
Nagyanyáink ősi titka: így lesz igazán különleges a rántás
Alapvető konyhai művelet az elkészítése, a legtöbben rutinból csinálják. Azonban ha ezt a trükköt kipróbálod, sokkal izgalmasabb, gazdagabb ízvilágot adhatsz a főzelékeidnek, leveseidnek...
A legtöbb főzelék elképzelhetetlen nélküle, de jó pár leves és szósz alapját is képezi. Nem csoda, hogy amikor főzni tanul valaki, a rántáskészítés az egyik első dolog, amit elsajátít, később pedig már a legtöbben akár csukott szemmel is képesek elkészíteni. Van néhány alapvető dolog, amit minden rántásnál érdemes betartani, például előbb hideg zsiradékba kell keverni a lisztet, és csak utána melegíteni; így kisebb eséllyel lesz csomós, de az is fontos alapszabály, hogy mielőtt vizet teszünk hozzá, le kell húzni a tűzről. Sokan nem is gondolnák, de akár az étel ízét is gazdagíthatja, megváltoztathatja, ha különleges a rántás; ehhez pedig elég nagyanyáink bevált trükkjéhez fordulni, vagyis egy kevés hagymát reszelni bele. Egy krumplifőzelék recepten bemutatjuk, hogyan kell használni ezt a régi, bevált praktikát!

Krumplifőzelék recept
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 1 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 dl víz
- 3 ek tejföl
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
- Hámozd meg a krumplit, vágd kisebb kockákra, majd egy lábasban öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Add hozzá a sót, borsot, babérlevelet és a két gerezd fokhagymát, majd fedő alatt főzd puhára körülbelül húsz perc alatt.
- Ha már puha a krumpli, készítsd el a rántást: pirítsd halványsárgára az olajon a lisztet, majd húzd le a serpenyőt a tűzről. Szórd meg a rántást pirospaprikával, adj hozzá egy kevés reszelt hagymát. Keverd simára a krumpli főzőlevével, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett csurgasd a főzelékbe. Ezután mehet bele a tejföl; alaposan keverd el, és tedd vissza a fazekat a tűzre. Rotyogtasd pár percig, és utána tálalhatod is!
Forrás: mindmegette.hu






