kulcsár edina
Nem csak amiatt érdemes odatenni, mert máshol nem találsz neki helyet. Ez a konyhai trükk mindig kapóra jön, érdemes kipróbálnod!
Hiába gondos az ember, a vízforraláskor gyakori, hogy kifut a fazékból az étel. Ez főleg akkor bosszantó, ha tésztát, gombócot, nokedlit készítesz, hiszen a habos, lisztes víz pillanatok alatt a tűzhelyre ragad, frissen letörölni pedig veszélyes, hiszen könnyen megégetheted magad. Sokan árgus szemekkel lesik, mikor kezd forrni a víz, de valljuk be, a legtöbbször a szerencsén múlik, hogy nem forr ki a fazékból. Ezzel a trükkel azonban megakadályozhatod ezt a kellemetlenséget.
Nincs más tennivalód, mint egy fakanalat keresztbe fektetni a lábas tetején. Ha így teszel, a forrásban lévő víz habja visszahúzódik, amint eléri a fakanalat, így kifutni se fog. Még akkor is érdemes kipróbálnod ezt a módszert, ha első látásra kétségeid vannak. A fakanalas védelem akkor is jól jön, ha levest vagy gyümölcsszószt főzöl. Persze a forrás sokkal gyorsabb, ha fedőt teszel a fazékra, de így hamarabb is kifut az étel; érdemes a fedőt félig ferdén tenni a lábasra, hogy megakadályozd a katasztrófát. Ha pedig már megtörtént a baj, és a tűhelyre kozmált a kifutott étel, bátran vedd elő a szódabikarbónát! Miután kihűlt a tűzhely, egy-két teáskanállal tegyél egy nedves mosogatószivacsra, adj hozzá annyi vizet, hogy kenhető masszát kapj. Dörzsöld a megégetett felületre, hagyd hatni fél órát; utána csak le kell törölnöd nedves szivaccsal a szennyeződést.