FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.26.

Így készítsd el a tarhonyát, hogy tényleg tökéletes legyen

Isteni finom köret a tarhonya, olcsó is. Tudod, hogyan kell elkészíteni, hogy ne ragadjon össze?

Szerző Ripost

A tarhonya nagy valószínűséggel a törökök által került Magyarországra. 17. századól írásos nyoma is van, de csak később terjedt el. Hagyományok szerint a nagy melegben, nyáron készítették el, mert a tészta kiszárításához az az időszak alkalmas. Felhasználásig pedig vászonzacskóban tartották a kamrában.

Tarhonya,-,Hungarian,Bead-like,Pasta
Fotó: Tobik /  Shutterstock

Pörköltek, szaftos húsok mellé az egyik legjobb köret a tarhonya. Ha házias ízekre vágysz, akkor érdemes igazán jól elkészíteni. Mi a trükkje, hogy ne ragadjon össze? 

Így lesz tökéletes a tarhonya

Fotó: mindmegette.hu

A tarhonyát pirítsd le kevés olajon, és közben kevergesd. Amikor kissé megpirultak a szemek, kétszeres mennyiségű vízzel öntsd fel. Nagyon fontos, hogy forró vizet használj! Majd sózd meg, és fedő alatt főzd puhára, közben néhányszor még keverd meg. Engedd, hogy a tarhonyaszemek magukba szívják a vizet.

Te tudtad?

Házi tarhonya

A tarhonyához liszt, só, víz és tojás szükséges. A szegedi tarhonya eredeti receptje szerint 1/2 kg liszthez, 1 db tojás, 1 tk. só és víz kerül. Korábban a begyúrt kemény tésztát reszelték, vagy kézzel formázták, tenyérrel deszkán gömbölygetve, késsel vagdosva. A kész tarhonyát két napig a napon szárították. Főleg meleg időben. Manapság inkább géppel készítik. Zúzapörkölthöz nem is tudunk jobb köretet elképzelni! Nem véletlen, hogy ez a köret nagyon sok ínyenc számára a mai napig nagy kedvenc!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek