Ha betartasz néhány aranyszabályt, akkor az újévi lencse szuper ízletes lesz, és meghozza a szerencsédet. Egyik fő fortélya az, hogy a lencsét a piacon vásárolod meg kimérve, nem az előre csomagoltad. Második szabály az, hogy ne felejtsd el előre beáztatni, akár egy egész éjszakára. Ami még nagyon fontos, hogy tökéletesen ízesítsd és ne hagyd ki mustárt! A főzelék állaga nyilván ízlés kérdése, de a ne legyen se túl híg, se nagyon sűrű. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
25 dkg lencse
1 db vöröshagyma
1 ek napraforgó olaj
1 tk fűszerpaprika
2 db babérlevél
1l víz
só
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek liszt
1 tk cukor
1-2 cikk fokhagyma
1 db citrom leve
Így készítsd el:
Válogasd ki a lencsét, mosd meg, és 1-2 órára áztasd be. Vágd apróra a vöröshagymát és olajon párold üvegesre. Hintsd meg pirospaprikával, és öntsd fel vízzel, vagy füstölt hús főzőlevével.
Add hozzá a leszűrt lencsét. Annyi víz kell rá, hogy bőven ellepje - ha kevésnek látod, pótold.. Tedd bele a babérleveleket és a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózd. Közepes lángon főzd puhára.
Keverd a tejfölt simára a liszttel és kevés forró vízzel, vagy a lencsén lévő lével. Így habard be a főzeléket. Ízesítsd mustárral, citromlével, cukorral. Forrald össze az egészet. A babérleveleket dobd ki a végén.
Füstölt csülök szeletekkel és friss kenyérrel tálalhatod.