Létrehozva: 2023.07.18.

Nagyanyáink filléres csodaszere! Most szedd le a rétről és nagy hasznát veszed

Az őszi-téli megfázásos időszakban napjainkban is előkerül ennek a gyógynövénynek a kivonata. A legtöbben a patikában, drogériában szerzik be, pedig érdemes gyűjteni, és gyógyító szirupot készíteni belőle!

Szinte mindenki használt már köhögés ellen lándzsás útifű szirupot, hiszen rendkívül hatékony hurutoldó. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez a növény szinte bárhol megterem hazánkban, sőt, sokan gyomnövényként irtják is. Most nyáron érdemes gyűjteni a leveleit, hogy készíthess belőle finom, gyógyító szirupot.

Fresh,Plants,Of,Plantago,Lanceolata
Sokan gyomnövénynek nézik, pedig igazi csodaszer a lándzsás útifű! Fotó: simona pavan /  Shutterstock

Árokpartokon, utak mentén keresd

Májustól egészen októberig virágzik a lándzsás útifű. Ha úgy döntesz, hogy szerzel be a leveléből, érdemes mezőkön, erdőszéleken keresned. Levelét egész nyáron gyűjtheted, bár a legtöbb hatóanyagot virágzás előtt tartalmazza. 

Csak tiszta helyről szedj

Fontos, hogy ne legyenek szennyezettek a levelek, ezért nem mindegy, hol gyűjtesz: ne legyen a közelben úttest, ipari vagy mezőgazdasági létesítmény, üzem. Nem mindegy az sem, mikor szeded le a leveleket, a legjobb, ha száraz, napos időben kelsz útra, mert a nedvesen gyűjtött levelek a szállítás közben könnyen megsérülnek, megbarnulnak, és a barnult leveleket nem szabad felhasználni. Szedéskor ne törd a növény szárát, ha kell, használj ollót vagy metszőollót. Igyekezz a növény újonnan hozott leveleit leszedni.

Így készítsd a szirupot

Hozzávalók:

  • 60 dkg lándzsás útifű levél
  • 30 dkg cukor
  • 1 db 9 dl-es befőttes üveg

Elkészítés:

  • Mosd át alaposan a leveleket, közben többször cseréld a vizet. Hagyd, hogy megszáradjanak, majd vágd őket kb. egycentis arabokra.
  • Sterilizáld az üveget, majd jöhet a rétegezés: tegyél kétujjnyi vastagságban útifűlevelet az aljára, és alaposan nyomkodd le. Ezután jöhet egy ujjnyi cukorréteg, majd ismét a levelek. Addig folytasd a rétegezést, míg meg nem telik az üveg.
  • Napos, meleg helyre állítsd az üveget, és két-három naponta fakanállal nyomkodd le a rétegeket. Pár hét alatt feloldódik a cukor; ezt követően elég csak időnként megrázogatni az üveget. 
  • Másfél hónap múlva kész a szirup; szűrd le, majd tedd zárható üvegbe. Hűtőgépben akár egy évig is eláll.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek