Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2023.03.05.

A legjobb kaják, amiknek jót tesz, ha bort öntesz bele

A világ minden táján sokan kedvelik a jó bort. Ezek a receptek neked is szólnak, ha nem csak kortyolni szereted ezt a nedűt.

Szerző Sors Edina

Sokan azt gondolják, főzni bármilyen megmaradt vagy olcsó borral a legjobb, de azért ez nem teljesen igaz. A megfelelő aroma és minőség egy jó ételhez is elengedhetetlen és egyáltalán nem mindegy, milyen nedűt öntünk az ételhez. A következő recepteket a mindmegette.hu oldal válogatta nekünk össze, ahol persze még több izgalmas receptet találhatunk, ha kedveljük a borral készített ételeket. 

 

1. Vörösboros gombakrémleves

Fotó: mindmegette

Hozzávalók:

  • 100 ml száraz vörösbor
  • 1 l húslevesalaplé
  • 500 g gomba
  • 40 g vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 ml cukrozatlan habtejszín
  • 1 ág kakukkfű
  • 2 ek étkezési keményítő
  • só, bors

Így készítsd el:

  1. Forrósítsd fel a vajat egy lábosban, és pirítsd meg rajta a megpucolt, átnyomott fokhagymát fél perc alatt. Add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombafejeket, és párold néhány percig. Majd forgasd bele a meghámozott, finomra vágott vöröshagymát, és párold a zöldségeket még nagyjából 3 percen keresztül.
  2. Öntsd fel a gombás keveréket a borral, és nagy lángon forrald el az alkoholt. Azután öntsd fel az alaplével, valamint a tejszínnel és ízesítsd a levest egy kevés sóval és a kakukkfűvel.
  3. Adj hozzá kevés vízzel simára kevert keményítőt, és főzd sűrűre. A végén borsozd, ha szükséges még sózz utána.

 

2. Vörösboros marhaszeletek

Fotó: mindmegette

Hozzávalók:

  • 4 szelet marhahús
  • 1 ek citromlé
  • 20 g sárgarépa
  • 20 g zeller
  • 20 g petrezselyem
  • 20 g hagyma
  • 20 g paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor
  • 4 szem bors
  • 1 db babérlevél
  • 4 szem szegfűbors
  • őrölt bors
  • cukor
  • olaj

Így készítsd el:

  1. A hússzeletek széleit vágd be, és klopfold ki vékonyra, majd borsozd meg. Olajban pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a felszeletelt zöldségeket, majd add hozzá a hússzeleteket. Kissé párold meg az egészet.
  2. Öntsd a húsra a paradicsompürét, a citrom levét és a vörösbort, majd a babérlevéllel és az egész borssal együtt ismét párold puhára.
  3. Tedd félre a kész szeleteket, a hús levét szűrd le és édesítsd ízlés szerint. A hússzeleteket a mártással tálald. Köretnek krumplit és párolt lila káposztát is választhatsz.

3.Vörösboros kakaspörkölt tarhonyával

Fotó: Vidék íze

Hozzávalók:

  • 4-5 kg-os kakas
  • 1-2 zúza
  • 50 dkg kakashere
  • 50 dkg kakastaréj
  • 1-2 kg vöröshagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyemgyökér
  • 5 dl zsiradék
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • őrölt pirospaprika
  • erőspaprika-krém

Így készítsd el:

  1. Pucold meg és aprítsd a vöröshagymát, majd zsiradékban süsd üvegesre. Szórd meg a pirospaprikával. Azonnal engedd is fel két liter vízzel. Rakd bele a megtisztított és feldarabolt kakast, a zúzát, a taréjt, és az összes fűszert. Alacsony lángon főzd.
  2. Amikor félig készen van, tedd bele a sárgarépát és a fehérrépát felkockázva. Mielőtt készre főznéd, öntsd hozzá a vörösbort és az erőspaprika-krémet. 
  3. Pirított tarhonyával, uborkával tálalhatod.

 

4. Fehérboros csirkemell

Fotó: mindmegette

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell
  • 2 dl fehérbor
  • 4 dl tejföl
  • 2 ek mustár
  • 2 db tyúkhúsleves kocka
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg trappista sajt

Így készítsd el:

  1. Szeleteld fel vékonyan a csirkemelleket, sózd és margarinon forgasd át, míg kifehéredik. Tedd őket tűzálló tálba. A maradék margarinon a többi hozzávalót, a sajt kivételével, forrad össze, majd öntsd a húsra. 
  2. A végén szórd rá a a durván lereszelt sajtot, és középforró sütőben süsd aranybarnára.
  3. Rizzsel tálalhatod is.

Jó étvágyat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek