Létrehozva: 2023.11.11.

Így süsd meg a házi kolbászt, hogy ne durranjon ki

Ahogy fokozatosan hűl le az idő, egyre jobban kezdi megkívánni az ember a finom, sült házikolbászt. Hajlamos azonban ez a finomság kidurranni sütés közben; mutatjuk, hogyan tudod elkerülni ezt a katasztrófát!

November a disznótoros ételek ideje, ilyenkor már jó, ha kerül az asztalra némi hurka vagy sült házi kolbász is időnként. A legjobb, ha háztól tudsz beszerezni néhány szál jóféle kolbászt, de ha nincs ismerősöd, akinél disznóvágás lett volna, bátran keresd fel a legközelebbi termelői hentest, ilyenkor már roskadásig vannak a pultok sütni való kolbásszal. A sült házi kolbász élményét azonban alaposan elronthatja, ha szétdurran a kolbász sütés közben, hiszen ettől nemcsak a látvány, az íz is más lesz. Szerencsére megelőzhető a baj; mutatjuk, hogyan!

Hungarian,Baked,Sausage,On,The,Table
A tökéletes sült házi kolbász egyik titka a hideg víz. Fotó: Peter Gyorfi-Batori /  Shutterstock

Serpenyőben: jóféle edényt használj!

Ha fagyasztott kolbászt vettél, várd meg, míg teljesen kiolvad! Ezután áztasd hideg vízbe tíz percre, majd jó alaposan töröld le róla a vizet; ezzel elkerülheted a sülés közbeni fröcsögést. Ezután szurkáld meg egy villával, hogy tudjanak távozni sütés közben a gőzök. Tapadásmentes serpenyőben süsd, hogy ne ragadjanak le, ugyanis a kolbász legtöbbször akkor megy szét, amikor meg akarod fordítani őket, és ha sülés közben odatapadnak a serpenyőhöz, ezzel a mozdulattal ki is szakítod a bőrt. A serpenyőbe tegyél egy teáskanálnyi zsírt, forrósítsd be, majd óvatosan helyezd a kolbászt a serpenyőbe. Süsd át mindkét oldalát a forró zsírban, majd fedővel takard le az edényt, és párold a kolbászt tíz percig. Ezután vedd le a fedőt, még egyszer pirítsd meg mindkét oldalát, és már tálalhatod is.

Sütőben: csak semmi előmelegítés!

Akárcsak a serpenyős sütésnél, itt is áztasd hideg vízbe a (nem fagyott) kolbászokat, mert ez a kulcsa annak, hogy ne durranjanak szét. A szurkálás se maradjon el! Ezután tegyél egy kevés olajat vagy zsírt egy mély tepsibe, önts a kolbász alá fél deci vizet, majd tedd be a sütőbe. Fontos, hogy a kolbászt sütését mindig hideg sütőben kell elkezdeni! 180 fokon vagy kis lángon süsd 40 percet, és fél óra sütés után két fakanállal óvatosan fordítsd meg a kolbászokat. Ha piros, ropogós a bőre, kész is van.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fordulat jöhet Zaporizzsja térségében, az ukrán katonák nem bírnak az orosz erővel

origo.hu

Megvan, mikor tér vissza a TV2 sikersorozata, a Hazatalálsz

borsonline.hu

„Mokkát soha nem nézek, főleg hogyha benne vagy” – Megfagyott a levegő a TV2 stúdiójában, keményen beszóltak Istenes Lászlónak – Videó

mandiner.hu

Tüntettek az Építési és Közlekedési Minisztériumnál, egyszercsak megjelent Lázár János

ripost.hu

Most kaptuk: legyőzte a gyilkos kór, elhunyt a Munkácsy-díjas művész

mandiner.hu

Wesley Clark tábornok szerint gyakorlatilag tehetetlenek Orbán Viktorral szemben

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas titkot árult el a Next Top Model Hungaryről - videó

lakaskultura.hu

A berendezés szelidítette meg ezt az újépítésű pasaréti házat

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Így lesz roppanós a rántott csirke, tojás nélkül is

FAZÉK

Nagyanyáink legjobb receptje: így készül az igazi körömpörkölt

FAZÉK

Így készül a görög krumplipüré: ilyen finomat még nem ettél!

FAZÉK

Így készül a ropogós rántott hús, ezt a trükköt ismerned kell

FAZÉK

Isteni csokitorta, csak 2 hozzávalóból

FAZÉK

Ettől a trükktől lesz tökéletes a csülkös bableves

FAZÉK

3 olcsó, egyszerű vacsora böjt idejére

FAZÉK

Eddig rosszul főzted a tésztát: eláruljuk, hogy csináld!