
Most készítsd el a töltött káposztát karácsonyra, rengeteget spórolhatsz
Bár még csak november eleje van, érdemes máris elkészíteni ezt az ünnepi finomságot; és nem csupán amiatt, mert így több időd marad az ünnep előtti hajrában, de azért is, mert a pénztárcád is hálás lesz érte!
A legtöbb családban nincs karácsony töltött káposzta nélkül; de nagyon nem mindegy, hogy mennyibe fog kerülni! Idén jóval drágább a savanyú káposzta, mint a korábbi években, a húsról pedig nem is beszélve. Jó eséllyel a helyzet nem fog decemberig javulni, főleg, hogy ünnepek előtt egyébként is fel szokott menni mindennek az ára.
Érdemes tehát figyelni az akciókat, és ha most tudsz hozzávaló húst venni olcsón, akkor előre elkészíteni ezt az ünnepi finomságot; hiszen töltött káposzta nélkül nem lehet karácsonyozni! Szerencsére a töltött káposzta fagyasztás után is isteni, sőt, egyesek szerint minél több időt tölt a fagyasztóban, annál finomabb lesz. Legyen szó akár erdélyi, akár szabolcsi töltött káposztáról, érdemes máris elkészíteni; csak arra kell figyelni, hogy az ünnepekig biztonságban legyen, nehogy idő előtt elfogyjon. Mutatjuk a legjobb receptet!

Hagyományos töltött káposzta
Hozzávalók:
- 1 fej savanyú káposzta
- füstölt sertésborda
- 1 kg darált sertéscomb
- 10 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
- A töltelékhez mosd meg alaposan a rizst, majd keverd össze egy nagyobb tálban a darált hússal, az apróra vágott vöröshagymával és a reszelt fokhagymával. Ízlés szerint sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát. Alaposan gyúrd össze a hozzávalókat!
- Kóstold meg a savanyított káposztaleveleket; ha túlságosan savanyú, öblítsd át langyos vízben. Göngyöld beléjük a tölteléket, majd a megmaradt leveleket halmozd egy nagy fazék aljára. Mehet rá a füstölt borda, rá pedig a töltött káposztalevelek. Önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Takard be a tetejét is káposztalevelekkel, majd kezdd el főzni. Miután felforrt, tedd takarékra a lángot, és lassú tűzön egy-másfél órát főzd.
Ha elkészült, várd meg amíg kihűl, majd tedd kisebb dobozokba, és mehet is a fagyasztóba. Hosszú ideig eláll így, de szerencsére karácsony már nincs messze; addigra jócskán összeérnek az ízek. Nem csupán a spórolás miatt érdemes elkészíteni: ha már most megcsinálod a töltött káposztát, több időd marad másra az ünnepek alatt.






