tóth gabi
Időnként érdemes datolyát fogyasztani, hiszen nem csupán isteni finom, de csodát tesz az egészséggel. De mi legyen a magjával? Még véletlenül se dobd ki; hihetetlen, mit készíthetsz belőle!
Isteni csemege az aszalt datolya, nem véletlen, hogy egy csomaggal szinte pillanatok alatt elfogy – de azon túl, hogy finom, ez az egzotikus gyümölcs roppant egészséges is. Magas cukortartalma ellenére is az, hiszen a benne található fruktóz nem terheli meg a szervezetet, nem hizlal, viszont tökéletes energiaforrás. A datolyában bőven találhatók rostok, vitaminok, ásványi anyagok is, rendszeres fogyasztása segít az emésztési problémák megoldásában, vértisztító hatású, segít álomba szenderülni, és változókor idején segít visszaállítani a hormonháztartás egyensúlyát. Mindez a gyümölcs húsára igaz, de a mag is rendkívül egészséges – igaz, az sajnos legtöbbször a kukában végzi.
Pedig a datolyamag rengeteget tesz az egészségedért, és akár kávé helyett is fogyaszthatod: isteni finom, frissítő ital készülhet belőle! A datolyamagból készült por tudományos kutatások szerint csökkenti a vérzsírszintet, tisztítja a májat, kordában tartja a vérnyomást, segít a fogyásban, és még a vesekő megelőzésére is jó; de mindezeken kívül hajhullás, hasmenés ellen is hatásos, és támogatja az idegrendszer helyes működését. Leginkább kávé helyett érdemes fogyasztani, hiszen isteni ízű, élénkítő ital készülhet belőle – méghozzá koffeinmentesen!
Így készítsd el:
Erre érdemes figyelni
Bár egészséges ember számára semmilyen problémát nem okoz, ha a kávét datolyakávéra cseréli, aki rendszeresen gyógyszert szed, vagy tartós beteg, mindenképpen egyeztessen a háziorvosával, mielőtt felveszi ezt az italt az étrendjébe!