
3 trükk a nagyitól: Így lesz isteni az eperlekvár
A nagyi eperlekvárja megkérdőjelezhetetlenül a legfinomabb. Így érdemes követni azokat a tippeket, amiket ő is alkalmazott.
Hogyan főzd?
A dzsem vagy lekvár főzéséhez előkészített epret, rozsdamentes, lehetőleg vastag aljú lábosban forgasd össze a cukorral, a citromlevet se hagyd ki belőle. Forrald fel, majd kisebb lángon folytasd, vigyázz, hogy a cukor le ne égjen! ( A pektint közvetlenül a forrás előtt, egy kis cukorral elkeverve adhatod hozzá.) A közben létrejövő habot kanállal távolítsd el a tetejéről. Elég 15 percig rotyogtatni, miközben hűl, majd besűrűsödik, szilárdul. Nem kell a dzsemet kavargatni, elég ha rázogatod az edényt. Akkor jó, ha a lekvár kocsonyás lesz.
Fűszerezd!
Az eper fantasztikusan működik együtt egyes fűszerekkel. Főzheted, kikapart vaníliavelővel, vagy amikor beletöltöd az üvegbe, rakj bele egy kevéske frissen darabolt gyömbért ( 2 kg eperhez kb. kisujjnyit). De tehetsz bele a végén egy kis rózsavizet, vagy levendulát, mentát is.
Dzsem vagy lekvár?
Dzsemhez az epret durván törd össze villával, vagy krumplinyomóval, de a habverő is segítségedre lehet. Így felismerhető eperdarabok maradnak benne. Lekvárhoz pürésítsd finomabbra.
A nagyi receptje:

Hozzávalók:
- 4 kg friss eper
- 1,2 kg kristálycukor
- 2 db citrom
Így készítsd el:
- Az epret kb. 5 percre hideg vízbe áztasd be, majd folyó víz alatt alaposan öblítsd le. Hagyd teljesen lecsepegni, és csumázd ki.
- Tedd egy nagy tálba és törd össze (pl. krumplinyomóval), majd add hozzá a cukrot. Éjszakára fedd le, és tedd hűvös helyre, így a cukor feloldódik benne.
- Öntsd át egy lábosba és forrald fel. Merj át nagyjából 1 liternyit belőle egy fémszűrőbe, nyomkodd át egy kicsit, majd a sűrűjét öntsd vissza a lábasba, és tedd hozzá a citromok kifacsart levét. A kinyert lét használd fel szörpként.
- Közepes lángon 30 percen keresztül főzd tovább, néha keverd meg.
- Vedd le a tűzről és sterilizált üvegekbe adagold, szorosan zárd le azokat , és fordítsd fejjel lefelé 10 percre.
- Bugyoláld plédbe az üvegeket, és 24 órán át hagyd a dunsztban az eperlekvárokat.
Jó étvágyat!
Forrás: Mindmegette






