kulcsár edina
Az ünnepi menü elképzelhetetlen leves nélkül, de nem muszáj mindig a megszokottat elkészíteni! Mutatunk néhány igazán különleges receptet, melyek közül bármelyikkel sikert arathat.
Hozzávalók (4 személyre):
300 g burgonya
2 db kisebb póréhagyma + a díszítéshez
400 g tisztított gesztenye (fagyasztott is jó)
3 ek. vaj
250 ml sör
kb. 1 l húslevesalaplé
só
bors
250 ml főzőtejszín
1. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel. A megtisztított póréhagymát karikázzuk fel. 150 g gesztenyét tegyünk tepsibe, és 20 percre toljuk a 200 fokos sütőbe. Közben a vajat olvasszuk meg, és közepes lángon futtassuk meg rajta a megmaradt gesztenyét, a burgonyát és a póréhagymát, majd állandó kevergetés mellett pároljuk néhány percig. Azután adjuk hozzá a sört, és ha az elpárolgott, öntsük fel annyi alaplével, hogy az épp ellepje a zöldségeket. Kis lángon főzzük mindet puhára 15-20 perc alatt, majd botmixerrel turmixoljuk össze. A gesztenyét vegyük ki a sütőből.
2. Tegyük vissza a levest a tűzre, sózzuk, borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a tejszín felét, és forraljuk össze. A maradék tejszínt belekeverve, a sült gesztenyével és néhány póréhagyma-karikával tálaljuk - írta a Fanny magazin.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 450 kcal
Hozzávalók:
A leveshez:
50 g vaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
500 ml zöldségalaplé
200 ml barna sör
só
őrölt fehér bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt babérlevél
2 evőkanál keményítő
200 ml tejszín
100 g füstölt sajt
100 g cheddar sajt
100 g trappista sajt
A krutonhoz:
4 szelet kenyér
1 csipet őrölt pirospaprika
1 csipet őrölt gyömbér
1 csipet fokhagyma-granulátum
2 csipet só
Elkészítés:
1. Egy fazékban a felforrósított vajon dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát. Tegyük rá az áttört fokhagymát, egy-két percig pároljuk kevergetve. Öntsük fel az alaplével és a sörrel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a szerecsendiót, a babérlevelet és forraljuk kis lángon negyedórán át.
2. A keményítőt kis hideg vízben keverjük csomómentesre, adjuk hozzá a tejszínt, s az egészet öntsük a leveshez. Kis lángon főzzük tovább a levest, ha felforrt, keverjük bele a lereszelt sajtokat, és vegyük is le a tűzről. Keverjük addig, míg az összes sajt el nem olvad benne.
3. A krutonhoz a kenyeret vágjuk, kockákra szórjuk bele egy tepsibe. Szórjuk meg a fűszerekkel, jól keverjük át, és 160 fokon süssük ropogósra.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 472 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
600 ml félédes fehérbor
1 db fahéjrúd
1 db vaníliarúd
120 g porcukor
6 db tojássárgája
2 ek. vaníliás pudingpor
200 ml habtejszín
A tetejére:
2 ek. kókuszzsír
25 g mandulapálcika
2 ek. nádcukor
1 tk. őrölt fahéj
1 marék aszalt áfonya a díszítéshez
1. A fehérbort öntsük lábasba, tegyük bele a fahéjrudat, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot, majd forraljuk fel.
2. A tojássárgájákat keverjük habosra egy nagyobb tálban. Egy másik edényben keverjük simára a vaníliás pudingport a hideg habtejszínnel.
3. A tojássárgájás keverékhez adagoljunk apránként a levesből, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejszínes keveréket. Folyamatos kevergetés mellett öntsük az egészet a levesbe, és sűrítsük be kissé. Közben kóstoljuk meg, ha nem elég édes, még adjunk hozzá egy kevés cukrot. Végül távolítsuk el a fahéjrudat.
4. Egy serpenyőben olvasszuk meg a kókuszzsírt. Szórjuk rá a mandulapálcikát, a nádcukrot és az őrölt fahéjat, forgassuk össze, és pirítsuk meg. A serpenyőből öntsük ki egy darab sütőpapírra, válasszuk kissé szét a mandulapálcikákat, és hagyjuk kihűlni. Ezt követően tördeljük szét.
5. Tálaljuk a levest a fahéjas mandulával és az aszalt áfonyával megszórva. Kaláccsal kínálhatjuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 550 kcal
Hozzávalók:
100 g füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
200 g füstölt sertéstarja
150 g füstölt csülök
1 tk. őrölt kömény
2 tk. őrölt babérlevél
só
bors
2 tk. őrölt pirospaprika
300 ml barna sör
1 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 cikk karalábé
1 cikk zeller
300 g savanyú káposzta
150 g csípős kolbász
1 ek. finomliszt
200 ml tejföl
1 csokor kapor
Elkészítés:
1. A füstölt szalonnát vágjuk kis kockákra, jól pirítsuk ki. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, dinszteljük meg, majd mehet az apróra vágott fokhagyma. Fél perc után dobjuk rá a kockákra vágott füstölt tarját és csülköt, és süssük fehéredésig. Fűszerezzük őrölt köménnyel, babérral, sóval, borssal, hintsük meg őrölt pirospaprikával.
2. Öntsük fel bő fél liter vízzel, öntsük rá a barna sör felét, és kezdjük el főzni. Tegyük bele a lébe a meghámozott, karikákra, illetve kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert.
3. A savanyú káposztát kóstoljuk meg, ha túl savanyú, mossuk át, majd ezt is tegyük bele a fazékba. Főzzük addig a levest, míg a hús meg nem puhul.
4. Közben a kolbászt karikázzuk fel és egy serpenyőben süssük ropogósra. A leveshez öntsük hozzá a maradék sört, rakjuk bele a sült kolbászt, végül készítsünk habarást a lisztből a tejfölből és sűrítsük be a levest. Szórjuk meg frissen vágott kaporral. Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.
Elkészítési idő: 120 perc
1 adag: 370 kcal
Hozzávalók:
2 ek. zsír
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
300 g sertéstarja
só
bors
1 kk. őrölt babérlevél
1 kk. őrölt kömény
1 ek. őrölt pirospaprika
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
300 g savanyú káposzta
250 ml pezsgő
1 liter zöldségalaplé
2 ek. liszt
300 ml tejföl
4-8 szelet füstölt (főtt) tarja
Elkészítés:
1. Egy jó nagy fazékban a két evőkanál zsíron dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát. Ha már átlátszó, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pár percig pároljuk együtt.
2. A nyers tarját vágjuk kockára, tegyük rá a hagymás zsírra, és erős lángon pirítsuk fehéredésig. Hintsük meg sóval, borssal, fűszerezzük őrölt babérral, köménnyel, pirospaprikával, adjuk hozzá a meghámozott, felaprított sárgarépát és petrezselyemgyökeret. 3. Adjuk hozzá az átvágott savanyú káposztát is, öntsük fel a pezsgővel és az alaplével, és főzzük addig, míg minden meg nem puhul benne. Végül két evőkanál lisztet keverjünk csomómentesre egy kis hideg vízben, keverjük bele a tejfölt, és sűrítsük be vele a levest.
4. A tarjaszeleteket fektessük egy sütőpapíros tepsire egy rétegben, és tegyünk a tetejére egy másik tepsit. Így nem fognak felkunkorodni a sülés közben. Süssük ropogósra 200 fokos sütőben körülbelül 10 perc alatt.
Elkészítési idő: 100 perc
Egy adag: 538 kcal
Hozzávalók:
A túrógombóchoz:
250 g túró
60 g búzadara
1 db tojás
1 db tojássárgája
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
2-3 ek. cukor
1 kk. vaníliás cukor
1 csipet só
A leveshez:
1 kg fagyasztott szilva
300 ml száraz vörösbor
1 liter víz
6-7 ek. cukor
1 kk. őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt szerecsendió
1 ek. keményítő
1 csipet só
Elkészítés:
1. Először a túrógombócokat készítjük elő. Az áttört túrót keverjük össze a darával, a tojásokkal, a citrom reszelt héjával, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Hagyjuk állni fél órát.
2. Közben egy fazékban forraljuk fel a vizet a borral és a fűszerekkel. Adjuk hozzá a fagyos szilvát, sózzuk, ízlés szerint édesítsük, és főzzük tíz percig. Ha már puha a gyümölcs, pürésítsük botmixerrel. Az evőkanálnyi keményítőt hideg vízben keverjük csomómentesre, és sűrítsük be vele a levest.
4. Végül forraljunk sós vizet. A túrós masszából formázzunk kis gombócokat, és főzzük ki a vízben. Tálaljuk a leves betétjeként.
Elkészítési idő: 40 perc+pihentetés
Egy adag: 479 kcal