2°C
10°C

Natália névnapja

RETRO RÁDIÓ

Így tárold télen a diót, és elkerüli a moly

Létrehozva2022. 10. 06. 07:41
Frissítve2022. 10. 06. 08:51

Ha sok pucolt diót tárolsz, hamar megtámadhatja a moly, bármilyen gondosan is csomagolod be. Ezzel a módszerrel azonban hosszú ideig friss marad.

A dió igazi kincs, hiszen nem csupán finom, de számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre: többek között csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vérnyomást, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Ha van diófád, már lehet szedni az érett termést. Alapvetően héjastól érdemes a diót tárolni, de ezt nem mindig lehet megtenni, hiszen van, hogy nincs elég, vagy megfelelő hely a zsákok számára. Sokan a megfeketedett diót is megpucolják, így rengeteg ép dióbélhez juthatnak – de ezeket még tárolni kellene úgy, hogy ne támadja meg a moly. Egy magyar háziasszony zseniális ötletet osztott meg egy Facebook csoportban, mutatjuk!

Whole,Walnuts,In,A,Jar.,Walnuts,On,A,White,Cutting
Bosszantó, ha a dióbélbe beköltözik a moly. Fotó: Shutterstock

Irány a befőzőautomata!

Elsőre furcsa ötletnek tűnhet, hogy hőkezeld a dióbelet, de valójában nagyon is logikus, hiszen a forró gőz hatására a molylárvák, -peték elpusztulnak a dióbélben. Hiszen sokszor hiába tárolod légmentesen elzárva a dióbelet, ha csak egybe is belepetézett a moly, néhány hét múlva az egészet kidobhatod. Tedd a dióbeleket szorosan befőttes üvegekbe, az üvegeket légmentesen zárd be, majd tedd be a befőzőautomatába 90 Celsius fokra, 30 percre. Ezután hosszú hónapokig eláll a dióbél, és nem kell tartanod a molyoktól.

Tedd a fagyasztóba

Alapvetően sokan a mélyhűtőben tárolják a dióbelet, de van, aki hely híján ezt nem tudja megoldani. Átmenetileg mégis érdemes pár napra beköltöztetned a dióbelet a fagyasztóba, hiszen a molypeték, lárvák a hideg hatására is elpusztulnak. A fagyasztás után már teheted is légmentesen záródó üvegekbe.

Walnut,In,In,A,Glass,Jar,On,Wooden,Background,With
Nem csak praktikus, mutatós is az üvegben tárolt dió. Fotó: Shutterstock

Süsd meg őket

A molyokat elpusztíthatod a sütőben is, ráadásul, ha megpirítod a dióbelet, isteni finom téli csemegéd lesz. Tedd a dióbeleket sütőpapírral bélelt, száraz tepsibe, és 100 Celsius fokon szárítsd ki őket. Egy óra száradás után 180 fokon pirítsd meg a dióbelet, majd mehet üvegekbe.

Öntsd fel mézzel

Drága, de működő megoldás: tedd üvegekbe a pucolt diót, és öntsd fel mézzel úgy, hogy teljesen ellepje. Várd meg, míg az összes levegőbuborék távozik, majd zárd le az üvegeket. Minél tovább érik a dió a mézben, annál finomabb lesz a végeredmény. Kanalazhatod magában is, de a diót ugyanúgy felhasználhatod süteményekbe, a mézet pedig teheted kávéba, teába.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.