3 hónapja

Ne kapcsold be a sütőt, aszalj inkább ingyen

Zseniális ötletet osztottak meg a magyar háziasszonyok: ezzel a módszerrel nem kell attól tartanod, hogy az aszalódó gyümölcsöket ellepik a bogarak, és az eső elől sem kell berohannod a tálcákkal.

Az aszalt gyümölcsöknek nincsen párja: mennyei, friss ízek egész télen, ráadásul ezzel a tartósítással megmarad a vitaminok, ásványi anyagok java. A legolcsóbb és legegyszerűbb módszer, ha egyszerűen tálcákra pakolod az előkészített gyümölcsöket, és kiteszed őket a napra – de sokan macerásnak találják a rengeteg tálca esti behordását, és az a veszély is fennáll, hogy ellepik a rovarok, vagy egy zivatarban megázik az egész. Sütőben vagy aszalógépben általában gyorsabb az aszalás folyamata, mint a természetes módszerrel, ám mindkét gép rengeteg áramot fogyaszt. De erre nincs is szükség: magyar háziasszonyok megosztották az aszalás gyors és teljesen ingyenes módszerét: tedd a gyümölcsöket a kocsiba! Egy Facebook-csoportban egyikük feltette a kérdést, vajon tényleg működhet-e az aszalás az autóban; és a válaszokból kiderült, hogy nagyon is, sőt: rengetegen vannak, akik évek óta csak így aszalnak.

Dried,Plum,In,Small,Sack,On,Old,Wooden,Table
Fotó: Shutterstock

Forró, mint a pokol

Az autókban pokoli meleg tud lenni nyáron, ha nincs légkondi, kínszenvedés az utazás, hiszen akár 60 Celsius-fokig is felmehet a hőmérő higanyszála az utastérben. De ez aszaláshoz éppen ideális! Ha tudod, hogy két-három napig nem mész sehova a kocsival, érdemes kipróbálni a módszert, hiszen gyorsan juthatsz finom aszalt gyümölcsökhöz, zöldségekhez.

 

A legjobb a műszerfalra pakolni

Ha a kocsival napos helyen parkolsz, akkor a szélvédő mögött, a műszerfalon az aszalásra váró gyümölcsöket pont ideális szögben érik a napsugarak. Van, aki a kalaptartóra is pakol tálcákat, vagy akár a hátsó ülésre – utóbbiaknál tovább tarthat az aszalódás folyamata, erre érdemes számítani.

Car,Conditioning.,Vehicle,Vent,Interior,For,Cold,Automobile,Cool.,Auto
Fotó: Shutterstock

 

Nem kell bevinni éjszakára

Van, aki a biztonság kedvéért beviszi éjszakára az aszalódó gyümölcsöket, zöldségeket, hiszen még a kocsiban is kell 2-3 nap, hogy tökéletes legyen a végeredmény; azonban sokan azt mondták, ha fel vannak húzva az ablakok, az éjszakai harmat nem fog ártani az aszalványoknak, így nyugodtan kint lehet hagyni a tálcákat.

 

Néha szellőztess

Az aszalógépek, házi napkollektoros aszalók mind a levegő áramlását használják ki, sőt, ha sütőben aszalsz, fakanállal ki kell támasztani az ajtót. A légáramlást a kocsiban is tudod biztosítani aszalás közben, elég résnyire lehúzni az összes ablakot; a tálcákat ekkor érdemes letakarni a betévedő rovarok elől. Sokan azért nem mernek autóban aszalni, mert tartanak tőle, hogy büdös lesz az utastér, de akik rendszeresen alkalmazzák a módszert, megnyugtattak mindenkit: nem cefreszag, hanem kellemese aszaltgyümölcs-illat lesz az utastérben, ami ráadásul pár perc alatt kiszellőzik, amint elindulsz az autóval.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!