RETRO RÁDIÓ

3 trükk a nagyitól: Így lesz isteni az eperlekvár

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2023. 05. 30. 11:00

A nagyi eperlekvárja megkérdőjelezhetetlenül a legfinomabb. Így érdemes követni azokat a tippeket, amiket ő is alkalmazott.

Hogyan főzd?

A dzsem vagy lekvár főzéséhez előkészített epret, rozsdamentes, lehetőleg vastag aljú lábosban forgasd össze a cukorral, a citromlevet se hagyd ki belőle. Forrald fel, majd kisebb lángon folytasd, vigyázz, hogy a cukor le ne égjen! ( A pektint közvetlenül a forrás előtt, egy kis cukorral elkeverve adhatod hozzá.) A közben létrejövő habot kanállal távolítsd el a tetejéről. Elég 15 percig rotyogtatni, miközben hűl, majd besűrűsödik, szilárdul. Nem kell a dzsemet kavargatni, elég ha rázogatod az edényt. Akkor jó, ha a lekvár kocsonyás lesz.

 

Fűszerezd!

Az eper fantasztikusan működik együtt egyes fűszerekkel. Főzheted, kikapart vaníliavelővel, vagy amikor beletöltöd az üvegbe, rakj bele egy kevéske frissen darabolt gyömbért ( 2 kg eperhez kb. kisujjnyit). De tehetsz bele a végén egy kis rózsavizet, vagy levendulát, mentát is.

 

Dzsem vagy lekvár?

Dzsemhez az epret durván törd össze villával, vagy krumplinyomóval, de a habverő is segítségedre lehet. Így felismerhető eperdarabok maradnak benne. Lekvárhoz pürésítsd finomabbra. 

 

A nagyi receptje:

Strawberry,Jam.,Strawberry,Jam,In,Glass,Jar,With,Fresh,Berries
Fotó: Katarzyna Hurova/Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 kg friss eper
  • 1,2 kg kristálycukor
  • 2 db citrom

Így készítsd el:

  1. Az epret kb. 5 percre hideg vízbe áztasd be, majd folyó víz alatt alaposan öblítsd le. Hagyd teljesen lecsepegni, és csumázd ki.
  2. Tedd egy nagy tálba és törd össze (pl. krumplinyomóval), majd add hozzá a cukrot. Éjszakára fedd le, és tedd hűvös helyre, így a cukor feloldódik benne. 
  3. Öntsd át egy lábosba és forrald fel. Merj át nagyjából 1 liternyit belőle egy fémszűrőbe, nyomkodd át egy kicsit, majd a sűrűjét öntsd vissza a lábasba, és tedd hozzá a citromok kifacsart levét. A kinyert lét használd fel szörpként.
  4. Közepes lángon 30 percen keresztül főzd tovább, néha keverd meg. 
  5. Vedd le a tűzről és sterilizált üvegekbe adagold, szorosan zárd le azokat , és fordítsd fejjel lefelé 10 percre.
  6. Bugyoláld plédbe az üvegeket, és 24 órán át hagyd a dunsztban az eperlekvárokat.

Jó étvágyat!

Forrás: Mindmegette

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.