Létrehozva: 2022.10.06.
Módosítva: 2022.10.07.

Zseniális őszi receptek gesztenyével, ezt imádni fogod!

A szelídgesztenye a gasztronómia számos területén kedvelt alapanyag. Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként.

A gesztenyemasszát elsősorban édességek készítéséhez használjuk, pedig húsételek készítéséhez is kiváló. A gesztenye magas keményítőtartalmú és gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szakemberek szerint csecsemőknek már 6 hónapos kortól adható. Ellentétben a többi dió- és mogyorófélével, nem allergizáló hatású, ugyanakkor magas szénhidrát- és fehérjetartalma miatt tápláló főzelék készíthető belőle.

Roasted,Chestnuts,On,An,Old,Board.,Selective,Focus.
Fotó: Shutterstock

Gyors gesztenyegolyók: 

Hozzávalók:

  • 1 csomag natúr gesztenyemassza
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál eritrit
  • 4 evőkanál vanília ízű turmix italpor (protein)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 tábla 70%-os étcsokoládé vagy kakaópor
  • 2 teáskanál vaj

 

Elkészítése:

1. Tedd az összes hozzávalót egy keverőgépbe és mixeld egységes anyaggá.

2. A kész masszából készíts diónyi golyókat, majd tedd a hűtőbe 30 percre.

3. Az összetördelt étcsokoládét és a 2 teáskanál vajat tedd a mikróba fél percre. Keverd össze az egészet sima masszává.

4. Fogpiszkálóra tűzve mártogasd a lehűtött golyókat félig az olvasztott csokoládéba vagy forgasd kakaóporba. Tedd vissza a hűtőszekrénybe az elkészült golyókat.

5. Tálalásig tartsd hűtőben.

Adatok 100 g gesztenyére vonatkozóan:

Fehérje: 4,8 g

Zsír: 1,5 g

Szénhidrát: 32,6 g

 

Egészségügyi hatása

A szelídgesztenyefa gyümölcse és kérge gyomor, bélhurut, orrvérzés, vérköpés, lumbágó ellen gyakran használt. A népi gyógyászatban erőszeretettel alkalmazzák hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések, görcsök ellen. Téli meghűléskor főzete csökkenti a nyálkahártya-irritációt, de gargarizálószerként is használhatjuk légúti gyulladások esetén. A porrá őrölt kéreg mézzel keverve alkalmas köhögéscsillapításra. Ha pedig nyersen fogyasztjuk a termést, megszünteti a hasmenést, megnyugtatja bélrendszerünket, és pótolja a betegség miatt kiürült ásványi anyagokat. A gyümölcs héja – csersavtartalma miatt – szintén a hasmenés ellenszere, elődeink szerint. A gesztenyében található cseranyag vérzés esetén összehúzó hatású.

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 l tej
  • 1 narancs héja
  • vanília
  • 2 ek keményítő (1 csomag vaníliás pudingpor)
  • 10 dkg mazsola
  • rum
  • fahéj

Elkészítése:

A mazsolát áztassuk annyi rumba, hogy ellepje. A tej egy részét melegítsük forrásig és tegyük bele a vaníliát, a lereszelt narancshéjat. Amíg hagyjuk kiolvadni a gesztenyemasszát, addig átveszi a narancs ízét és leszűrhetjük. Ha édesített gesztenyét kaptunk, azt nem kell már cukrozni. A tejet melegítsük forrásig, tördeljük bele a gesztenyemasszát és habverővel vagy botmixerrel dolgozzuk simára. Öntsük hozzá a narancsos tejet is, és a mazsoláról leszűrt rumot. Végül sűrítsük be a kevés hideg tejjel simára kevert keményítővel. Sült gesztenyét adhatunk levesbetétnek.

Roasted,Chestnuts,On,An,Old,Board.,Selective,Focus.
Fotó: Shutterstock

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek