Létrehozva: 2020.02.19.

Kiderült, mitől lesz igazán egészséges a kávé

Sokszor volt már vita tárgya, vajon mennyire egészséges ez a közkedvelt ital. Kutatások szerint több csészével is nyugodtan ihatunk naponta.

A kávéról kialakult kép gyakorlatilag folyamatosan változóban van. Egy biztos sokféle hasznos tápanyagot tartalmaz, és számos pozitív hatással lehet a szervezetre. Nem mindegy azonban, hogyan készíted el, és főleg, hogy hogyan kortyoljuk el.

A kávé, amellett, hogy számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kedvező az agyműködés számára. Vagyis segíti a hosszú távú memória működését, és csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát, valamint a depresszió esélyét. Segít a fogyásban is, sőt, mérsékli a diabétesz kialakulását is.

Fotó: Pixabay

Most pedig lássuk, melyek az egészséges kávé titkai.

1. Jól nézd meg, mivel főzöd

A kávéfőzés magas nyomáson és magas hőmérsékleten történik, hiszen így tudnak kioldódni a kávéban található ízanyagok, és persze a koffein. A nagy nyomású forró víz azonban a kávéfőző műanyag, illetve fémalkatrészeiből is kioldhat bizonyos anyagokat. Ezek pedig nagyon egészségtelenek lehetnek, akár a hormonrendszer működését is megzavarhatják.

Egy jó minőségű kávéfőző esetében biztosan nem kell tartanod a káros anyagok felszabadulásától.

2. Ha lehet, használj bio kávét

Fotó: 123 RF

A kávét rendszerint nagyüzemi körülmények között termesztik. Ennek megfelelően sokféle vegyszert, műtrágyákat, növényvédő szereket használnak. Így a kávé termésében sokféle nemkívánatos és egészségre ártalmas szermaradvány halmozódhat fel.

Minél több kávét iszol, annál inkább érdemes organikusan termesztett, vagyis bio vkávét használni. Ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy csakis a kávéban természetes módon jelenlévő anyagok kerülnek a szervezetedbe.

3. Lényeges, hogy, mikor iszod

A legtöbben a nap elején, illetve kora délután fogyasztanak kávét, hogy a reggeli álmosságot és az ebéd utáni bágyadtságot elűzzék. Azonban arra is van példa, hogy valaki késő délután, vagy akár este kávézik.

Pedig a késő délutáni, esti kávézás nem igazán jó ötlet. A szervezetbe kerülő koffein ugyanis ilyenkor is dolgozik, egészen addig, amíg ki nem ürül. A túl kései kávéivás megzavarja a biológiai órát, és lehetetlenné teheti az esti pihenést. Ezért ökölszabály, hogy felekvés előtt 4 órával már semmilyen koffeintartalmú italt ne fogyasszunk.

4. Nem mindegy, hogyan iszod

Nagy kísértés reggelente éhgyomorra inni a kávét, hiszen sokszor még a reggeli elkészítéséhez is álmos az ember. Az éhgyomorra fogyasztott kávé azonban megterhelheti a gyomor nyálkahártyáját, irritálhatja azt, és a gyomorfekély esélyét is növeli. Ráadásul ha reggeli után iszod, lassabban szívódik fel és tovább tart a hatása.

Arra is érdemes figyelni, hogy a korábban említett pozitív hatások a tisztán fogyasztott kávéra vonatkoznak. Ha rendszeresen tejszínnel, pláne cukorral iszod a kávét, olyan felesleges kalóriákat viszel be, amelyek lényegesen csökkentik a kávéfogyasztás előnyös tulajdonságait.

Fotó: 123rf

Időzíts okosan! A legjobb, ha délután kettő előtt, étkezés közben vagy közvetlenül utána kávézol, hogy a fekete ne zavarhassa meg az alvásritmusod.

Párosítsd jól! Reggel ne csak a kávét hörpintsd fel, hanem ülj le egy kiegyensúlyozott, fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot is tartalmazó reggeli mellé. Így kisebb az esélye, hogy egész délelőtt üres tankkal ketyegsz, délután pedig rárontasz a hűtőre.

Égess több zsírt! Edzés előtt egy kávé felpörgeti az anyagcserédet, így segít zsírt égetni. Ha viszont edzés után iszod meg, feleslegesen növeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetedben, így nehezen fogsz a sportolás után visszatalálni a nyugalmi állapotba.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó