Bográcsban a legfinomabb: Így készül a pásztortarhonya
Ha nyár, akkor itt a kerti sütögetés, bográcsozás ideje. Nem maradhat ki a menüből a pásztortarhonya sem, amit könnyű elkészíteni, és mindenki megnyalja utána a tíz ujját.
Laktató, szaftos és isteni: a pásztortarhonyát mindenki szereti, főleg, ha jóféle kolbásszal van megbolondítva. Ha emellett zsír helyett füstölt szalonnával készül, sokkal gazdagabb az ízvilág. Nyáron mindenki szeret társasággal a kertben sütögetni és bográcsozni, így érdemes ezt a hagyományos magyar egytálételt is elkészíteni. Bográcsban kicsit máshogy kell nekifogni, mint a tűzhelyen, de érdemes kipróbálni, hiszen semmihez nem fogható az így készült étel íze.
Vágd kisebb kockákra a füstölt szalonnát, majd a bográcsban kezdd el sütni. Ha elegendő zsírja olvadt ki, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és sűrűn kevergetve süsd üvegesre. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés zsiradékot – bográcsételeknél az olaj kerülendő, inkább sertészsírt használj.
Ha megfonnyadt a hagyma, szórd meg a pirospaprikával, alaposan keverd el, és tedd rá a kockákra vágott húst. Addig kevergesd a tűz felett, míg a hús ki nem fehéredik.
Ekkor mehet bele a kockákra vágott paprika és a paradicsom, a zúzott fokhagyma és a fűszerek. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd alaposan keverd össze, és hagyd főni.
Amikor már félig megpuhult a hús, mehet hozzá az apró kockákra vágott krumpli és a karikákra vágott kolbász is. Míg főnek, pirítsd meg olajon a tarhonyát, öntsd fel kétszer annyi vízzel, és egy kicsit hagyd főni. Ezután add hozzá a húshoz, és 15 percet rotyogtasd őket együtt.
Kovászos uborkával, savanyú almapaprikával a legfinomabb.