Létrehozva: 2023.12.24.

6 különleges leves az ünnepi asztalra

Az ünnepi menü elképzelhetetlen leves nélkül, de nem muszáj mindig a megszokottat elkészíteni! Mutatunk néhány igazán különleges receptet, melyek közül bármelyikkel sikert arathat.

Póréhagymás gesztenyekrémleves

 

 

Hozzávalók (4 személyre):

300 g burgonya

2 db kisebb póréhagyma + a díszítéshez

400 g tisztított gesztenye (fagyasztott is jó)

3 ek. vaj

250 ml sör

kb. 1 l húslevesalaplé

bors 

250 ml főzőtejszín

 

1. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel. A megtisztított póréhagymát karikázzuk fel. 150 g gesztenyét tegyünk tepsibe, és 20 percre toljuk a 200 fokos sütőbe. Közben a vajat olvasszuk meg, és közepes lángon futtassuk meg rajta a megmaradt gesztenyét, a burgonyát és a póréhagymát, majd állandó kevergetés mellett pároljuk néhány percig. Azután adjuk hozzá a sört, és ha az elpárolgott, öntsük fel annyi alaplével, hogy az épp ellepje a zöldségeket. Kis lángon főzzük mindet puhára 15-20 perc alatt, majd botmixerrel turmixoljuk össze. A gesztenyét vegyük ki a sütőből.

2. Tegyük vissza a levest a tűzre, sózzuk, borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a tejszín felét, és forraljuk össze. A maradék tejszínt belekeverve, a sült gesztenyével és néhány póréhagyma-karikával tálaljuk - írta a Fanny magazin.

 

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 450 kcal


 

Barna sörös sajtkrémleves, fűszeres krutonnal

 

Hozzávalók:

A leveshez:

50 g vaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

500 ml zöldségalaplé

200 ml barna sör

őrölt fehér bors

1 csipet őrölt szerecsendió

1 csipet őrölt babérlevél 

2 evőkanál keményítő

200 ml tejszín

100 g füstölt sajt

100 g cheddar sajt

100 g trappista sajt

 

A krutonhoz:

4 szelet kenyér

1 csipet őrölt pirospaprika

1 csipet őrölt gyömbér

1 csipet fokhagyma-granulátum

2 csipet só

 

Elkészítés:

1. Egy fazékban a felforrósított vajon dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát. Tegyük rá az áttört fokhagymát, egy-két percig pároljuk kevergetve. Öntsük fel az alaplével és a sörrel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a szerecsendiót, a babérlevelet és forraljuk kis lángon negyedórán át.

2. A keményítőt kis hideg vízben keverjük csomómentesre, adjuk hozzá a tejszínt, s az egészet öntsük a leveshez. Kis lángon főzzük tovább a levest, ha felforrt, keverjük bele a lereszelt sajtokat, és vegyük is le a tűzről. Keverjük addig, míg az összes sajt el nem olvad benne.

3. A krutonhoz a kenyeret vágjuk, kockákra szórjuk bele egy tepsibe. Szórjuk meg a fűszerekkel, jól keverjük át, és 160 fokon süssük ropogósra.

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 472 kcal


 

Fahéjas-vaníliás borleves, pirított mandulával 

 

Hozzávalók (4 személyre):

600 ml félédes fehérbor

1 db fahéjrúd

1 db vaníliarúd 

120 g porcukor

6 db tojássárgája

2 ek. vaníliás pudingpor

200 ml habtejszín

A tetejére:

2 ek. kókuszzsír

25 g mandulapálcika

2 ek. nádcukor

1 tk. őrölt fahéj

1 marék aszalt áfonya a díszítéshez

 

1. A fehérbort öntsük lábasba, tegyük bele a fahéjrudat, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot, majd forraljuk fel.

2. A tojássárgájákat keverjük habosra egy nagyobb tálban. Egy másik edényben keverjük simára a vaníliás pudingport a hideg habtejszínnel.

3. A tojássárgájás keverékhez adagoljunk apránként a levesből, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejszínes keveréket. Folyamatos kevergetés mellett öntsük az egészet a levesbe, és sűrítsük be kissé. Közben kóstoljuk meg, ha nem elég édes, még adjunk hozzá egy kevés cukrot. Végül távolítsuk el a fahéjrudat.

4. Egy serpenyőben olvasszuk meg a kókuszzsírt. Szórjuk rá a mandulapálcikát, a nádcukrot és az őrölt fahéjat, forgassuk össze, és pirítsuk meg. A serpenyőből öntsük ki egy darab sütőpapírra, válasszuk kissé szét a mandulapálcikákat, és hagyjuk kihűlni. Ezt követően tördeljük szét.

5. Tálaljuk a levest a fahéjas mandulával és az aszalt áfonyával megszórva. Kaláccsal kínálhatjuk.

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 550 kcal


 

Barna sörös, füstölt húsos korhelyleves

 

Hozzávalók:

100 g füstölt szalonna 

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

200 g füstölt sertéstarja 

150 g füstölt csülök 

1 tk. őrölt kömény

2 tk. őrölt babérlevél

bors

2 tk. őrölt pirospaprika

300 ml barna sör 

1 szál sárgarépa

1 szál gyökér

1 cikk karalábé

1 cikk zeller

300 g savanyú káposzta

150 g csípős kolbász

1 ek. finomliszt

200 ml tejföl

1 csokor kapor

 

Elkészítés:

1. A füstölt szalonnát vágjuk kis kockákra, jól pirítsuk ki. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, dinszteljük meg, majd mehet az apróra vágott fokhagyma. Fél perc után dobjuk rá a kockákra vágott füstölt tarját és csülköt, és süssük fehéredésig. Fűszerezzük őrölt köménnyel, babérral, sóval, borssal, hintsük meg őrölt pirospaprikával.

2. Öntsük fel bő fél liter vízzel, öntsük rá a barna sör felét, és kezdjük el főzni. Tegyük bele a lébe a meghámozott, karikákra, illetve kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert.

3. A savanyú káposztát kóstoljuk meg, ha túl savanyú, mossuk át, majd ezt is tegyük bele a fazékba. Főzzük addig a levest, míg a hús meg nem puhul.

4. Közben a kolbászt karikázzuk fel és egy serpenyőben süssük ropogósra. A leveshez öntsük hozzá a maradék sört, rakjuk bele a sült kolbászt, végül készítsünk habarást a lisztből a tejfölből és sűrítsük be a levest. Szórjuk meg frissen vágott kaporral. Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.

Elkészítési idő: 120 perc

1 adag: 370 kcal


 

Pezsgős, tarjás korhelyleves

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hozzávalók:

2 ek. zsír 

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma 

300 g sertéstarja 

bors

1 kk. őrölt babérlevél 

1 kk. őrölt kömény 

1 ek. őrölt pirospaprika

2 szál sárgarépa 

1 szál petrezselyemgyökér 

300 g savanyú káposzta

250 ml pezsgő 

1 liter zöldségalaplé

2 ek. liszt 

300 ml tejföl

4-8 szelet füstölt (főtt) tarja 

 

Elkészítés:

1. Egy jó nagy fazékban a két evőkanál zsíron dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát. Ha már átlátszó, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pár percig pároljuk együtt.

2. A nyers tarját vágjuk kockára, tegyük rá a hagymás zsírra, és erős lángon pirítsuk fehéredésig. Hintsük meg sóval, borssal, fűszerezzük őrölt babérral, köménnyel, pirospaprikával, adjuk hozzá a meghámozott, felaprított sárgarépát és petrezselyemgyökeret. 3. Adjuk hozzá az átvágott savanyú káposztát is, öntsük fel a pezsgővel és az alaplével, és főzzük addig, míg minden meg nem puhul benne. Végül két evőkanál lisztet keverjünk csomómentesre egy kis hideg vízben, keverjük bele a tejfölt, és sűrítsük be vele a levest.

4. A tarjaszeleteket fektessük egy sütőpapíros tepsire egy rétegben, és tegyünk a tetejére egy másik tepsit. Így nem fognak felkunkorodni a sülés közben. Süssük ropogósra 200 fokos sütőben körülbelül 10 perc alatt.

 

Elkészítési idő: 100 perc

Egy adag: 538 kcal

 

Téli szilvaleves, túrógombóccal

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hozzávalók:

A túrógombóchoz:

250 g túró 

60 g búzadara

1 db tojás 

1 db tojássárgája 

1 db kezeletlen citrom reszelt héja 

2-3 ek. cukor 

1 kk. vaníliás cukor 

1 csipet só

 

A leveshez:

1 kg fagyasztott szilva

300 ml száraz vörösbor 

1 liter víz 

6-7 ek. cukor 

1 kk. őrölt fahéj 

1 csipet őrölt gyömbér 

1 csipet őrölt szegfűszeg 

1 csipet őrölt szerecsendió 

1 ek. keményítő 

1 csipet só 

 

Elkészítés:

1. Először a túrógombócokat készítjük elő. Az áttört túrót keverjük össze a darával, a tojásokkal, a citrom reszelt héjával, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Hagyjuk állni fél órát. 

2. Közben egy fazékban forraljuk fel a vizet a borral és a fűszerekkel. Adjuk hozzá a fagyos szilvát, sózzuk, ízlés szerint édesítsük, és főzzük tíz percig. Ha már puha a gyümölcs, pürésítsük botmixerrel. Az evőkanálnyi keményítőt hideg vízben keverjük csomómentesre, és sűrítsük be vele a levest.

4. Végül forraljunk sós vizet. A túrós masszából formázzunk kis gombócokat, és főzzük ki a vízben. Tálaljuk a leves betétjeként.

 

Elkészítési idő: 40 perc+pihentetés

Egy adag: 479 kcal


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek