7 éve

Eljött a férfiak ideje: 3 szuper kaja bográcsban

Lássuk be, van néhány dolog az életben, amihez a férfiember ért igazán. Ilyen a bográcsozás. És most a Riposton a pasiké a terep!

Szerző Ripost

Kint a szabadban, az egyszerű étkeket

nem főzi, hanem alkotja a férfi.

Kibontakoztatja az ízeket paprikából, krumpliból. És itt aztán szárnyalhat a fantázia! Mindegy, hogy grill vagy bogrács! A lényeg a forró hangulat, nyílt színen! Persze mindenki a saját gondolatai és receptúrája szerint bográcsozik, de azért mutatunk három régi, jól bevált receptet arra az esetre, ha az alapoknál mégiscsak kimaradt volna valami.

Íme, 3 szuper bográcsos kaja, amit mindenki imád!

Cigánylecsó

Lecsóból annyiféle változat létezik, mint égen a csillag, de ez itt mind közül talán a legkülönlegesebb. Egyszerű népi eledel, mely bográcsban készítve igazán finom!

Hozzávalók:

10 dkg zsír

20 dkg szalonna

1,5 kg hagyma

2 kg paprika, felkarikázva

0,5 kg paradicsom, szeletelve

1 nagyobb csirke, pörköltnek feldarabolva

1,5 kg édes káposzta  gyalulva

5 gerezd fokhagyma

2 ek. pirospaprika

só, bors

Így készítsd:

  • A kockára vágott szalonnát pirítsd le,  majd a zsírjában az apróra vágott hagymát is. Add hozzá a  fokhagymát, végül  a húst. Jól átforgatva süsd egy kicsit.

  • Mehet bele a paprika, a paradicsom és a fűszerek.

  • Kb. 20-30 percig hagyd rotyogni, majd add hozzá a káposztát is.

    Friss ropogós kenyérrel,  csípős paprikával tálald!

     

    Pincepörkölt

    Kerti partik, családi hétvégék örök kedvence. Ha ezúttal nem sütögettek, legjobb választás ez az ütős pöri!

    Hozzávalók:

    25 dkg füstölt szalonna

    1,5 kg csülök

    1,5 kg marhalábszár

    1 kg hagyma

    2 kg krumpli, felkockázva

    2-3 paradicsom, negyedre vágva

    2 paprika, kockázva

    2 dl vörösbor

    2-3 db babérlevél

    1/2 tk. köménymag

    2 ek. fűszerpaprika

    só, bors

     

    Így készítsd:

  • A kockára vágott szalonnát olvaszd ki, majd a zsiradékon pirítsd le a hagymát. Erre az alapra dobd rá a fölvágott paprikát és a paradicsomot, rottyantsd össze.

  • Mehet a kockákra vágott lábszár is a bográcsba, forgasd jól át a húst, hagyd egy kicsit kérgesedni magas tűznél. Fűszerezd meg, majd lassú tűznél főzd tovább. Ha  elfőne a leve, vörösborral öntsd fel.

  • Jó fél óra múlva mehet a marhahús mellé a csülök is, jól fogasd össze. Főzd tovább a pörköltet, egész addig, míg minden hús omlósan puha lesz.

  • Végén tedd bele a krumplikockákat, öntsd fel egy kis vízzel, és főzd puhára.

    Fontos! Ha előre odakészíted a bográcshoz a hozzávalókat, a krumplit feltétlenül tartsd víz alatt!

    Friss, ropogós kenyérrel, erős paprikával kínáld!

    Tipp:

    Tegyél félre egy kis hamut, így télen az ételbe keverve az asztalra varázsolhatod a bogrács ízét.

    Pásztortarhonya

    Hozzávalók:

    10 dkg zsír

    20 dkg füstölt szalonna

    2 db hagyma

    1 kg krumpli

    0,5 kg tarhonya

    0,5 kg  lángolt kolbász

    25 dkg csuszatészta

    2 -2 db paprika, paradicsom

    1 ek. fűszerpaprika

    só, bors

    Így készítsd:

  • A kockára vágott szalonnát olvaszd ki, zsírjában pirítsd meg a hagymát.

  • Forgasd bele a tésztát és a tarhonyát, hagyd kicsit pirulni.

  • Mehet a bográcsba a kockára vágott paprika, a paradicsom és a felkarikázott kolbász. Ízlésed szerint fűszerezd.

  • Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd add az ételhez a kockára vágott krumplit is.

  • Fedd le és főzd puhára. Figyelj rá, hogy mindig legyen alatta lé, az a jó, ha a pásztortarhonya kicsit szaftos marad!

    Elronthatatlan, nagyon laktató étel!

    Bográcsozási fortélyok:

  • Állítsd a bográcsot megfelelő magasságba, így kevésbé tud leégni az étel, kényelmesebben tudsz főzni, és a tűz is jobban ég! Főzés közben, ha kell, igazíts a bogrács magasságán.

  • A bográcsban főzött ételnek lobogó tűzre van szüksége. Úgy alakítsd ki a helyét, hogy a széltől megóvd a tüzet!

  • Használat után a letisztított bográcsot kend be olajjal, így nem rozsdásodik be!

    Szerző Ripost

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!