Ezt változtasd meg a szilvás gombócon: ég és föld a különbség
Most érik a szilva, kár lenne kihagyni ezt a hagyományos magyar finomságot! Úgy az igazi, ha friss szilva kerül bele, és magad készíted a tésztáját. De van egy apróság, amitől sokkal-sokkal finomabb lesz, mint ahogy megszoktad...
Szinte nincs is ember, aki ne szeretné a szilvás gombócot. Ez a külföldiek körében is népszerű hungarikum ilyenkor a legfinomabb, hiszen ősszel érik a sokféle szilva, így bármikor elkészítheted friss gyümölcsből. Ugyan mirelit gombócot bármikor vehetsz az év során, akkor az igazi, ha magad készíted a tésztát, és töltöd meg a gombócokat – ha túl sok készült, még bátran lefagyaszthatod későbbre. Az elkészítése nem bonyolult, a tésztához kell mindössze némi rutin és rafinéria, hiszen nem mindegy, milyen krumpliból készül (a legjobb a magas keményítőtartalmú), és tudni kell ráérezni, mikor lesz pont formázható, de már nem ragacsos a tészta. De ahhoz, hogy igazán isteni legyen, az sem mindegy, hogy miben sütöd ki a morzsát, amiben meghempergeted a gombócokat: olaj helyett használj vajat! Apróság, de sokkal finomabb lesz a gombóc így. Mutatjuk a tuti szilvás gombóc receptet!
Hozzávalók
1 kg krumpli
20-30 dkg liszt
1 ek búzadara
1 tojás
1 ek vaj
fél kg szilva
só, panírmorzsa
3 ek vaj (a morzsához)
Elkészítés:
Főzd meg héjában a krumplit, ha kész, vedd le a tűzhelyről, és még melegen hámozd meg. Hagyd egy kicsit kihűlni, hogy tudj vele dolgozni, de ne várd meg, míg jéghideg lesz, a langyos krumplival dolgozz, így nem fog ragadni a tészta.
Krumplinyomóval törd össze a burgonyát, add hozzá a tojást, az egy ek. vajat, a búzadarát, és kis adagokban a lisztet. Gyúrd össze a tésztát, ha kell, adj hozzá még lisztet, hogy kellőképpen rugalmas legyen, de még formázható.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki egy centi vastagságúra, majd vágd 10x10-es kockákra. Ezekbe helyezz egy-egy szilvát, szórj rá egy csipet cukrot és fahéjat. Csomagold össze a kockákat, vagyis fogd össze a négy sarkukat, majd görgesd őket a két tenyered között, hogy szép, formás gombócok legyenek.
Készítsd el a morzsát: olvaszd fel a 3 ek vajat egy nagyobb serpenyőben, tedd bele a zsemlemorzsát, és pirítsd addig közepes lángon, míg meg nem barnul.
Tegyél fel egy nagy fazék vizet, adj hozzá egy csipet sót, és forrald fel. A lobogó vízbe dobd a gombócokat, várd meg, míg feljönnek a víz felszínére. Ekkor főzd őket 1-2 percig, majd vedd ki őket. Forgasd meg a gombócokat a pirított morzsában, majd melegen tálald.