4°C
7°C

Gabriella névnapja

RETRO RÁDIÓ

Túl sok lett a főtt tojás? Így tárold, hogy hosszú ideig elálljon

Létrehozva2023. 04. 11. 18:30

Elképzelhetetlen nélküle az ünnep, de előfordulhat, hogy akármilyen kevésnek is tűnik, mégis marad belőle húsvét utánra. Bár még egy darabig fogyasztható, kényes élelmiszer lévén nem mindegy, hogyan tároljuk.

A húsvéti sonka és a kalács mellé szinte kötelező a frissen főtt kemény tojás, de meglehet, hogy túlságosan sok készül belőle, és későbbre is megmarad jópár darab. Ahhoz, hogy biztonságosan eltartható legyen, már a főzésnél is be kall tartani néhány szabályt, nehogy később gondot okozzon. Ezeket a tudnivalókat gyűjtötte csokorba a mindmegette.hu

Óvatosan kell bánni a megmaradt főtt tojással. Fotó: Pixabay.com

Csak friss tojást főzz meg

A bolti tojásnál a szavatossági idő segíthet, házi tojásnál pedig az odafigyelés: a húsvétra szánt, saját tojásokat külön gyűjtsd, és írd fel, mikor tojta őket a tyúk. A tojások 3-5 hétig maradnak frissek. Ha esetleg nem vagy benne biztos, hogy az a darab, amit főzni készülsz, friss-e, akkor végezd el a tojásokon a víztesztet: tölts tele egy poharat vízzel, és tedd bele a gyanús tojást. Amelyik lesüllyed, az friss, de ha lebeg a víz felszínén, akkor semmiképpen ne használd fel.

Tartsd be a főzési időt

Ahhoz, hogy a kemény tojás biztonsággal és minél tovább eltartható legyen, fontos, hogy tényleg keményre főzd. Bár 5-6 perc főzés után úgy tűnhet, már jó lesz, ilyenkor még a sárgája enyhén lágy. A hosszú ideig, minél magasabb hőfokon való főzés a garancia arra, hogy elpusztuljanak a szalmonellát okozó baktériumok a tojásban. Főzd legalább 8, de inkább 10 percig a tojásokat; nem elég, ha csak gyöngyözik a víz, forrnia kell.

Csak a hűtőben áll el

Hiába vagy alapos a tojások kiválasztásánál és a főzésnél, ha nem jól tárolod a húsvétról megmaradt keménytojásokat. Miután kihűltek, a legjobb azonnal, de legfeljebb 2 órával a főzést követően betenni őket a hűtőbe. Érdemes héjastól tárolni őket, mert pucolva beszívja a hűtőben lévő szagokat, és kellemetlen íze lehet a tojásnak. Ha úgy maradt meg, hogy már megszabadítottad a héjától, akkor tedd a főtt tojást jól zárható dobozba vagy tasakba. Fontos, hogy ne a hűtő ajtajába tedd, hiszen itt a nyitogatás miatt ingadozó a hőmérséklet; inkább a hűtőszekrény alsó, leghidegebb polcára tedd a tojásokat. Ha ezeket a szabályokat betartod, körülbelül 10 napig fogyasztható biztonságosan a főtt tojás.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.