Nagyon ízletes ez a téli leves, neked is meg kell ismerned! Kovász nélkül pedig elképzelhetetlen. Mutatjuk a receptet.
Ez a leves Lengyelországban nagy kedvenc, és a téli hónapokban érdemes neked is kipróbálnod! Eheted tányérból, de cipóból még finomabb. Mutatjuk, hogy kerül a kovász a levesbe:
Fotó: Bartosz Luczak / shutterstock
Hozzávalók:
6 ek rozsliszt
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 db egész bors
2 db borókabogyó
1 szelet rozskenyér
1 l meleg víz
1,5 l füstölt alaplé (pl. sonka)
0,5 l kovász
só
bors
4 db keménytojás
4 db burgonya
4 db közepes méretű cipó
petrezselyem
őrölt majoránna
választható: füstölt húsdarabok vagy akár fehér kolbászt is tehetsz bele
Így készítsd el:
A kovászt minimum három nappal a leves főzése előtt el kell kezdeni. Tedd a lisztet, a zúzott fokhagymát, borsot és a borókabogyót egy nagy befőttes üvegbe. Öntsd fel 1 l meleg vízzel, keverd össze és a rozskenyeret is tedd bele. Fedd le egy kendővel és 3 napig hagyd, hogy érlelődjön, úgy, hogy nem nyúlsz hozzá. Amikor elkészül, szűrd le és zárható edénybe tedd a hűtőbe. Így sokáig eláll.
A leveshez az alaplevet nagy lábosba tölts bele, és tedd bele a hámozott apró kockákra vágott burgonyát, főzd puhára. Botmixerrel pépesítsd, hogy sűrű legyen.
Öntsd hozzá 0,5 l kovászt és főzd össze. Ízesítsd majoránnával, sóval, borssal.
A végén a főtt tojásokat vágd félbe, tedd a levesbe, és darabold bele a füstölt húst, vagy kolbászt, és a levessel együtt hagyd felmelegedni.
A cipók tetejét késsel vágd le, puha belüket kapard ki (ezt nem kell kidobni) és a levest ebbe tálald. Szórd meg a tetejét aprított petrezselyemmel. A cipók tetejét is a leveshez eheted.
Jó étvágyat!
Tipp:
A cipóból kikapart kenyér belsejét ne dobd ki, hasznáhatod fasírthoz, vagy apróra vághatod és megpiríthatod szintén leveshez, salátához.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.