RETRO RÁDIÓ

Eljött a férfiak ideje: 3 szuper kaja bográcsban

Eljött a férfiak ideje: 3 szuper kaja bográcsban
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 07. 19. 12:16

Lássuk be, van néhány dolog az életben, amihez a férfiember ért igazán. Ilyen a bográcsozás. És most a Riposton a pasiké a terep!

Kint a szabadban, az egyszerű étkeket

nem főzi, hanem alkotja a férfi.

Kibontakoztatja az ízeket paprikából, krumpliból. És itt aztán szárnyalhat a fantázia! Mindegy, hogy grill vagy bogrács! A lényeg a forró hangulat, nyílt színen! Persze mindenki a saját gondolatai és receptúrája szerint bográcsozik, de azért mutatunk három régi, jól bevált receptet arra az esetre, ha az alapoknál mégiscsak kimaradt volna valami.

Íme, 3 szuper bográcsos kaja, amit mindenki imád!

Cigánylecsó

Lecsóból annyiféle változat létezik, mint égen a csillag, de ez itt mind közül talán a legkülönlegesebb. Egyszerű népi eledel, mely bográcsban készítve igazán finom!

Hozzávalók:

10 dkg zsír

20 dkg szalonna

1,5 kg hagyma

2 kg paprika, felkarikázva

0,5 kg paradicsom, szeletelve

1 nagyobb csirke, pörköltnek feldarabolva

1,5 kg édes káposzta  gyalulva

5 gerezd fokhagyma

2 ek. pirospaprika

só, bors

Így készítsd:

  • A kockára vágott szalonnát pirítsd le,  majd a zsírjában az apróra vágott hagymát is. Add hozzá a  fokhagymát, végül  a húst. Jól átforgatva süsd egy kicsit.

  • Mehet bele a paprika, a paradicsom és a fűszerek.

  • Kb. 20-30 percig hagyd rotyogni, majd add hozzá a káposztát is.

    Friss ropogós kenyérrel,  csípős paprikával tálald!

     

    Pincepörkölt

    Kerti partik, családi hétvégék örök kedvence. Ha ezúttal nem sütögettek, legjobb választás ez az ütős pöri!

    Hozzávalók:

    25 dkg füstölt szalonna

    1,5 kg csülök

    1,5 kg marhalábszár

    1 kg hagyma

    2 kg krumpli, felkockázva

    2-3 paradicsom, negyedre vágva

    2 paprika, kockázva

    2 dl vörösbor

    2-3 db babérlevél

    1/2 tk. köménymag

    2 ek. fűszerpaprika

    só, bors

     

    Így készítsd:

  • A kockára vágott szalonnát olvaszd ki, majd a zsiradékon pirítsd le a hagymát. Erre az alapra dobd rá a fölvágott paprikát és a paradicsomot, rottyantsd össze.

  • Mehet a kockákra vágott lábszár is a bográcsba, forgasd jól át a húst, hagyd egy kicsit kérgesedni magas tűznél. Fűszerezd meg, majd lassú tűznél főzd tovább. Ha  elfőne a leve, vörösborral öntsd fel.

  • Jó fél óra múlva mehet a marhahús mellé a csülök is, jól fogasd össze. Főzd tovább a pörköltet, egész addig, míg minden hús omlósan puha lesz.

  • Végén tedd bele a krumplikockákat, öntsd fel egy kis vízzel, és főzd puhára.

    Fontos! Ha előre odakészíted a bográcshoz a hozzávalókat, a krumplit feltétlenül tartsd víz alatt!

    Friss, ropogós kenyérrel, erős paprikával kínáld!

    Tipp:

    Tegyél félre egy kis hamut, így télen az ételbe keverve az asztalra varázsolhatod a bogrács ízét.

    Pásztortarhonya

    Hozzávalók:

    10 dkg zsír

    20 dkg füstölt szalonna

    2 db hagyma

    1 kg krumpli

    0,5 kg tarhonya

    0,5 kg  lángolt kolbász

    25 dkg csuszatészta

    2 -2 db paprika, paradicsom

    1 ek. fűszerpaprika

    só, bors

    Így készítsd:

  • A kockára vágott szalonnát olvaszd ki, zsírjában pirítsd meg a hagymát.

  • Forgasd bele a tésztát és a tarhonyát, hagyd kicsit pirulni.

  • Mehet a bográcsba a kockára vágott paprika, a paradicsom és a felkarikázott kolbász. Ízlésed szerint fűszerezd.

  • Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd add az ételhez a kockára vágott krumplit is.

  • Fedd le és főzd puhára. Figyelj rá, hogy mindig legyen alatta lé, az a jó, ha a pásztortarhonya kicsit szaftos marad!

    Elronthatatlan, nagyon laktató étel!

    Bográcsozási fortélyok:

  • Állítsd a bográcsot megfelelő magasságba, így kevésbé tud leégni az étel, kényelmesebben tudsz főzni, és a tűz is jobban ég! Főzés közben, ha kell, igazíts a bogrács magasságán.

  • A bográcsban főzött ételnek lobogó tűzre van szüksége. Úgy alakítsd ki a helyét, hogy a széltől megóvd a tüzet!

  • Használat után a letisztított bográcsot kend be olajjal, így nem rozsdásodik be!

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.