tóth gabi
Ha sok pucolt diót tárolsz, hamar megtámadhatja a moly, bármilyen gondosan is csomagolod be. Ezzel a módszerrel azonban hosszú ideig friss marad.
A dió igazi kincs, hiszen nem csupán finom, de számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre: többek között csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vérnyomást, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Ha van diófád, már lehet szedni az érett termést. Alapvetően héjastól érdemes a diót tárolni, de ezt nem mindig lehet megtenni, hiszen van, hogy nincs elég, vagy megfelelő hely a zsákok számára. Sokan a megfeketedett diót is megpucolják, így rengeteg ép dióbélhez juthatnak – de ezeket még tárolni kellene úgy, hogy ne támadja meg a moly. Egy magyar háziasszony zseniális ötletet osztott meg egy Facebook csoportban, mutatjuk!
Irány a befőzőautomata!
Elsőre furcsa ötletnek tűnhet, hogy hőkezeld a dióbelet, de valójában nagyon is logikus, hiszen a forró gőz hatására a molylárvák, -peték elpusztulnak a dióbélben. Hiszen sokszor hiába tárolod légmentesen elzárva a dióbelet, ha csak egybe is belepetézett a moly, néhány hét múlva az egészet kidobhatod. Tedd a dióbeleket szorosan befőttes üvegekbe, az üvegeket légmentesen zárd be, majd tedd be a befőzőautomatába 90 Celsius fokra, 30 percre. Ezután hosszú hónapokig eláll a dióbél, és nem kell tartanod a molyoktól.
Tedd a fagyasztóba
Alapvetően sokan a mélyhűtőben tárolják a dióbelet, de van, aki hely híján ezt nem tudja megoldani. Átmenetileg mégis érdemes pár napra beköltöztetned a dióbelet a fagyasztóba, hiszen a molypeték, lárvák a hideg hatására is elpusztulnak. A fagyasztás után már teheted is légmentesen záródó üvegekbe.
Süsd meg őket
A molyokat elpusztíthatod a sütőben is, ráadásul, ha megpirítod a dióbelet, isteni finom téli csemegéd lesz. Tedd a dióbeleket sütőpapírral bélelt, száraz tepsibe, és 100 Celsius fokon szárítsd ki őket. Egy óra száradás után 180 fokon pirítsd meg a dióbelet, majd mehet üvegekbe.
Öntsd fel mézzel
Drága, de működő megoldás: tedd üvegekbe a pucolt diót, és öntsd fel mézzel úgy, hogy teljesen ellepje. Várd meg, míg az összes levegőbuborék távozik, majd zárd le az üvegeket. Minél tovább érik a dió a mézben, annál finomabb lesz a végeredmény. Kanalazhatod magában is, de a diót ugyanúgy felhasználhatod süteményekbe, a mézet pedig teheted kávéba, teába.