Magyar Péter ámokfutása büdös szavazóktól, nők, nyugdíjasok folyamatos gyalázásáig

POLITIK
Létrehozva: 2022.10.27.

Szakértők szerint ilyen a jó méz

Az őszi-téli időszakban vesszük a legtöbb mézet, amik között sok a hamisítvány. Miről ismerni fel az eredeti mézet és baj-e, ha kicsit kristályos? Íme a válaszok!

A méz a harmadik leggyakrabban hamisított termék a világon, ráadásul nagyon nehéz megkülönböztetni a hamis mézet az eredetitől. Miben tér el az áruházban kapható olcsóbb méz a termelőitől? Vehetünk-e kikristályosodott mézet? Íme a szakértők válaszai.

Honey,Dipper,Over,A,Jar,Of,Dandelion,Syrup
Fotó: Shutterstock

Nagyon sok a hamis méz a piacon

A mézet háromféleképp hamisítják. Egyrészt hamisítják az eredetmegjelölést, vagyis az adott méz nem onnan származik, vagy nem olyan fajtájú, mint ami a címkéjén szerepel-olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) oldalán. A másik trükk a mézek cukorszirupokkal történő hamisítása. A direkt hamisítás során a cukorszirupot a mézhez keverik, az indirekt hamisítás során pedig a cukrokat a méheknek adják táplálékként. Létezik egy harmadik módszer is, amit laborokban csinálnak, ez az ún. gyantaszűréses technológia, amit Kínában találtak ki. Ennek eredményeként a méz az eredetinél világosabb, gyakorlatilag egy steril cukorszirup lesz, és hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője. Ezek a termékek valójában már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok. Sajnos sok helyen lehet ilyet is kapni méz feliratú üvegekben.

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy valódi mézet veszünk?

A TVE szerint akkor, ha közvetlenül a termelőtől vesszük. Emellett néhány trükkel is ellenőrizhetjük a méz valódiságát:

  • a hamisított méz cseppfolyósabb, a valódi méz cseppje nehezen folyik, jellegzetesen nyúlik;
  • a hamisított mézek általában világosak;
  • a hamisított méz jellegtelen, inkább cukor mint méz ízű;
  • a hamisított méz soha nem kristályosodik be;
  • vízbe kerülve a hamis méz gyorsan feloldódik, az igazi leülepszik az aljára és nehéz összekeverni;
  • a hamis méz nagyon olcsó.

 

Mire figyeljünk még?

Először is az üvegen, flakonon lévő címkére. Ezen megtaláljuk az áru származási helyét. A Távol-Keletről az EU-ba érkezőn csak az van feltüntetve, hogy keverékméz. A szakértők ezenkívül azt javasolják, hogy óvakodjunk a gyanúsan olcsó mézektől, mert azok eredetisége erősen megkérdőjelezhető lehet.

Miért olcsóbb a termelői méz, mint a bolti?

A különbség kizárólag az áfa, a kereskedelmi árrés, és a vizsgálatok költségeiből adódik.

Fotó: pixabay.com

A kikristályosodott méz romlott?

A méz sosem romlik meg, hiába csak 1 év szerepel lejárati időként a bolti csomagolásokon. Tévhit az is, hogy ha a méz kikristályosodik az üvegben, akkor az azt jelenti, hogy valami nem stimmel vele, sőt. A kristályosodás természetes folyamat, ami azt mutatja, hogy él a méz. A jó minőségű méz előbb-utóbb kikristályosodik, de ez egyáltalán nincs hatással az ízére vagy a szervezetre gyakorolt hatására. A Nébih szerint például a napraforgóméz 100%-ban kikristályosodik, télire akár egy tömbbe is összeáll, ettől még nyugodtan megvehetjük. A kikristályosodott mézet egyébként lassan, kíméletesen (kb. 40ºC-on) felmelegítve ismét folyóssá tudjuk tenni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek