tóth gabi
Az ünnep alatt fontos a szép tálalás; aminek egyből lőttek, ha a tojás héja főzés közben szétreped. Szerencsére vannak bevált módszerek, melyekkel megelőzhető ez a katasztrófa...
A húsvéti ünnepi asztal elengedhetetlen szereplője a keményre főtt tojás, hiszen tökéletesen passzol a sonkához és a friss tavaszi zöldségekhez. Azonban igencsak csúnya látványt tud nyújtani, ha szétreped a tojás főzés közben, hiszen ilyenkor a réseken a főzővízbe távozik a fehérje, és a főtt tojás felülete egyenetlen, rücskös lesz. Ahhoz, hogy ne repedjen meg a tojás héja, néhány dologra érdemes odafigyelni főzés közben; ezeket gyűjtöttük össze.
Csak friss tojást készíts
A régebbi tojásokban sokkal több a levegő, és a főzés közben a hirtelen hőmérséklet-változástól megnő a tojás belsejében a nyomás – ettől pedig megrepedhet a héj. Érdemes inkább friss tojást választani az ünnepi asztalra; ha bizonytalan vagy, akkor a vízteszttel nézd meg a tojást, vagyis tedd egy pohár vízbe. Ha az alján marad, még friss, ha feljön a víz tetejére, akkor ne főzd meg.
Hideg vízben kezdd főzni
Sokszor amiatt reped meg a tojáshéj, mert túlságosan meleg, netán forró főzővízbe kerül a nyers tojás, így a hőtágulás miatt be is következik a katasztrófa. Ezért érdemes hideg vízben indítani a főzést. Ilyenkor a főzési időt (min. 10 perc) a forrástól kezdve kell számolni. Sokszor így is megrepedhet a tojás, aminek leggyakrabban az az oka, hogy a hűtőből, jéghidegen kerülnek a vízbe. Érdemes főzés előtt bevinni a tojásokat a konyhába, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, amikor főzni kezded őket.
Ne zubogtasd a vizet
Miután felforrt a víz, állítsd vissza takarékra a tűzhelyed, ugyanis ahogy a forró folyadék dobálja ide-oda a tojásokat, attól is megrepedhet a héjuk. A főzővíz mindig bőséges legyen, lepje el a tojásokat, és vannak, akik arra esküsznek, hogy egy evőkanál só segít, hogy ne repedjen szét a héj.