
Drága a méz? Nem kell lemondani a mézeskalácsról, ezt tedd bele helyette
Ez a karácsony legváltozatosabb és legmutatósabb süteménye, de a méz miatt borzasztó sokba kerül. De létezik mézeskalács méz nélkül? Szerencsére igen, és nem csak olcsóbb, de sokkal egyszerűbb is a receptje.
Nagyon régi hagyomány karácsonykor a mézeskalács, és nem véletlen, hogy a mai napig töretlen a népszerűsége, hiszen isteni az íze, az illata meghitté teszi az ünnepvárást, és rendkívül változatosan díszíthető. Azonban sokan nem mernek otthon készíteni, hiszen egyrészt a méz borzasztó drága, másrészt a mézeskalácsot nagyon könnyű elrontani, sokszor kőkemény lesz, ehetetlen, és inkább csak díszítésre való. Ha a mézeskalács méz nélkül készül, vagyis hamis mézeskaláccsal próbálkozol, akkor két legyet is üthetsz egy csapásra, hiszen olcsóbban jönnek ki az alapanyagok, és kisebb az esélye, hogy megkeményedik a sütemény. Mutatjuk, hogyan készül a mézeskalács méz nélkül!

Hamis mézeskalács recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1 csip só
- 2,5 dl tej
- 3 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg margarin
- 2 kk szódabikarbóna
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg cukor (a cukormázhoz)
Elkészítés:
- A tészta elkészítéséhez tedd a cukrot egy serpenyőbe, és állandó kavargatás mellett olvaszd fel; akkor jó, ha már egynemű. Ekkor öntsd fel a forró tejjel, majd add hozzá a margarint, a mézeskalács fűszerkeveréket, majd alaposan kavard össze, és az egészet húzd le a tűzről. Várd meg, míg langyosra hűl.
- Add hozzá a liszthez a szódabikarbónát, a sót, a tojások sárgáját, majd gyúrd össze a tejes karamellel. Jól gyúrható és formázható tésztát kell kapj.
- Nyújtsd ki a tésztát fél cm vastagságúra, majd szaggasd ki tetszés szerinti formákra. 180 fokos, előmelegített tepsiben süsd 10-12 percig.
- A cukormázhoz verd fel a tojásfehérjét, majd keverd el 20 dkg porcukorral; krémes, tejfölszerű legyen az állaga. Ezzel díszítheted a hamis mézeskalácsokat tetszés szerint.






