tóth gabi
Isteni finom köret a tarhonya, olcsó is. Tudod, hogyan kell elkészíteni, hogy ne ragadjon össze?
A tarhonya nagy valószínűséggel a törökök által került Magyarországra. 17. századól írásos nyoma is van, de csak később terjedt el. Hagyományok szerint a nagy melegben, nyáron készítették el, mert a tészta kiszárításához az az időszak alkalmas. Felhasználásig pedig vászonzacskóban tartották a kamrában.
Pörköltek, szaftos húsok mellé az egyik legjobb köret a tarhonya. Ha házias ízekre vágysz, akkor érdemes igazán jól elkészíteni. Mi a trükkje, hogy ne ragadjon össze?
A tarhonyát pirítsd le kevés olajon, és közben kevergesd. Amikor kissé megpirultak a szemek, kétszeres mennyiségű vízzel öntsd fel. Nagyon fontos, hogy forró vizet használj! Majd sózd meg, és fedő alatt főzd puhára, közben néhányszor még keverd meg. Engedd, hogy a tarhonyaszemek magukba szívják a vizet.
Házi tarhonya
A tarhonyához liszt, só, víz és tojás szükséges. A szegedi tarhonya eredeti receptje szerint 1/2 kg liszthez, 1 db tojás, 1 tk. só és víz kerül. Korábban a begyúrt kemény tésztát reszelték, vagy kézzel formázták, tenyérrel deszkán gömbölygetve, késsel vagdosva. A kész tarhonyát két napig a napon szárították. Főleg meleg időben. Manapság inkább géppel készítik. Zúzapörkölthöz nem is tudunk jobb köretet elképzelni! Nem véletlen, hogy ez a köret nagyon sok ínyenc számára a mai napig nagy kedvenc!