Idén ne mustárral dobd fel a virslit, próbáld ki ezeket a mártogatós szószokat hozzá!
A szilveszteri menü elmaradhatatlan része a finom, roppanós főtt virsli. De mi a helyzet, ha valaki nem szereti a mustárt? Szerencsére akkor se kell lemondani erről a finomságról, mutatjuk, mivel lesz mennyei lakoma a virsli!
Több oka is lehet, hogy nem a jól megszokott mustár kerül a virsli mellé mártogatósnak; ezek közül persze a leggyakoribb, hogy elfogyott a mustár, de megeshet, hogy valaki nincs különösebben odáig érte, és akad, aki allergiás rá. Szerencsére a virsli mellé rengeteg mártogatós passzol, amivel még finomabb is lehet, mint mustárral! Ezek közül gyűjtöttük össze a legfinomabbakat, hogy tökéletes legyen a szilveszteri vacsora!
Sajtszósz
Hozzávalók:
6 dkg vaj
6 dkg liszt
6 dl tej
12 dkg sajt
só, fehér bors
Elkészítés:
Olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és pirítsd 1-2 percig. Folyamatosan kevergetve öntsd fel a tejjel, forrald fel, és keverd csomómentesre. Öt percig főzd, majd add hozzá a reszelt sajtot, és addig kevergesd, míg teljesen fel nem olvad.
A végén sózd, borsozd, majd várj, míg kihűl. Hot dogra kiváló öntet, de mártogatósként is felhasználhatod a virsli mellé.
Ketchupos pikáns szósz
Hozzávalók:
6 ek ketchup
1 db csilipaprika
oregánó, kakukkfű, bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
A megtisztított fokhagymát reszeld le, vágd apróra a csilipaprikát, és távolítsd le a magjait.
Keverd a ketchupbe a sót, borsot, fokhagymát, zöldfűszereket. Alaposan keverd össze, és hagyd állni 1-2 órán át. Mártogatósként tálalhatod.
Kapros-tejfölös mártogatós
Hozzávalók:
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db citrom
1,5 ek olaj (olíva)
30 dkg tejföl
20 dkg ricotta
só, szárított kapor
Elkészítés:
Vágd vékony szeletekre a megtisztított póréhagymát, reszeld le a citrom héját, és a levét facsard ki.
Hevíts olajat egy lábasban, add hozzá a póréhagymát, a fokhagymát és a citromhéjat, majd párold folyamatosan kevergetve 3 percig. Add hozzá a citromlé felét, főzd össze, majd hagyd hűlni 15 percig.
Ha kihűlt, keverd össze a ricottával, a maradék citromlével, ízesítsd sóval és kaporral. Tehetsz hozzá friss petrezselyemlevelet is.