RETRO RÁDIÓ

Elrontottad a karácsonyi sütit? Ezek a sütimentő ötletek segíthetnek

Létrehozva2022. 12. 25. 11:30

Sokszor csak a karácsonyi előtti utolsó pillanatokban van idő megsütni a finom édességeket. Ilyenkor igazi katasztrófa lehet az elrontott süti! Szerencsére sok olyan baleset van, ahonnan még visszahozható a sütemény, és senki nem fogja észrevenni, hogy nem a tervek szerint alakultak a dolgok...

Hajtás a munkahelyen, ajándékvadászat, bevásárlás, kapkodás – sokszor az ünnepek előtt igencsak feszített a tempó, és van, hogy az utolsó pillanatban marad idő megsütni az édességeket. Ilyenkor nagyon bosszantó egy elrontott süti, legyen szó akár megégett linzerekről, összeesett piskótáról vagy szétrepedt bejgliről. Igazi konyhai katasztrófa egy-egy ilyen helyzet, főleg, ha már nincs idő elölről kezdeni az egészet. Szerencsére nagyon sok elrontott süti még megmenthető, mutatjuk a leggyakoribb hibákat, és a megoldásokat is!

Karácsony előtt különösen bosszantó az elrontott süti
Igazi katasztrófa az elrontott süti az ünnepi készülődés alatt! Fotó: Andrey Armyagov / Shutterstock

Összeesik a piskóta

Szomorú látvány, ha a szépen, gondosan megtervezett, ünnepi szeletnek vagy netán tortának tervezett piskótatésztánk leereszt, mint a lufi. Ilyenkor nem szabad azonban kidobni, mindössze egy kis újratervezésre van szükség: készíts egy finom krémet vagy pudingot, vágd kockákra az elrontott tésztát, és készíthetsz belőle mutatós és finom pohárdesszertet. 

Kiszárad a kevert tészta

A piskóták, kevert tészták könnyen kiszáradnak, ha nem jól találtad el az arányokat; de erre is van egy trükk, amitől még finomabb is lehet, mint eredetileg tervezted. Itasd át a tésztát narancslével, ezután ugyanúgy készítsd el a sütit, ahogy a recept javasolta.

Odaég a keksz és a linzer

Amilyen könnyű összeállítani ezeket a sütiket, olyan könnyű megégetni is őket; különösen a linzer trükkös, hiszen ha már aranybarna a széle, akkor túlsütöttük; innen csak pár perc, hogy feketére égjen az alja. Ezek a sütik is menthetők még ilyenkor: ha kihűltek, kapard le róluk a fekete részt. Hogy ne legyen csúnya, vond be krémmel, vagy mártsd csokiba.

Closeup,View,Of,Burned,Gingerbread,Cookies
Hogy menthető-e, az attól függ, mennyire kozmált oda. Fotó: A. Aleksandravicius / Shutterstock

Összeragadnak az aprósütemények

Van, hogy elszámolja magát az ember, és a szépen kiszaggatott sütik túl közel kerülnek egymáshoz – sülés közben pedig addig dagadnak, míg teljesen egymáshoz nem ragadnak, és felismerhetetlenek lesznek a figurák. Ugyanez a helyzet akkor is, ha túl lágy a tészta, és szét tud folyni. Ilyenkor nincs mit tenni, süsd ki a tésztát, majd a sütikiszúróval még melegen újra szaggasd ki a figurákat.

Folyós marad a krém

Szinte mindenkinek van olyan élménye, hogy már egy órája keveri gőz fölött a krémet, és még semmi jele, hogy meg akarna szilárdulni. Ilyenkor vagy az arányokkal, vagy a hozzávalókkal nem stimmelt valami. Segíthet ebben az esetben a zselatin: oldj fel a balul sikerült krémben zselatint, majd tedd az egészet a hűtőbe. 

Kireped a bejgli

Sajnos erre nincsen megoldás, nem lehet összeforrasztani semmilyen trükkel a szétrepedt rudakat; de a legtöbb családban így is el szokott fogyni. Ha mégsem tudod elfogadni a helyzetet, akkor készíthetsz a repedt bejglikből isteni karácsonyi tortát: szeleteld fel a bejglit, a szeleteket tedd egy kapcsos tortaforma aljára, majd készíts hozzá pudingos krémet, és öntsd nyakon vele. Pihentesd hűtőben, majd vedd ki a formából; eszméletlen jól néz ki, és még finom is.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.