tóth gabi
Idén rengeteg van belőle a konyhakertekben, sokan bosszantó gyomnak gondolják, és kikapálják. Pedig érdemes rendszeresen fogyasztani, mert nagyon egészséges!
A kövér porcsin minden kertben megtalálható, és idén jó idő van rá, ezért rengeteget találhatsz az ágyásokban. Vastag, húsos leveleivel egészen a talajra tapad, és szeret nagyon közel nőni a haszonnövények tövéhez. Érdemes kiszedni, mert idővel elszívja a tápanyagot a zöldségek elől; de gyomlálás után ne dobd ki, inkább eleve kosárba szedd, és vidd be a konyhába! Rengeteg finomsághoz felhasználhatod, például készíthetsz belőle pesztót, rizottót, de akár nyersen, salátában is fogyaszthatod. Finom íze van, enyhén citromos-fűszeres, paradicsomsalátához például kimondottan passzol. Vannak, akik savanyúságként teszik el télire vagy fermentálva, vagy pedig ecetes lében. Az íze mellett a jótékony egészségügyi hatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztanod belőle; mutatjuk, mi mindenben segíti a szervezetet!
Védi a szívet
Rengeteg omega-3 zsírsav található a kövér porcsinban, így ha sokat eszel belőle, segít csökkenteni a vérben a „rossz” koleszterin szintjét, ezzel pedig csökkenti a szívroham kialakulásának az esélyét.
Erősíti az immunrendszert
A porcsinban található antioxidánsok lekötik a szervezetben a káros szabad gyököket, ezzel erősítik az immunrendszert, megelőzik a gyulladások kialakulását, és segítenek a rákos megbetegedések megelőzésében.
Segít, ha felfáztál
A kövér porcsin nem volt ismeretlen nagyanyáink előtt sem, a magyar népi gyógyászatban húgyúti betegségek és gyulladások kezelésére használták. Ha felfáztál, érdemes a teájából elkortyolgatni naponta egy-két csészével, hatásosan enyhíti a kellemetlen tüneteket.
Tele van vitaminokkal
Ennek a növénynek igencsak magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, bőségesen található benne C- és E-vitamin, kalcium, magnézium és foszfor is, így rendszeres fogyasztásával feltöltheted a vitaminraktáraidat, és ettől az általános közérzeted is jobb lesz.