RETRO RÁDIÓ

Így készítsd el a tarhonyát, hogy tényleg tökéletes legyen

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2023. 11. 26. 12:30

Isteni finom köret a tarhonya, olcsó is. Tudod, hogyan kell elkészíteni, hogy ne ragadjon össze?

A tarhonya nagy valószínűséggel a törökök által került Magyarországra. 17. századól írásos nyoma is van, de csak később terjedt el. Hagyományok szerint a nagy melegben, nyáron készítették el, mert a tészta kiszárításához az az időszak alkalmas. Felhasználásig pedig vászonzacskóban tartották a kamrában.

Tarhonya,-,Hungarian,Bead-like,Pasta
Fotó: Tobik /  Shutterstock

Pörköltek, szaftos húsok mellé az egyik legjobb köret a tarhonya. Ha házias ízekre vágysz, akkor érdemes igazán jól elkészíteni. Mi a trükkje, hogy ne ragadjon össze? 

Így lesz tökéletes a tarhonya

Fotó: mindmegette.hu

A tarhonyát pirítsd le kevés olajon, és közben kevergesd. Amikor kissé megpirultak a szemek, kétszeres mennyiségű vízzel öntsd fel. Nagyon fontos, hogy forró vizet használj! Majd sózd meg, és fedő alatt főzd puhára, közben néhányszor még keverd meg. Engedd, hogy a tarhonyaszemek magukba szívják a vizet.

Te tudtad?

Házi tarhonya

A tarhonyához liszt, só, víz és tojás szükséges. A szegedi tarhonya eredeti receptje szerint 1/2 kg liszthez, 1 db tojás, 1 tk. só és víz kerül. Korábban a begyúrt kemény tésztát reszelték, vagy kézzel formázták, tenyérrel deszkán gömbölygetve, késsel vagdosva. A kész tarhonyát két napig a napon szárították. Főleg meleg időben. Manapság inkább géppel készítik. Zúzapörkölthöz nem is tudunk jobb köretet elképzelni! Nem véletlen, hogy ez a köret nagyon sok ínyenc számára a mai napig nagy kedvenc!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.