Vágd apróra a fokhagymát, a salátát cafatokra kell tépni, a szalonnát kockázd fel.
Nagy fazékban hevíts olajat, és tedd bele a szalonnát. Félig aprítsd meg, majd add hozzá a fokhagymát is. A kettőt együtt tovább pirítsd, majd mielőtt megpirulna a fokhagyma, húzd félre a fazekat a tűzről.
Tedd rá a salátacafatokat, sózd és jól keverd meg az egészet. Tedd vissza a tűzre és addig dinszteld, amíg összeesik a saláta, közben néha kevergesd. Amikor összeesett, engedd fel vízzel és kb. 40 percen keresztül főzd egy kissé félrehúzott fedő alatt.
Miközben fő a saláta, készítsd el a tejfölös ízesítést. Egy kis tálba tejfölt, cukrot és tojás sárgáját keverj össze. A levesből merj hozzá 1-2 merőkanálnyi levet és hagyd hűlni, majd amikor már eléggé lehűlt keverd össze.
A megfőtt levesről vedd le a fedőt, majd az edényt hideg vízzel félig engedett mosogatóba tedd bele és hűtsd le.
Ha lehűlt a leves, öntsd bele a felhígított tejfölös alapot és jól keverd el. Önts bele 2 ek ecetet. Ízlés szerint még adj hozzá sót.
A zöldfűszereket mosd meg és vágd fel apróra. Valamint a főtt sonkát is kockázd fel.
A vajat olvaszd fel, pirítsd meg rajta a lisztet. Öntsd fel tejjel, a húslevessel és a borral, majd forrald fel.
A tejszínnel, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítsd. A zöldfűszereket keverd a levesbe, de már ne forrald tovább. Csészékbe szedheted a levest és szórd meg a sonkakockákkal. Vajas pirítóssal kínálhatod.
Jó étvágyat!
3. Köménymagos tojásleves
Hozzávalók:
2 ek étolaj
1 fej vöröshagyma
1 tk őrölt pirospaprika
1 tk köménymag
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
só, bors
6 db tojás
1 ek ecet
Így készítsd el:
Egy lábasban hevíts olajat, és párold meg benne az apróra vágott hagymát. Amint üveges, húzd le a tűzről, és szórd rá a pirospaprikát és a köménymagot. Add hozzá a babérlevelet és reszeld rá a fokhagymát, sózd, borsozd. Öntsd fel 1 liter hideg vízzel és forrald fel.
Vedd lejjebb a lángot, és folytonos keverés mellett 2 db felvert tojást csurgass bele, majd óvatosan üsd bele a maradék tojást. Ekkor már ne keverd, különben nem maradnak a tojások egyben. 5-6 percig főzd, végül a tűzről levéve csorgasd bele az ecetet.