kulcsár edina
Ahogy fokozatosan hűl le az idő, egyre jobban kezdi megkívánni az ember a finom, sült házikolbászt. Hajlamos azonban ez a finomság kidurranni sütés közben; mutatjuk, hogyan tudod elkerülni ezt a katasztrófát!
November a disznótoros ételek ideje, ilyenkor már jó, ha kerül az asztalra némi hurka vagy sült házi kolbász is időnként. A legjobb, ha háztól tudsz beszerezni néhány szál jóféle kolbászt, de ha nincs ismerősöd, akinél disznóvágás lett volna, bátran keresd fel a legközelebbi termelői hentest, ilyenkor már roskadásig vannak a pultok sütni való kolbásszal. A sült házi kolbász élményét azonban alaposan elronthatja, ha szétdurran a kolbász sütés közben, hiszen ettől nemcsak a látvány, az íz is más lesz. Szerencsére megelőzhető a baj; mutatjuk, hogyan!
Serpenyőben: jóféle edényt használj!
Ha fagyasztott kolbászt vettél, várd meg, míg teljesen kiolvad! Ezután áztasd hideg vízbe tíz percre, majd jó alaposan töröld le róla a vizet; ezzel elkerülheted a sülés közbeni fröcsögést. Ezután szurkáld meg egy villával, hogy tudjanak távozni sütés közben a gőzök. Tapadásmentes serpenyőben süsd, hogy ne ragadjanak le, ugyanis a kolbász legtöbbször akkor megy szét, amikor meg akarod fordítani őket, és ha sülés közben odatapadnak a serpenyőhöz, ezzel a mozdulattal ki is szakítod a bőrt. A serpenyőbe tegyél egy teáskanálnyi zsírt, forrósítsd be, majd óvatosan helyezd a kolbászt a serpenyőbe. Süsd át mindkét oldalát a forró zsírban, majd fedővel takard le az edényt, és párold a kolbászt tíz percig. Ezután vedd le a fedőt, még egyszer pirítsd meg mindkét oldalát, és már tálalhatod is.
Sütőben: csak semmi előmelegítés!
Akárcsak a serpenyős sütésnél, itt is áztasd hideg vízbe a (nem fagyott) kolbászokat, mert ez a kulcsa annak, hogy ne durranjanak szét. A szurkálás se maradjon el! Ezután tegyél egy kevés olajat vagy zsírt egy mély tepsibe, önts a kolbász alá fél deci vizet, majd tedd be a sütőbe. Fontos, hogy a kolbászt sütését mindig hideg sütőben kell elkezdeni! 180 fokon vagy kis lángon süsd 40 percet, és fél óra sütés után két fakanállal óvatosan fordítsd meg a kolbászokat. Ha piros, ropogós a bőre, kész is van.