Sokan azt gondolják, főzni bármilyen megmaradt vagy olcsó borral a legjobb, de azért ez nem teljesen igaz. A megfelelő aroma és minőség egy jó ételhez is elengedhetetlen és egyáltalán nem mindegy, milyen nedűt öntünk az ételhez. A következő recepteket a mindmegette.hu oldal válogatta nekünk össze, ahol persze még több izgalmas receptet találhatunk, ha kedveljük a borral készített ételeket.
1. Vörösboros gombakrémleves
Hozzávalók:
100 ml száraz vörösbor
1 l húslevesalaplé
500 g gomba
40 g vaj
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
100 ml cukrozatlan habtejszín
1 ág kakukkfű
2 ek étkezési keményítő
só, bors
Így készítsd el:
Forrósítsd fel a vajat egy lábosban, és pirítsd meg rajta a megpucolt, átnyomott fokhagymát fél perc alatt. Add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombafejeket, és párold néhány percig. Majd forgasd bele a meghámozott, finomra vágott vöröshagymát, és párold a zöldségeket még nagyjából 3 percen keresztül.
Öntsd fel a gombás keveréket a borral, és nagy lángon forrald el az alkoholt. Azután öntsd fel az alaplével, valamint a tejszínnel és ízesítsd a levest egy kevés sóval és a kakukkfűvel.
Adj hozzá kevés vízzel simára kevert keményítőt, és főzd sűrűre. A végén borsozd, ha szükséges még sózz utána.
2. Vörösboros marhaszeletek
Hozzávalók:
4 szelet marhahús
1 ek citromlé
20 g sárgarépa
20 g zeller
20 g petrezselyem
20 g hagyma
20 g paradicsompüré
1 dl vörösbor
4 szem bors
1 db babérlevél
4 szem szegfűbors
őrölt bors
cukor
só
olaj
Így készítsd el:
A hússzeletek széleit vágd be, és klopfold ki vékonyra, majd borsozd meg. Olajban pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a felszeletelt zöldségeket, majd add hozzá a hússzeleteket. Kissé párold meg az egészet.
Öntsd a húsra a paradicsompürét, a citrom levét és a vörösbort, majd a babérlevéllel és az egész borssal együtt ismét párold puhára.
Tedd félre a kész szeleteket, a hús levét szűrd le és édesítsd ízlés szerint. A hússzeleteket a mártással tálald. Köretnek krumplit és párolt lila káposztát is választhatsz.
3.Vörösboros kakaspörkölt tarhonyával
Hozzávalók:
4-5 kg-os kakas
1-2 zúza
50 dkg kakashere
50 dkg kakastaréj
1-2 kg vöröshagyma
zöldpaprika
paradicsom
2-3 sárgarépa
2-3 petrezselyemgyökér
5 dl zsiradék
2 dl vörösbor
só, bors
fokhagyma
babérlevél
őrölt pirospaprika
erőspaprika-krém
Így készítsd el:
Pucold meg és aprítsd a vöröshagymát, majd zsiradékban süsd üvegesre. Szórd meg a pirospaprikával. Azonnal engedd is fel két liter vízzel. Rakd bele a megtisztított és feldarabolt kakast, a zúzát, a taréjt, és az összes fűszert. Alacsony lángon főzd.
Amikor félig készen van, tedd bele a sárgarépát és a fehérrépát felkockázva. Mielőtt készre főznéd, öntsd hozzá a vörösbort és az erőspaprika-krémet.
Pirított tarhonyával, uborkával tálalhatod.
4. Fehérboros csirkemell
Hozzávalók:
2 db csirkemell
2 dl fehérbor
4 dl tejföl
2 ek mustár
2 db tyúkhúsleves kocka
10 dkg margarin
20 dkg trappista sajt
Így készítsd el:
Szeleteld fel vékonyan a csirkemelleket, sózd és margarinon forgasd át, míg kifehéredik. Tedd őket tűzálló tálba. A maradék margarinon a többi hozzávalót, a sajt kivételével, forrad össze, majd öntsd a húsra.
A végén szórd rá a a durván lereszelt sajtot, és középforró sütőben süsd aranybarnára.