A szavazatok kétharmadával nyert a Fidesz Tolnában

POLITIK
Létrehozva: 2022.09.24.

Így tárold az almát, hogy biztosan elálljon egész télen

Eljött az alma ideje: akár a saját kertedből, akár szedd magad akcióban szerzed be ezt az isteni gyümölcsöt, nem árt gondoskodni arról, hogy egész télen szép maradjon. Nem mindegy, hogy hova kerül, és a tárolás módjára is figyelni kell.

Érdemes betárazni télire almából, hiszen valóságos gyógyír ez a finom gyümölcs: rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, emellett segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, és még a légúti megbetegedések tüneteit is enyhíti. A finomabbnál finomabb almás süteményekről nem is beszélve. Rengeteg helyen lehet szedd magad akció keretében begyűjteni belőle, de piacon is érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni télire – ha pedig saját, termő almafád van, akkor szinte kötelező eltárolni télire a termést. Azonban nem mindegy, hogyan teszed mindezt, hiszen könnyen megromolhat az egész termés, ha nem megfelelően tárolod. Mutatjuk, mi mindenre kell odafigyelni.

Nem mindegy, hogyan szüreteled, és az sem, milyen fajta. Fotó: Pixabay.com

Számít, milyen fajta

Fontos tudni, hogy hiába a leggondosabb tárolás, nem minden fajtát lehet tárolni; ezért, mielőtt nagyobb mennyiségben vásárolsz, nézz utána, hogy egyáltalán eláll-e télen az alma, amihez hozzájutnál.

A szedésnél kezdődik

Friss fogyasztásra az érettebb szemeket válaszd, de tárolásra olyan almákat szedj, melyeknek kellene még pár nap a teljes érettséghez. Az se mindegy, hogyan szeded: ne tépd le durván az ágról, csavarj egyet a gyümölcsön, könnyen elválik az ágról. 

Jöhet a válogatás

Tárolásra kizárólag a makulátlan, teljesen ép almák valók, ezért szedés után alaposan válogasd át a gyümölcsöket. Sérült, megütődött, kukacos, túlérett vagy kocsány nélküli nem kerülhet közéjük; ezekből készíthetsz süteményeket, vagy isteni almaecetet. Válogatás után nem szabad megmosni az almát, hiszen így hamarabb meg fog romlani.

Alaposan át kell válogatni a termést, sérült almát nem lehet tárolni! Fotó: Pixabay.com

Irány a pince!

Sötét, magas páratartalmú helyen az almát egész télen el lehet tárolni; erre egy jól szellőző pince a legalkalmasabb. Ha nincs ilyen helyiséged, a páratartalmat néhány tál víz segítségével is biztosíthatod az almák számára például a sötét, hűvös kamrádban. A hőfok sem mindegy: az alma tárolásához az ideális a 0-3 Celsius fok.

Ne hagyd magukra őket

A tárolás nem ér véget azzal, hogy behordtad a ládákba pakolt almát a pincébe, kamrába: hetente egyszer nézd át őket, és amelyik rothadásnak indult, azt vedd ki. A rothadó gyümölcs etilént bocsát ki, ami gyorsabb érésre készteti a többi gyümölcsöt, így hamarosan azok is rothadásnak indulhatnak.

Ha se pince, se kamra nincs

Akkor sem kell lemondanod a télire eltett almáról, ha nincs megfelelő helyiséged: akár egy erkélyen vagy teraszon is tárolhatod őket. Csomagold az almákat egyesével papírba, majd a ládákat olyan helyre tedd, ahol nem éri őket a napfény. Takard le őket műanyag fóliával, amikor pedig jönnek a mínuszok, tegyél a fólia alá pokrócot. Igazán nagy hidegekben pedig egyszerűen vidd be a ládákat a lakásba, majd burkold körbe őket újságpapírral. Így egészen januárig elállnak az almáid.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek