kulcsár edina
A szelídgesztenye a gasztronómia számos területén kedvelt alapanyag. Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként.
A gesztenyemasszát elsősorban édességek készítéséhez használjuk, pedig húsételek készítéséhez is kiváló. A gesztenye magas keményítőtartalmú és gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szakemberek szerint csecsemőknek már 6 hónapos kortól adható. Ellentétben a többi dió- és mogyorófélével, nem allergizáló hatású, ugyanakkor magas szénhidrát- és fehérjetartalma miatt tápláló főzelék készíthető belőle.
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. Tedd az összes hozzávalót egy keverőgépbe és mixeld egységes anyaggá.
2. A kész masszából készíts diónyi golyókat, majd tedd a hűtőbe 30 percre.
3. Az összetördelt étcsokoládét és a 2 teáskanál vajat tedd a mikróba fél percre. Keverd össze az egészet sima masszává.
4. Fogpiszkálóra tűzve mártogasd a lehűtött golyókat félig az olvasztott csokoládéba vagy forgasd kakaóporba. Tedd vissza a hűtőszekrénybe az elkészült golyókat.
5. Tálalásig tartsd hűtőben.
Adatok 100 g gesztenyére vonatkozóan:
Fehérje: 4,8 g
Zsír: 1,5 g
Szénhidrát: 32,6 g
A szelídgesztenyefa gyümölcse és kérge gyomor, bélhurut, orrvérzés, vérköpés, lumbágó ellen gyakran használt. A népi gyógyászatban erőszeretettel alkalmazzák hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések, görcsök ellen. Téli meghűléskor főzete csökkenti a nyálkahártya-irritációt, de gargarizálószerként is használhatjuk légúti gyulladások esetén. A porrá őrölt kéreg mézzel keverve alkalmas köhögéscsillapításra. Ha pedig nyersen fogyasztjuk a termést, megszünteti a hasmenést, megnyugtatja bélrendszerünket, és pótolja a betegség miatt kiürült ásványi anyagokat. A gyümölcs héja – csersavtartalma miatt – szintén a hasmenés ellenszere, elődeink szerint. A gesztenyében található cseranyag vérzés esetén összehúzó hatású.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A mazsolát áztassuk annyi rumba, hogy ellepje. A tej egy részét melegítsük forrásig és tegyük bele a vaníliát, a lereszelt narancshéjat. Amíg hagyjuk kiolvadni a gesztenyemasszát, addig átveszi a narancs ízét és leszűrhetjük. Ha édesített gesztenyét kaptunk, azt nem kell már cukrozni. A tejet melegítsük forrásig, tördeljük bele a gesztenyemasszát és habverővel vagy botmixerrel dolgozzuk simára. Öntsük hozzá a narancsos tejet is, és a mazsoláról leszűrt rumot. Végül sűrítsük be a kevés hideg tejjel simára kevert keményítővel. Sült gesztenyét adhatunk levesbetétnek.