Létrehozva: 2023.11.11.

Így süsd meg a házi kolbászt, hogy ne durranjon ki

Ahogy fokozatosan hűl le az idő, egyre jobban kezdi megkívánni az ember a finom, sült házikolbászt. Hajlamos azonban ez a finomság kidurranni sütés közben; mutatjuk, hogyan tudod elkerülni ezt a katasztrófát!

November a disznótoros ételek ideje, ilyenkor már jó, ha kerül az asztalra némi hurka vagy sült házi kolbász is időnként. A legjobb, ha háztól tudsz beszerezni néhány szál jóféle kolbászt, de ha nincs ismerősöd, akinél disznóvágás lett volna, bátran keresd fel a legközelebbi termelői hentest, ilyenkor már roskadásig vannak a pultok sütni való kolbásszal. A sült házi kolbász élményét azonban alaposan elronthatja, ha szétdurran a kolbász sütés közben, hiszen ettől nemcsak a látvány, az íz is más lesz. Szerencsére megelőzhető a baj; mutatjuk, hogyan!

Hungarian,Baked,Sausage,On,The,Table
A tökéletes sült házi kolbász egyik titka a hideg víz. Fotó: Peter Gyorfi-Batori /  Shutterstock

Serpenyőben: jóféle edényt használj!

Ha fagyasztott kolbászt vettél, várd meg, míg teljesen kiolvad! Ezután áztasd hideg vízbe tíz percre, majd jó alaposan töröld le róla a vizet; ezzel elkerülheted a sülés közbeni fröcsögést. Ezután szurkáld meg egy villával, hogy tudjanak távozni sütés közben a gőzök. Tapadásmentes serpenyőben süsd, hogy ne ragadjanak le, ugyanis a kolbász legtöbbször akkor megy szét, amikor meg akarod fordítani őket, és ha sülés közben odatapadnak a serpenyőhöz, ezzel a mozdulattal ki is szakítod a bőrt. A serpenyőbe tegyél egy teáskanálnyi zsírt, forrósítsd be, majd óvatosan helyezd a kolbászt a serpenyőbe. Süsd át mindkét oldalát a forró zsírban, majd fedővel takard le az edényt, és párold a kolbászt tíz percig. Ezután vedd le a fedőt, még egyszer pirítsd meg mindkét oldalát, és már tálalhatod is.

Sütőben: csak semmi előmelegítés!

Akárcsak a serpenyős sütésnél, itt is áztasd hideg vízbe a (nem fagyott) kolbászokat, mert ez a kulcsa annak, hogy ne durranjanak szét. A szurkálás se maradjon el! Ezután tegyél egy kevés olajat vagy zsírt egy mély tepsibe, önts a kolbász alá fél deci vizet, majd tedd be a sütőbe. Fontos, hogy a kolbászt sütését mindig hideg sütőben kell elkezdeni! 180 fokon vagy kis lángon süsd 40 percet, és fél óra sütés után két fakanállal óvatosan fordítsd meg a kolbászokat. Ha piros, ropogós a bőre, kész is van.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális viharpokol jön, ki is adták a riasztást több vármegyében

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

magyarnemzet.hu

Az orosz mesterlövész lesből támadt az ukrán katonákra a háborúban + videó

life.hu

Kiderült: megható tisztelgés Erzsébet királynő emléke előtt Sarolta 9. születésnapi fotója

mandiner.hu

Kizárná az EU-ból Magyarországot a volt svéd miniszterelnök

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál