RETRO RÁDIÓ

A legjobb kaják, amiknek jót tesz, ha bort öntesz bele

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2023. 03. 05. 12:30

A világ minden táján sokan kedvelik a jó bort. Ezek a receptek neked is szólnak, ha nem csak kortyolni szereted ezt a nedűt.

Sokan azt gondolják, főzni bármilyen megmaradt vagy olcsó borral a legjobb, de azért ez nem teljesen igaz. A megfelelő aroma és minőség egy jó ételhez is elengedhetetlen és egyáltalán nem mindegy, milyen nedűt öntünk az ételhez. A következő recepteket a mindmegette.hu oldal válogatta nekünk össze, ahol persze még több izgalmas receptet találhatunk, ha kedveljük a borral készített ételeket. 

 

1. Vörösboros gombakrémleves

Fotó: mindmegette

Hozzávalók:

  • 100 ml száraz vörösbor
  • 1 l húslevesalaplé
  • 500 g gomba
  • 40 g vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 ml cukrozatlan habtejszín
  • 1 ág kakukkfű
  • 2 ek étkezési keményítő
  • só, bors

Így készítsd el:

  1. Forrósítsd fel a vajat egy lábosban, és pirítsd meg rajta a megpucolt, átnyomott fokhagymát fél perc alatt. Add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombafejeket, és párold néhány percig. Majd forgasd bele a meghámozott, finomra vágott vöröshagymát, és párold a zöldségeket még nagyjából 3 percen keresztül.
  2. Öntsd fel a gombás keveréket a borral, és nagy lángon forrald el az alkoholt. Azután öntsd fel az alaplével, valamint a tejszínnel és ízesítsd a levest egy kevés sóval és a kakukkfűvel.
  3. Adj hozzá kevés vízzel simára kevert keményítőt, és főzd sűrűre. A végén borsozd, ha szükséges még sózz utána.

 

2. Vörösboros marhaszeletek

Fotó: mindmegette

Hozzávalók:

  • 4 szelet marhahús
  • 1 ek citromlé
  • 20 g sárgarépa
  • 20 g zeller
  • 20 g petrezselyem
  • 20 g hagyma
  • 20 g paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor
  • 4 szem bors
  • 1 db babérlevél
  • 4 szem szegfűbors
  • őrölt bors
  • cukor
  • olaj

Így készítsd el:

  1. A hússzeletek széleit vágd be, és klopfold ki vékonyra, majd borsozd meg. Olajban pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a felszeletelt zöldségeket, majd add hozzá a hússzeleteket. Kissé párold meg az egészet.
  2. Öntsd a húsra a paradicsompürét, a citrom levét és a vörösbort, majd a babérlevéllel és az egész borssal együtt ismét párold puhára.
  3. Tedd félre a kész szeleteket, a hús levét szűrd le és édesítsd ízlés szerint. A hússzeleteket a mártással tálald. Köretnek krumplit és párolt lila káposztát is választhatsz.

3.Vörösboros kakaspörkölt tarhonyával

Fotó: Vidék íze

Hozzávalók:

  • 4-5 kg-os kakas
  • 1-2 zúza
  • 50 dkg kakashere
  • 50 dkg kakastaréj
  • 1-2 kg vöröshagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyemgyökér
  • 5 dl zsiradék
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • őrölt pirospaprika
  • erőspaprika-krém

Így készítsd el:

  1. Pucold meg és aprítsd a vöröshagymát, majd zsiradékban süsd üvegesre. Szórd meg a pirospaprikával. Azonnal engedd is fel két liter vízzel. Rakd bele a megtisztított és feldarabolt kakast, a zúzát, a taréjt, és az összes fűszert. Alacsony lángon főzd.
  2. Amikor félig készen van, tedd bele a sárgarépát és a fehérrépát felkockázva. Mielőtt készre főznéd, öntsd hozzá a vörösbort és az erőspaprika-krémet. 
  3. Pirított tarhonyával, uborkával tálalhatod.

 

4. Fehérboros csirkemell

Fotó: mindmegette

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell
  • 2 dl fehérbor
  • 4 dl tejföl
  • 2 ek mustár
  • 2 db tyúkhúsleves kocka
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg trappista sajt

Így készítsd el:

  1. Szeleteld fel vékonyan a csirkemelleket, sózd és margarinon forgasd át, míg kifehéredik. Tedd őket tűzálló tálba. A maradék margarinon a többi hozzávalót, a sajt kivételével, forrad össze, majd öntsd a húsra. 
  2. A végén szórd rá a a durván lereszelt sajtot, és középforró sütőben süsd aranybarnára.
  3. Rizzsel tálalhatod is.

Jó étvágyat!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.