
Egyre több helyen árulnak zsákos krumplit, amivel rengeteget spórolhatsz a télen. Nem mindegy azonban, hogyan tárolod, hiszen ez a zöldség könnyen megromlik...
Akár magad termelted a krumplit, akár olcsón jutsz hozzá, gondoskodnod kell a megfelelő tárolásáról, hiszen hatalmas kár érhet, ha több tíz kilónyi megromlik a téli hónapokban. Mostanra már a legtöbb fajtát fel kellett szedni a kiskertekből, és egyre több helyen lehet kapni 10-20 kilós kiszerelésben zsákos burgonyát, így ideje gondoskodni a tárolásról. Ha megfelelően csinálod, akkor hosszú hónapokig fogyasztható marad.

Nem mindegy a fajta
Aki ültetett már krumplit, az tudja, hogy érdemes aszerint fajtát választani, hogy mit szeretnél vele kezdeni: ugyanis nem mindegyik télálló. Ha vásárolsz, akkor érdemes erre is figyelni: a Desiree, az Ella fajták például jól elállnak, de általában elmondható, hogy a sárga vagy fehér színű burgonyafajták kevésé télállók.
Kezdd egy alapos válogatással
Akár saját termés, akár vásárolt krumpli, érdemes átnézni tárolás előtt a szemeket, hiszen a sérültek, a csírásak nem alkalmasak arra, hogy hosszú távra eltedd őket – ezeket minél előbb dolgozd fel. Dobd ki a penészeseket, a beteg szemeket is. Válogatás után az ép szemeket alaposan keféld le, hogy ne legyen rajtuk föld, sár. Figyelem: tilos megmosni őket tárolás előtt!
Hűvös, de ne túl hideg helyre tedd
Ha azt szeretnéd, hogy minél tovább elálljon a burgonya, válassz egy olyan helyiséget, ahol hűvös és sötét van; ez lehet pince, kamra. Az ideális hőmérséklet 8-10 Celsius fok között van, fontos, hogy ennél ne nagyon menjen lejjebb a hőfok, mert megromlik a krumpli. A páratartalomra is érdemes figyelni, hiszen csak száraz helyen tárolható hosszú ideig a burgonya; melegben, párás helyen elkezdenek csírázni. Ha bizonytalan vagy benne, hogy a helyiségben megfelelőek a feltételek, akkor tedd a krumplikat fűrészporral vagy homokkal bélelt ládákba – ez nem csupán szigeteli őket, de a levegőben lévő nedvességet is magába szívja.

Minél szellősebben legyenek
A szellőzés nagyon fontos a tárolás során, ezért kerüld a műanyag zacskókat, ládákat – ha mégis kénytelen vagy műanyagba tenni őket, akkor olyan rekeszt válassz, ami szellőzik. Úgy helyezd el a krumplikat a ládában, hogy minél jobban át tudjon járni közöttük a levegő – így kisebb eséllyel fognak megromlani. Fontos, hogy ne tárold olyan helyiségben, ahol tartasz hagymát, almát, banánt is, ugyanis ezek etiléngázt bocsátanak ki magukból, ami gyorsítja az érést – ezáltal a krumpli hamar meg fog romlani.
Néha nézd át a ládákat
A tárolt krumplit ne hagyd magára egész télen, néha menj be a helyiségbe, ahol tartod őket – hiszen már a levegő szagából tudhatod, elkezdett-e romlani a burgonya (savanykás illat figyelmeztet erre). Két-három hetente forgasd át a ládákban a burgonyákat, ellenőrizd, nem kezdtek-e megromlani. Ha akad közöttük rothadásnak indult darab, azt azonnal távolítsd el, mert a többi is elkezd megromlani a közelében.







