tóth gabi
Ezerrel zajlik a kiskertekben a fokhagymatermés betakarítása; de ahhoz, hogy egész télen fel tudd használni, fontos a megfelelő tárolás. Mutatunk néhány tippet, hogyan őrizd meg tavaszig ezt a kincset.
Minden évben brutális áron lehet fokhagymát kapni, és ez idén sincs másképpen. Pedig érdemes tartani belőle otthon, hiszen alapfűszer, ami rengeteg ételnek ad isteni ízt – az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól nem is beszélve. Nem csoda, hogy egyre többen termesztik saját maguk kiskertben, és ha valaki lát olcsón fokhagymát, azonnal bevásárol egy nagyobb mennyiséget belőle. Ezután azonban nem mindegy, hogyan kerül tárolásra, hiszen nincs is annál bosszantóbb, mint ha a méregdrága fokhagyma megpenészedik, megrohad a kamrában. Mutatunk néhány módszert, hogyan lehet minél tovább eltartani.
Fontos az előkészítés
A tárolásra szánt fokhagymákat tapogasd át; amelyik puha, az már romlásnak indult, ne tedd a többi közé – később nézd át, hátha vannak még rajta használható gerezdek, és minél előbb használd fel főzéshez. Ha frissen szedett fokhagymád van, akkor először is ki kell szárítanod: kösd össze őket tízesével a száruknál fogva, majd akaszd fel egy páramentes, jól szellőző helyre. Az ideális hőmérséklet a száradáshoz 26 fok, de fontos, hogy közvetlen napfény ne érje őket közben. Így 2-3 hét alatt száradnak ki teljesen. A kiszáradás után válogasd át újra a fokhagymákat, vedd ki a sérülteket, majd vágd le a szárukat, és távolíts el minden maradék földet a héjukról, gyökereikről. Ha közben azt érzed, hogy még nyirkosak a gyökerek, akkor azokból le kell vágni annyit, hogy nagyjából 1-2 centis maradjon.
Szárítva, páramentes helyen
Ha egészben szeretnéd tárolni a fokhagymát, akkor két dologra kell figyelned: a hőmérsékletre és a páratartalomra. 15-18 Celsius fok és közepes páratartalom az ideális számára; amit egy átlagos kamrában biztosítani is tudsz neki. Ha túlságosan hidegben van a fokhagyma, akkor amint beviszed szobahőmérsékletre, elkezd kicsírázni. Szellősen tárold, lehetőleg hálós zsákban, vagy pedig összekötözve, fellógatva – így akár 6 hónapig is eláll.
Ha nem muszáj, ne kerüljön hűtőbe
Mivel érzékeny a párára, a fokhagyma a hűtőben tárolva sokkal hamarabb megromlik, mint a kamrában, hiszen a hűtőben magas a páratartalom: néhány hét alatt be is penészedhetnek a fejek. Ha már mindenképpen a hűtőben kell tárolnod őket, mert máshol nincs hely, akkor a gép legalsó rekeszébe, a zöldségtárolóba tedd, itt kevésbé éri a pára. De a legjobb, ha hámozva teszed be őket, zárt dobozokban.
Ha nincs kamrád, elő a sót!
Nem mindenkinek van olyan helyiség a lakásában, ami ideális a fokhagyma tárolására, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnál bespájzolni ebből a pikáns fűszerből. Hámozva le is tudod fagyasztani a gerezdeket, így sokáig eláll; de akár zúzva is teheted vákuumos zacskókba, így már csak elő kell kapnod, ha főzöl. A darált fokhagymát nem csak a hűtőben lehet tárolni: minden 20 dkg fokhagymapéphez mérj ki 4 dkg konyhasót és egy késhegyni citromsavat, majd alaposan keverd össze az egészet. Így a só tartósítja a fokhagymát, és a házi fokhagymakrémet bármihez felhasználhatod.