kulcsár edina
Évtizedek óta a magyarok kedvence ez a kolbász, és nem véletlen! A szaftos debreceni kolbász nemcsak főzve, sütve is mennyei..
A debreceni kolbásznak évszázados története van, és a népszerűsége a mai napig töretlen. Különleges fűszerezése mellett az is nagyszerű benne, hogy szaftos, és nemcsak önmagában, de lecsóba főzve, vagy főzelékekre feltétnek is kiváló. A legtöbbször főzve kerül az asztalra, de sütve sokkal finomabb; nem mindegy azonban, hogyan teszed a serpenyőbe, hiszen akár ki is száradhat, vagy kidurranhat. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a sült debreceni!
Készülj fel a sütésre
Vagyis húsz perccel előtte vedd ki a kolbászokat a hűtőből; így nem lesznek túl hidegek, amikor a forró serpenyőbe kerülnek, így nem durrannak ki a hőkülönbségtől; emellett pedig egyenletesebben fog átsülni, mintha hidegen dolgoznád fel.
Tapadásmentes serpenyőben biztos a siker
Az sem mindegy, milyen serpenyőt használsz a sütéshez. Fontos, hogy vastag és nehéz legyen, mert az ilyen edénynek egyenletes a hőelosztása, így a kolbászok is egyenletesen sülnek át. Ha pedig tapadásmentes serpenyőt használsz, biztos, hogy nem fognak leragadni.
Kacsazsíron a legfinomabb
A debreceni kolbász jó zsíros, szaftos, de valamennyi zsiradék kell alá a sütéshez; egy teáskanál éppen elég. Egyengesd el a zsírt a serpenyőben, hogy mindenhova jusson, majd várd meg, míg felolvad; erre teheted a kolbászokat majd. A legjobb, ha olaj helyett liba- vagy kacsazsírt használsz, így jönnek ki legjobban az ízek a sütés során.
Jöhetnek a kolbászok!
Sütés előtt irdald be a debrecenit, majd a már forró zsiradékban addig süsd, míg meg nem pirul – majd fordítsd meg. Érdemes ropogósra sütni, úgy az igazi!