Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.12.

Így lesz sokáig élénk piros színű az eperlekvár

Úton-útfélen epret találsz, már az ára is kezd lefelé menni, szépen lassan. Szánd rá az időt és az energiát, hogy nagyon jól sikerüljön az eperlekvár!

Szerző Sors Edina

Az epret leginkább lekvár formában szokás eltenni télire és ezt igen változatosan is teszik a háziasszonyok. Ahány ház, annyi szokás, így nem csoda. Mindenkinek megvan a saját titka, módszere, hogyan szereti az egész család. Ez az egyik nagy kedvence sokunknak, így évről-évre lehet egy kicsit változtatni, tökéletesíteni, az amúgy is fantasztikus gyümölcsből készült lekvár receptjét. Vajon mik azok a trükkök, melyek segítségével nem csak isteni finom, de sokáig élénk piros is lesz a lekvár? 

Homemade,Strawberry,Preserves,Or,Jam,In,A,Mason,Jar,Surrounded
Eláruljuk a trükköt, mitől lesz sokáig szép piros az eperlekvár  Fotó: Stephanie Frey / shutterstock

Eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 30 dkg nádcukor
  • 1 nagy darab citrom
  • kevés citromsav

Így készítsd el:

  1. Mosd meg az epret, vágd le a csumáját, válogasd ki az esetleg túlérett szemeket. Vágd apró darabokra.
  2. Az epret cukorral, a citrom levével, és héjával együtt tedd egy lábasba. Közepes lángon főzd, míg forrni nem kezd. Ha for , vedd lejjebb a lángot, gyöngyözve főzd. kb. 15 percen keresztül, néha keverd meg. Használhatsz lekvárzselésítőt is, úgy még hamarabb elérheted a kívánt állagot.
  3. Botmixer segítségével pürésítsd a lekvárt. Tegyél néhány csepp lekvárt egy hideg tányérra, ha megszilárdul, tökéletes az állaga. Ha folyik, akkor még kell neki idő, hogy készre főjön. Tegyél bele egy kevés citromsavat.
  4. Készítsd elő a sterilizált üvegeket, helyezd bele forró vízzel teli tepsibe, majd töltsd meg őket a kész lekvárral. Erősen, légmentesen csavard rájuk a tetejét. Fordítsd meg őket fejjel lefelé,hogy vákuum képződjön.
  5. Csavard bele takaróba, majd hagyd kihűlni.

Tippek, hogyan marad csodaszép piros a lekvárod:

  • fontos a rövid főzési idő, ne főzd tovább, mint szükséges
  • ne cukrozd agyon a gyümölcsöt, minél több cukrot adsz hozzá, annál jobban mélyül a lekvár színe
  • sötét, hűvös helyen tárold: ha nem éri fény a lekvárt, a színanyagok lassabban alakulnak át sötétebb tónusúra
  • a citromsav segít megőrizni az eper színét

Jó étvágyat!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek