tóth gabi
Lássuk be, van néhány dolog az életben, amihez a férfiember ért igazán. Ilyen a bográcsozás. És most a Riposton a pasiké a terep!
Kint a szabadban, az egyszerű étkeket
nem főzi, hanem alkotja a férfi.
Kibontakoztatja az ízeket paprikából, krumpliból. És itt aztán szárnyalhat a fantázia! Mindegy, hogy grill vagy bogrács! A lényeg a forró hangulat, nyílt színen! Persze mindenki a saját gondolatai és receptúrája szerint bográcsozik, de azért mutatunk három régi, jól bevált receptet arra az esetre, ha az alapoknál mégiscsak kimaradt volna valami.
Íme, 3 szuper bográcsos kaja, amit mindenki imád!
Lecsóból annyiféle változat létezik, mint égen a csillag, de ez itt mind közül talán a legkülönlegesebb. Egyszerű népi eledel, mely bográcsban készítve igazán finom!
Hozzávalók:
10 dkg zsír
20 dkg szalonna
1,5 kg hagyma
2 kg paprika, felkarikázva
0,5 kg paradicsom, szeletelve
1 nagyobb csirke, pörköltnek feldarabolva
1,5 kg édes káposzta gyalulva
5 gerezd fokhagyma
2 ek. pirospaprika
só, bors
Így készítsd:
A kockára vágott szalonnát pirítsd le, majd a zsírjában az apróra vágott hagymát is. Add hozzá a fokhagymát, végül a húst. Jól átforgatva süsd egy kicsit.
Mehet bele a paprika, a paradicsom és a fűszerek.
Kb. 20-30 percig hagyd rotyogni, majd add hozzá a káposztát is.
Friss ropogós kenyérrel, csípős paprikával tálald!
Kerti partik, családi hétvégék örök kedvence. Ha ezúttal nem sütögettek, legjobb választás ez az ütős pöri!
Hozzávalók:
25 dkg füstölt szalonna
1,5 kg csülök
1,5 kg marhalábszár
1 kg hagyma
2 kg krumpli, felkockázva
2-3 paradicsom, negyedre vágva
2 paprika, kockázva
2 dl vörösbor
2-3 db babérlevél
1/2 tk. köménymag
2 ek. fűszerpaprika
só, bors
Így készítsd:
A kockára vágott szalonnát olvaszd ki, majd a zsiradékon pirítsd le a hagymát. Erre az alapra dobd rá a fölvágott paprikát és a paradicsomot, rottyantsd össze.
Mehet a kockákra vágott lábszár is a bográcsba, forgasd jól át a húst, hagyd egy kicsit kérgesedni magas tűznél. Fűszerezd meg, majd lassú tűznél főzd tovább. Ha elfőne a leve, vörösborral öntsd fel.
Jó fél óra múlva mehet a marhahús mellé a csülök is, jól fogasd össze. Főzd tovább a pörköltet, egész addig, míg minden hús omlósan puha lesz.
Végén tedd bele a krumplikockákat, öntsd fel egy kis vízzel, és főzd puhára.
Fontos! Ha előre odakészíted a bográcshoz a hozzávalókat, a krumplit feltétlenül tartsd víz alatt!
Friss, ropogós kenyérrel, erős paprikával kínáld!
Tipp:
Tegyél félre egy kis hamut, így télen az ételbe keverve az asztalra varázsolhatod a bogrács ízét.
Hozzávalók:
10 dkg zsír
20 dkg füstölt szalonna
2 db hagyma
1 kg krumpli
0,5 kg tarhonya
0,5 kg lángolt kolbász
25 dkg csuszatészta
2 -2 db paprika, paradicsom
1 ek. fűszerpaprika
só, bors
Így készítsd:
A kockára vágott szalonnát olvaszd ki, zsírjában pirítsd meg a hagymát.
Forgasd bele a tésztát és a tarhonyát, hagyd kicsit pirulni.
Mehet a bográcsba a kockára vágott paprika, a paradicsom és a felkarikázott kolbász. Ízlésed szerint fűszerezd.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd add az ételhez a kockára vágott krumplit is.
Fedd le és főzd puhára. Figyelj rá, hogy mindig legyen alatta lé, az a jó, ha a pásztortarhonya kicsit szaftos marad!
Elronthatatlan, nagyon laktató étel!
Bográcsozási fortélyok:
Állítsd a bográcsot megfelelő magasságba, így kevésbé tud leégni az étel, kényelmesebben tudsz főzni, és a tűz is jobban ég! Főzés közben, ha kell, igazíts a bogrács magasságán.
A bográcsban főzött ételnek lobogó tűzre van szüksége. Úgy alakítsd ki a helyét, hogy a széltől megóvd a tüzet!
Használat után a letisztított bográcsot kend be olajjal, így nem rozsdásodik be!