúlsz hozzá. Amikor elkészül, szűrd le és zárható edénybe tedd a hűtőbe. Így sokáig eláll.
A leveshez az alaplevet nagy lábosba tölts bele, és tedd bele a hámozott apró kockákra vágott burgonyát, főzd puhára. Botmixerrel pépesítsd, hogy sűrű legyen.
Öntsd hozzá 0,5 l kovászt és főzd össze. Ízesítsd majoránnával, sóval, borssal.
A végén a főtt tojásokat vágd félbe, tedd a levesbe, és darabold bele a füstölt húst, vagy kolbászt, és a levessel együtt hagyd felmelegedni.
A cipók tetejét késsel vágd le, puha belüket kapard ki (ezt nem kell kidobni) és a levest ebbe tálald. Szórd meg a tetejét aprított petrezselyemmel. A cipók tetejét is a leveshez eheted.
Jó étvágyat!
Tipp:
A cipóból kikapart kenyér belsejét ne dobd ki, hasznáhatod fasírthoz, vagy apróra vághatod és megpiríthatod szintén leveshez, salátához.