tóth gabi
Eljött az alma ideje: akár a saját kertedből, akár szedd magad akcióban szerzed be ezt az isteni gyümölcsöt, nem árt gondoskodni arról, hogy egész télen szép maradjon. Nem mindegy, hogy hova kerül, és a tárolás módjára is figyelni kell.
Érdemes betárazni télire almából, hiszen valóságos gyógyír ez a finom gyümölcs: rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, emellett segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, és még a légúti megbetegedések tüneteit is enyhíti. A finomabbnál finomabb almás süteményekről nem is beszélve. Rengeteg helyen lehet szedd magad akció keretében begyűjteni belőle, de piacon is érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni télire – ha pedig saját, termő almafád van, akkor szinte kötelező eltárolni télire a termést. Azonban nem mindegy, hogyan teszed mindezt, hiszen könnyen megromolhat az egész termés, ha nem megfelelően tárolod. Mutatjuk, mi mindenre kell odafigyelni.
Számít, milyen fajta
Fontos tudni, hogy hiába a leggondosabb tárolás, nem minden fajtát lehet tárolni; ezért, mielőtt nagyobb mennyiségben vásárolsz, nézz utána, hogy egyáltalán eláll-e télen az alma, amihez hozzájutnál.
A szedésnél kezdődik
Friss fogyasztásra az érettebb szemeket válaszd, de tárolásra olyan almákat szedj, melyeknek kellene még pár nap a teljes érettséghez. Az se mindegy, hogyan szeded: ne tépd le durván az ágról, csavarj egyet a gyümölcsön, könnyen elválik az ágról.
Jöhet a válogatás
Tárolásra kizárólag a makulátlan, teljesen ép almák valók, ezért szedés után alaposan válogasd át a gyümölcsöket. Sérült, megütődött, kukacos, túlérett vagy kocsány nélküli nem kerülhet közéjük; ezekből készíthetsz süteményeket, vagy isteni almaecetet. Válogatás után nem szabad megmosni az almát, hiszen így hamarabb meg fog romlani.
Irány a pince!
Sötét, magas páratartalmú helyen az almát egész télen el lehet tárolni; erre egy jól szellőző pince a legalkalmasabb. Ha nincs ilyen helyiséged, a páratartalmat néhány tál víz segítségével is biztosíthatod az almák számára például a sötét, hűvös kamrádban. A hőfok sem mindegy: az alma tárolásához az ideális a 0-3 Celsius fok.
Ne hagyd magukra őket
A tárolás nem ér véget azzal, hogy behordtad a ládákba pakolt almát a pincébe, kamrába: hetente egyszer nézd át őket, és amelyik rothadásnak indult, azt vedd ki. A rothadó gyümölcs etilént bocsát ki, ami gyorsabb érésre készteti a többi gyümölcsöt, így hamarosan azok is rothadásnak indulhatnak.
Ha se pince, se kamra nincs
Akkor sem kell lemondanod a télire eltett almáról, ha nincs megfelelő helyiséged: akár egy erkélyen vagy teraszon is tárolhatod őket. Csomagold az almákat egyesével papírba, majd a ládákat olyan helyre tedd, ahol nem éri őket a napfény. Takard le őket műanyag fóliával, amikor pedig jönnek a mínuszok, tegyél a fólia alá pokrócot. Igazán nagy hidegekben pedig egyszerűen vidd be a ládákat a lakásba, majd burkold körbe őket újságpapírral. Így egészen januárig elállnak az almáid.