kulcsár edina
Az őszi-téli időszakban vesszük a legtöbb mézet, amik között sok a hamisítvány. Miről ismerni fel az eredeti mézet és baj-e, ha kicsit kristályos? Íme a válaszok!
A méz a harmadik leggyakrabban hamisított termék a világon, ráadásul nagyon nehéz megkülönböztetni a hamis mézet az eredetitől. Miben tér el az áruházban kapható olcsóbb méz a termelőitől? Vehetünk-e kikristályosodott mézet? Íme a szakértők válaszai.
A mézet háromféleképp hamisítják. Egyrészt hamisítják az eredetmegjelölést, vagyis az adott méz nem onnan származik, vagy nem olyan fajtájú, mint ami a címkéjén szerepel-olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) oldalán. A másik trükk a mézek cukorszirupokkal történő hamisítása. A direkt hamisítás során a cukorszirupot a mézhez keverik, az indirekt hamisítás során pedig a cukrokat a méheknek adják táplálékként. Létezik egy harmadik módszer is, amit laborokban csinálnak, ez az ún. gyantaszűréses technológia, amit Kínában találtak ki. Ennek eredményeként a méz az eredetinél világosabb, gyakorlatilag egy steril cukorszirup lesz, és hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője. Ezek a termékek valójában már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok. Sajnos sok helyen lehet ilyet is kapni méz feliratú üvegekben.
A TVE szerint akkor, ha közvetlenül a termelőtől vesszük. Emellett néhány trükkel is ellenőrizhetjük a méz valódiságát:
Először is az üvegen, flakonon lévő címkére. Ezen megtaláljuk az áru származási helyét. A Távol-Keletről az EU-ba érkezőn csak az van feltüntetve, hogy keverékméz. A szakértők ezenkívül azt javasolják, hogy óvakodjunk a gyanúsan olcsó mézektől, mert azok eredetisége erősen megkérdőjelezhető lehet.
A különbség kizárólag az áfa, a kereskedelmi árrés, és a vizsgálatok költségeiből adódik.
A méz sosem romlik meg, hiába csak 1 év szerepel lejárati időként a bolti csomagolásokon. Tévhit az is, hogy ha a méz kikristályosodik az üvegben, akkor az azt jelenti, hogy valami nem stimmel vele, sőt. A kristályosodás természetes folyamat, ami azt mutatja, hogy él a méz. A jó minőségű méz előbb-utóbb kikristályosodik, de ez egyáltalán nincs hatással az ízére vagy a szervezetre gyakorolt hatására. A Nébih szerint például a napraforgóméz 100%-ban kikristályosodik, télire akár egy tömbbe is összeáll, ettől még nyugodtan megvehetjük. A kikristályosodott mézet egyébként lassan, kíméletesen (kb. 40ºC-on) felmelegítve ismét folyóssá tudjuk tenni.