Az epret leginkább lekvár formában szokás eltenni télire és ezt igen változatosan is teszik a háziasszonyok. Ahány ház, annyi szokás, így nem csoda. Mindenkinek megvan a saját titka, módszere, hogyan szereti az egész család. Ez az egyik nagy kedvence sokunknak, így évről-évre lehet egy kicsit változtatni, tökéletesíteni, az amúgy is fantasztikus gyümölcsből készült lekvár receptjét. Vajon mik azok a trükkök, melyek segítségével nem csak isteni finom, de sokáig élénk piros is lesz a lekvár?
Eperlekvár
Hozzávalók:
1 kg eper
30 dkg nádcukor
1 nagy darab citrom
kevés citromsav
Így készítsd el:
Mosd meg az epret, vágd le a csumáját, válogasd ki az esetleg túlérett szemeket. Vágd apró darabokra.
Az epret cukorral, a citrom levével, és héjával együtt tedd egy lábasba. Közepes lángon főzd, míg forrni nem kezd. Ha for , vedd lejjebb a lángot, gyöngyözve főzd. kb. 15 percen keresztül, néha keverd meg. Használhatsz lekvárzselésítőt is, úgy még hamarabb elérheted a kívánt állagot.
Botmixer segítségével pürésítsd a lekvárt. Tegyél néhány csepp lekvárt egy hideg tányérra, ha megszilárdul, tökéletes az állaga. Ha folyik, akkor még kell neki idő, hogy készre főjön. Tegyél bele egy kevés citromsavat.
Készítsd elő a sterilizált üvegeket, helyezd bele forró vízzel teli tepsibe, majd töltsd meg őket a kész lekvárral. Erősen, légmentesen csavard rájuk a tetejét. Fordítsd meg őket fejjel lefelé,hogy vákuum képződjön.
Csavard bele takaróba, majd hagyd kihűlni.
Tippek, hogyan marad csodaszép piros a lekvárod:
fontos a rövid főzési idő, ne főzd tovább, mint szükséges
ne cukrozd agyon a gyümölcsöt, minél több cukrot adsz hozzá, annál jobban mélyül a lekvár színe
sötét, hűvös helyen tárold: ha nem éri fény a lekvárt, a színanyagok lassabban alakulnak át sötétebb tónusúra