
Elrontottad a karácsonyi sütit? Ezek a sütimentő ötletek segíthetnek
Sokszor csak a karácsonyi előtti utolsó pillanatokban van idő megsütni a finom édességeket. Ilyenkor igazi katasztrófa lehet az elrontott süti! Szerencsére sok olyan baleset van, ahonnan még visszahozható a sütemény, és senki nem fogja észrevenni, hogy nem a tervek szerint alakultak a dolgok...
Hajtás a munkahelyen, ajándékvadászat, bevásárlás, kapkodás – sokszor az ünnepek előtt igencsak feszített a tempó, és van, hogy az utolsó pillanatban marad idő megsütni az édességeket. Ilyenkor nagyon bosszantó egy elrontott süti, legyen szó akár megégett linzerekről, összeesett piskótáról vagy szétrepedt bejgliről. Igazi konyhai katasztrófa egy-egy ilyen helyzet, főleg, ha már nincs idő elölről kezdeni az egészet. Szerencsére nagyon sok elrontott süti még megmenthető, mutatjuk a leggyakoribb hibákat, és a megoldásokat is!

Összeesik a piskóta
Szomorú látvány, ha a szépen, gondosan megtervezett, ünnepi szeletnek vagy netán tortának tervezett piskótatésztánk leereszt, mint a lufi. Ilyenkor nem szabad azonban kidobni, mindössze egy kis újratervezésre van szükség: készíts egy finom krémet vagy pudingot, vágd kockákra az elrontott tésztát, és készíthetsz belőle mutatós és finom pohárdesszertet.
Kiszárad a kevert tészta
A piskóták, kevert tészták könnyen kiszáradnak, ha nem jól találtad el az arányokat; de erre is van egy trükk, amitől még finomabb is lehet, mint eredetileg tervezted. Itasd át a tésztát narancslével, ezután ugyanúgy készítsd el a sütit, ahogy a recept javasolta.
Odaég a keksz és a linzer
Amilyen könnyű összeállítani ezeket a sütiket, olyan könnyű megégetni is őket; különösen a linzer trükkös, hiszen ha már aranybarna a széle, akkor túlsütöttük; innen csak pár perc, hogy feketére égjen az alja. Ezek a sütik is menthetők még ilyenkor: ha kihűltek, kapard le róluk a fekete részt. Hogy ne legyen csúnya, vond be krémmel, vagy mártsd csokiba.

Összeragadnak az aprósütemények
Van, hogy elszámolja magát az ember, és a szépen kiszaggatott sütik túl közel kerülnek egymáshoz – sülés közben pedig addig dagadnak, míg teljesen egymáshoz nem ragadnak, és felismerhetetlenek lesznek a figurák. Ugyanez a helyzet akkor is, ha túl lágy a tészta, és szét tud folyni. Ilyenkor nincs mit tenni, süsd ki a tésztát, majd a sütikiszúróval még melegen újra szaggasd ki a figurákat.
Folyós marad a krém
Szinte mindenkinek van olyan élménye, hogy már egy órája keveri gőz fölött a krémet, és még semmi jele, hogy meg akarna szilárdulni. Ilyenkor vagy az arányokkal, vagy a hozzávalókkal nem stimmelt valami. Segíthet ebben az esetben a zselatin: oldj fel a balul sikerült krémben zselatint, majd tedd az egészet a hűtőbe.
Kireped a bejgli
Sajnos erre nincsen megoldás, nem lehet összeforrasztani semmilyen trükkel a szétrepedt rudakat; de a legtöbb családban így is el szokott fogyni. Ha mégsem tudod elfogadni a helyzetet, akkor készíthetsz a repedt bejglikből isteni karácsonyi tortát: szeleteld fel a bejglit, a szeleteket tedd egy kapcsos tortaforma aljára, majd készíts hozzá pudingos krémet, és öntsd nyakon vele. Pihentesd hűtőben, majd vedd ki a formából; eszméletlen jól néz ki, és még finom is.






