Létrehozva: 2022.08.24.

Végre kiderült, mitől lesz szupermagas és habkönnyű a piskóta

A híres 6 tojásos piskóta sem lesz tökéletes, ha a következő fontos szempontokat nem tartod szem előtt. Mutatjuk a trükköket!

Szerző Sors Edina

A piskóta isteni választás, ha egyszerű és olcsó sütit szeretnél készíteni. Szinte mindenki ismeri és szereti. Megtöltheted csokival, gyümölccsel, lekvárral, nutellával, fahéjjal. A puha és magas piskóta elkészítése nem bonyolult, mégis sokszor előfordul, hogy összeesik, vagy másnapra kiszárad a tésztája. Ahhoz, hogy másnap is friss maradjon, mindössze három jótanácsot érdemes megfogadnod, így a végeredmény igazán varázslatos és finom lesz. Most megtudhatod a titkot!

1. Vedd elő a szódabikarbónát!

Ismét a szódabikarbóna a kulcs! Érdemes a sütőporral fele-fele arányban  összekeverve alkalmaznod. Így a tészta nem fog összeesni a sütés végére, és kihűlés után is megőrzi tökéletes magasságát.

2. Vedd figyelembe a pontos arányokat

A piskóta hozzávalóit legjobb konyhamérlegen lemérni. Nagyon fontosak az arányok. Sokszor elköveti az ember azt a hibát, hogy ha a receptben kanál a megadott mérőeszköz, akkor evőkanálnyi mennyiséget használ, mondjuk, teáskanálnyi helyett. Bizony ez nagyon nem mindegy! De az sem, hogy csapott vagy púpozott kanállal méred ki azt a bizonyos hozzávalót. Vedd figyelembe azt is, hogy a korábban szokásos kanálméret már a múlté! Mára csaknem duplája a púpozott kanál, így erre nagyon érdemes odafigyelned.

3. Egy kevés víz csodákra képes

A tökéletes piskóta titka, hogy pontosan annyi vizet tegyél a tésztába, amennyi lisztet, tojást és cukrot. Értelemszerűen 6 tojás, 6 evőkanál liszt és 6 evőkanál cukor mellé tegyél ugyanennyi vizet. Így nem lesz a tészta sem túl sűrű, sem túl folyós. Habkönnyű lesz a piskóta.

Piskóta tészta:

Fresh,Sponge,Cake.,Chiffon,Biscuit
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 6 ek víz
  • 1 csipet só
  • 1 tk sütőpor és szódabikarbóna keveréke

Így készítsd el:

  1. A szétválasztott tojások fehérjéjét verd habbá, a sárgákat pedig keverd össze a cukor felével.
  2. Ha kemény a hab, add hozzá a cukor másik felét, verd tovább a habverővel, míg az megáll benne.
  3. Nagyon óvatosan forgasd hozzá a tojássárgákat, majd tedd hozzá a sütőporos-szódabikarbónás lisztet, és három evőkanál vízzel keverd el. Majd jöhet a liszt és a víz másik fele, addig keverd , míg teljesen homogén nem lesz. 
  4. Tepsit vagy tortaformát vajazz-lisztezz ki, vagy tegyél bele sütőpapírt, majd oszlasd el benne a tésztát és 160 C fokra előmelegített sütőben  20 perc alatt süsd készre.
  5. Fontos! Csak teljes kihűlés után vágd fel, ekkor lehet krémmel, gyümölcsökkel, lekvárral, esetleg nutellával megtölteni.

Jó étvágyat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek