RETRO RÁDIÓ

Ezt változtasd meg a szilvás gombócon: ég és föld a különbség

Létrehozva2023. 09. 09. 13:30

Most érik a szilva, kár lenne kihagyni ezt a hagyományos magyar finomságot! Úgy az igazi, ha friss szilva kerül bele, és magad készíted a tésztáját. De van egy apróság, amitől sokkal-sokkal finomabb lesz, mint ahogy megszoktad...

Szinte nincs is ember, aki ne szeretné a szilvás gombócot. Ez a külföldiek körében is népszerű hungarikum ilyenkor a legfinomabb, hiszen ősszel érik a sokféle szilva, így bármikor elkészítheted friss gyümölcsből. Ugyan mirelit gombócot bármikor vehetsz az év során, akkor az igazi, ha magad készíted a tésztát, és töltöd meg a gombócokat – ha túl sok készült, még bátran lefagyaszthatod későbbre. Az elkészítése nem bonyolult, a tésztához kell mindössze némi rutin és rafinéria, hiszen nem mindegy, milyen krumpliból készül (a legjobb a magas keményítőtartalmú), és tudni kell ráérezni, mikor lesz pont formázható, de már nem ragacsos a tészta. De ahhoz, hogy igazán isteni legyen, az sem mindegy, hogy miben sütöd ki a morzsát, amiben meghempergeted a gombócokat: olaj helyett használj vajat! Apróság, de sokkal finomabb lesz a gombóc így. Mutatjuk a tuti szilvás gombóc receptet!

Plum,Dumplings,With,Brown,Suggar,On,The,Wooden,Table
Ősszel kihagyhatatlan csemege a szilvás gombóc! Fotó: pilipphoto / Shutterstock

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt
  • 1 ek búzadara
  • 1 tojás
  • 1 ek vaj
  • fél kg szilva
  • só, panírmorzsa
  • 3 ek vaj (a morzsához)
Csodát tesz a vaj a szilvás gombóccal. Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

  • Főzd meg héjában a krumplit, ha kész, vedd le a tűzhelyről, és még melegen hámozd meg. Hagyd egy kicsit kihűlni, hogy tudj vele dolgozni, de ne várd meg, míg jéghideg lesz, a langyos krumplival dolgozz, így nem fog ragadni a tészta.
  • Krumplinyomóval törd össze a burgonyát, add hozzá a tojást, az egy ek. vajat, a búzadarát, és kis adagokban a lisztet. Gyúrd össze a tésztát, ha kell, adj hozzá még lisztet, hogy kellőképpen rugalmas legyen, de még formázható.
  • A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki egy centi vastagságúra, majd vágd 10x10-es kockákra. Ezekbe helyezz egy-egy szilvát, szórj rá egy csipet cukrot és fahéjat. Csomagold össze a kockákat, vagyis fogd össze a négy sarkukat, majd görgesd őket a két tenyered között, hogy szép, formás gombócok legyenek.
  • Készítsd el a morzsát: olvaszd fel a 3 ek vajat egy nagyobb serpenyőben, tedd bele a zsemlemorzsát, és pirítsd addig közepes lángon, míg meg nem barnul.
  • Tegyél fel egy nagy fazék vizet, adj hozzá egy csipet sót, és forrald fel. A lobogó vízbe dobd a gombócokat, várd meg, míg feljönnek a víz felszínére. Ekkor főzd őket 1-2 percig, majd vedd ki őket. Forgasd meg a gombócokat a pirított morzsában, majd melegen tálald.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.