Messziről virító sárga virágfejéről könnyen megtalálni a kertben vagy a mezőn a pitypangot, másik nevén a gyermeklácfűvet. Sokan gyomnak tartják, pedig ennek a növénynek rengeteg jótékony hatása van! Többek között oldja az epekövet, segít az anyagcserében, javítja a gyomornedv kiválasztását, hatékonyan segíti a májműködést, szirupja enyhíti a köhögést, de vízhajtó hatásáról is ismert. Azt viszont kevesen tudják, hogy virágjából egészséges pitypang méz készíthető! Mutatjuk hozzá a receptet:
Hozzávalók:
5 marék pitypang virágfej
víz
0,5 kg cukor
Így készítsd el:
Szedd le a kertben a pitypangok sárga virágfejét, majd a zsákmányt egy textilen terítsd szét. Így minden rovar elhagyhatja a kelyhehet. A virágokat ugyanis nem szabad megmosni, szükség lesz a virágporra.
Majd tedd a pitypangokat a főzőedénybe, engedj rá csapvizet, annyit, hogy ellepje.
Forrald fel az egészet! Amikor gyöngyözik a víz és elkezd forrni, azonnal zárd is el a tüzet.
Fantasztikus illata lesz a gőznek. A felforralt pitypangos vizet hagyd pihenni 24 órán át, majd szűrd le a virágokat és nyomkodd a lébe a pitypangban maradt virágport. A virágot ezek után már nem kell használni.
A levet ezek után szűrd át egy ritka szövésű konyharuhán.
A kapott folyadékot tedd a tűzhelyre, és kis lángon forrald fel ismét. Közben add hozzá a cukrot, amíg méz állagú nem lesz.
Majd ismét hagyd az egészet kihűlni, csavarhatsz hozzá citromlevet, de ez nem kötelező. Alaposan keverd össze, és kanalazd tiszta befőttes üvegekbe.
Légmentesen lezárva akár 1-2 évig is eláll.
Tipp:
A szűréshez használj sűrű szövésű szűrőt, konyharuhát, vagy egy textilpelenkát, esetleg gézt.