Nagyanyáink szívesen készítettek sós-vizes uborkát, itt az ideje, hogy te is kipróbáld. Nagyon egyszerű, egészséges, ízletes savanyúság. Nagy előnye, hogy nincs benne tartósítószer, nagyon jót tesz a bélműködésnek. Mutatjuk a legjobb receptet.
Hozzávalók:
2.5 kg uborka
2 csokor kapor
5 gerezd fokhagyma
3 evőkanál/liter só
1 evőkanál bors
ízlés szerint csombor
Így készítsd el:
8-10 cm-es uborkákat válogass össze. Mosd meg jól alaposan mindet és áztasd be hideg vízbe egy órára. Majd öblítsd le és vágd le a végeit.
Az üveg aljára rakd a kaprot, és a fokhagymát, majd rendezd bele az uborkákat. Add hozzá a fűszereket.
Önts rá sós vizet, annyit, hogy ellepje. Lefedve pihentesd a konyhában 4-5 napig.
Amikor zavarossá válik, a tetején keletkezett habot szedd le róla, majd a levet forrald fel. Az uborkákat tedd át kisebb, steril üvegekbe, öntsd le a lével, majd zárd le.
Takard bele plédbe, és várd meg, míg a dunsztban egy-két nap alatt kihűl.