RETRO RÁDIÓ

Szakértők szerint ilyen a jó méz

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2022. 10. 27. 11:40

Az őszi-téli időszakban vesszük a legtöbb mézet, amik között sok a hamisítvány. Miről ismerni fel az eredeti mézet és baj-e, ha kicsit kristályos? Íme a válaszok!

A méz a harmadik leggyakrabban hamisított termék a világon, ráadásul nagyon nehéz megkülönböztetni a hamis mézet az eredetitől. Miben tér el az áruházban kapható olcsóbb méz a termelőitől? Vehetünk-e kikristályosodott mézet? Íme a szakértők válaszai.

Honey,Dipper,Over,A,Jar,Of,Dandelion,Syrup
Fotó: Shutterstock

Nagyon sok a hamis méz a piacon

A mézet háromféleképp hamisítják. Egyrészt hamisítják az eredetmegjelölést, vagyis az adott méz nem onnan származik, vagy nem olyan fajtájú, mint ami a címkéjén szerepel-olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) oldalán. A másik trükk a mézek cukorszirupokkal történő hamisítása. A direkt hamisítás során a cukorszirupot a mézhez keverik, az indirekt hamisítás során pedig a cukrokat a méheknek adják táplálékként. Létezik egy harmadik módszer is, amit laborokban csinálnak, ez az ún. gyantaszűréses technológia, amit Kínában találtak ki. Ennek eredményeként a méz az eredetinél világosabb, gyakorlatilag egy steril cukorszirup lesz, és hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője. Ezek a termékek valójában már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok. Sajnos sok helyen lehet ilyet is kapni méz feliratú üvegekben.

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy valódi mézet veszünk?

A TVE szerint akkor, ha közvetlenül a termelőtől vesszük. Emellett néhány trükkel is ellenőrizhetjük a méz valódiságát:

  • a hamisított méz cseppfolyósabb, a valódi méz cseppje nehezen folyik, jellegzetesen nyúlik;
  • a hamisított mézek általában világosak;
  • a hamisított méz jellegtelen, inkább cukor mint méz ízű;
  • a hamisított méz soha nem kristályosodik be;
  • vízbe kerülve a hamis méz gyorsan feloldódik, az igazi leülepszik az aljára és nehéz összekeverni;
  • a hamis méz nagyon olcsó.

 

Mire figyeljünk még?

Először is az üvegen, flakonon lévő címkére. Ezen megtaláljuk az áru származási helyét. A Távol-Keletről az EU-ba érkezőn csak az van feltüntetve, hogy keverékméz. A szakértők ezenkívül azt javasolják, hogy óvakodjunk a gyanúsan olcsó mézektől, mert azok eredetisége erősen megkérdőjelezhető lehet.

Miért olcsóbb a termelői méz, mint a bolti?

A különbség kizárólag az áfa, a kereskedelmi árrés, és a vizsgálatok költségeiből adódik.

Fotó: pixabay.com

A kikristályosodott méz romlott?

A méz sosem romlik meg, hiába csak 1 év szerepel lejárati időként a bolti csomagolásokon. Tévhit az is, hogy ha a méz kikristályosodik az üvegben, akkor az azt jelenti, hogy valami nem stimmel vele, sőt. A kristályosodás természetes folyamat, ami azt mutatja, hogy él a méz. A jó minőségű méz előbb-utóbb kikristályosodik, de ez egyáltalán nincs hatással az ízére vagy a szervezetre gyakorolt hatására. A Nébih szerint például a napraforgóméz 100%-ban kikristályosodik, télire akár egy tömbbe is összeáll, ettől még nyugodtan megvehetjük. A kikristályosodott mézet egyébként lassan, kíméletesen (kb. 40ºC-on) felmelegítve ismét folyóssá tudjuk tenni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.