RETRO RÁDIÓ

Így süsd meg a házi kolbászt, hogy ne durranjon ki

Létrehozva2023. 11. 11. 12:30

Ahogy fokozatosan hűl le az idő, egyre jobban kezdi megkívánni az ember a finom, sült házikolbászt. Hajlamos azonban ez a finomság kidurranni sütés közben; mutatjuk, hogyan tudod elkerülni ezt a katasztrófát!

November a disznótoros ételek ideje, ilyenkor már jó, ha kerül az asztalra némi hurka vagy sült házi kolbász is időnként. A legjobb, ha háztól tudsz beszerezni néhány szál jóféle kolbászt, de ha nincs ismerősöd, akinél disznóvágás lett volna, bátran keresd fel a legközelebbi termelői hentest, ilyenkor már roskadásig vannak a pultok sütni való kolbásszal. A sült házi kolbász élményét azonban alaposan elronthatja, ha szétdurran a kolbász sütés közben, hiszen ettől nemcsak a látvány, az íz is más lesz. Szerencsére megelőzhető a baj; mutatjuk, hogyan!

Hungarian,Baked,Sausage,On,The,Table
A tökéletes sült házi kolbász egyik titka a hideg víz. Fotó: Peter Gyorfi-Batori /  Shutterstock

Serpenyőben: jóféle edényt használj!

Ha fagyasztott kolbászt vettél, várd meg, míg teljesen kiolvad! Ezután áztasd hideg vízbe tíz percre, majd jó alaposan töröld le róla a vizet; ezzel elkerülheted a sülés közbeni fröcsögést. Ezután szurkáld meg egy villával, hogy tudjanak távozni sütés közben a gőzök. Tapadásmentes serpenyőben süsd, hogy ne ragadjanak le, ugyanis a kolbász legtöbbször akkor megy szét, amikor meg akarod fordítani őket, és ha sülés közben odatapadnak a serpenyőhöz, ezzel a mozdulattal ki is szakítod a bőrt. A serpenyőbe tegyél egy teáskanálnyi zsírt, forrósítsd be, majd óvatosan helyezd a kolbászt a serpenyőbe. Süsd át mindkét oldalát a forró zsírban, majd fedővel takard le az edényt, és párold a kolbászt tíz percig. Ezután vedd le a fedőt, még egyszer pirítsd meg mindkét oldalát, és már tálalhatod is.

Sütőben: csak semmi előmelegítés!

Akárcsak a serpenyős sütésnél, itt is áztasd hideg vízbe a (nem fagyott) kolbászokat, mert ez a kulcsa annak, hogy ne durranjanak szét. A szurkálás se maradjon el! Ezután tegyél egy kevés olajat vagy zsírt egy mély tepsibe, önts a kolbász alá fél deci vizet, majd tedd be a sütőbe. Fontos, hogy a kolbászt sütését mindig hideg sütőben kell elkezdeni! 180 fokon vagy kis lángon süsd 40 percet, és fél óra sütés után két fakanállal óvatosan fordítsd meg a kolbászokat. Ha piros, ropogós a bőre, kész is van.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.