kulcsár edina
A mogyoróvajhoz sokan még mindig inkább negatív, mint pozitív asszociációkat társítanak. Sok szó esik az ilyen típusú termék rossz összetételéről, amely számos tartósítószerben, pálmaolajban, hatalmas mennyiségű cukorban stb. nyilvánul meg. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez a fajta termék egyre kevésbé elterjedt, és helyét elsősorban az egészséges dióvajak veszik át, amelyek nagyon gyakran 100%-ban egy adott diófajtán alapulnak.
Ezek a krémek számos értékes tápanyagot tartalmaznak, amelyek fontosak az emberi szervezet egészsége szempontjából. Ezért már a kezdetektől fogva világos, hogy a mogyoróvaj minden fajtájának minden joga megvan ahhoz, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részét képezze. Ennek jobb megértéséhez érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy mi is valójában a mogyoróvaj és más kenhető krémek.
A mogyoróvaj egy többnyire krémes állagú termék, amelyet különböző diófélék 200 Celsius-fok feletti hőmérsékleten történő pörkölésével állítanak elő. Leggyakrabban földimogyoróból készült termékekkel találkozhatunk. Ennek oka az elérhetőségük, és ez más diófélékhez képest kissé alacsonyabb árat is jelent. Azonban a kesudióból és mogyoróból, pisztáciából vagy mandulából készült krémek és paszták ma már ugyanolyan népszerűek.
A felhasznált dióféléktől függően az egyes mogyoróvajak kalóriaértéke kissé eltérő lehet, és 100 grammonként 500/600 kcal között ingadozik. Bár a megadott értékek a száraz számok alapján nagyon magasnak tűnnek, érdemes megjegyezni, hogy 1 evőkanál mogyoróvaj csak kb. 10 g, azaz kb. 50/60 kcal. Ez mérsékelt mogyoróvajfogyasztást tesz lehetővé, vagyis, hogy bármilyen típusú étrendbe beillesszük, még az úgynevezett csökkentés során is.
Hogyan lehet biztos abban, hogy a kenhető krémek egészségesek?
Ehhez csak annyit kell tennie, hogy megnézi egy adott kenhető krém összetételét. Érdemes figyelembe venni a diófélék típusát, azok százalékos arányát az összetételben, valamint azt, hogy milyen anyagok szerepelnek benne. Egyre gyakoribb, hogy a mogyorókrémek hozzáadott tartósítószer, pálmaolaj vagy cukor nélkül készülnek. Másrészt az egészséges táplálkozás összetevői, mint például a fehérje, a telítetlen zsírok, valamint a különböző vitaminok vagy ásványi anyagok, beleértve az antioxidáns hatásúakat is, szerepelnek benne.
Ez azt jelenti, hogy a mogyoróvaj része lehet az egészséges táplálkozásnak, és például egészséges nassolnivalóként is használható. Mi több, sokan használják is így. Fontos azonban, hogy a kenőcs megfelelő összetevőkkel rendelkezzen, ilyen termékeket többek között az ALLNUTRITION (https://allnutrition.hu/Mogyorovajak-k1027.html) áruházban lehet vásárolni.
(X)