
Végre kiderült, mitől lesz szupermagas és habkönnyű a piskóta
A híres 6 tojásos piskóta sem lesz tökéletes, ha a következő fontos szempontokat nem tartod szem előtt. Mutatjuk a trükköket!
A piskóta isteni választás, ha egyszerű és olcsó sütit szeretnél készíteni. Szinte mindenki ismeri és szereti. Megtöltheted csokival, gyümölccsel, lekvárral, nutellával, fahéjjal. A puha és magas piskóta elkészítése nem bonyolult, mégis sokszor előfordul, hogy összeesik, vagy másnapra kiszárad a tésztája. Ahhoz, hogy másnap is friss maradjon, mindössze három jótanácsot érdemes megfogadnod, így a végeredmény igazán varázslatos és finom lesz. Most megtudhatod a titkot!
1. Vedd elő a szódabikarbónát!
Ismét a szódabikarbóna a kulcs! Érdemes a sütőporral fele-fele arányban összekeverve alkalmaznod. Így a tészta nem fog összeesni a sütés végére, és kihűlés után is megőrzi tökéletes magasságát.
2. Vedd figyelembe a pontos arányokat
A piskóta hozzávalóit legjobb konyhamérlegen lemérni. Nagyon fontosak az arányok. Sokszor elköveti az ember azt a hibát, hogy ha a receptben kanál a megadott mérőeszköz, akkor evőkanálnyi mennyiséget használ, mondjuk, teáskanálnyi helyett. Bizony ez nagyon nem mindegy! De az sem, hogy csapott vagy púpozott kanállal méred ki azt a bizonyos hozzávalót. Vedd figyelembe azt is, hogy a korábban szokásos kanálméret már a múlté! Mára csaknem duplája a púpozott kanál, így erre nagyon érdemes odafigyelned.
3. Egy kevés víz csodákra képes
A tökéletes piskóta titka, hogy pontosan annyi vizet tegyél a tésztába, amennyi lisztet, tojást és cukrot. Értelemszerűen 6 tojás, 6 evőkanál liszt és 6 evőkanál cukor mellé tegyél ugyanennyi vizet. Így nem lesz a tészta sem túl sűrű, sem túl folyós. Habkönnyű lesz a piskóta.
Piskóta tészta:

Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 6 ek víz
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor és szódabikarbóna keveréke
Így készítsd el:
- A szétválasztott tojások fehérjéjét verd habbá, a sárgákat pedig keverd össze a cukor felével.
- Ha kemény a hab, add hozzá a cukor másik felét, verd tovább a habverővel, míg az megáll benne.
- Nagyon óvatosan forgasd hozzá a tojássárgákat, majd tedd hozzá a sütőporos-szódabikarbónás lisztet, és három evőkanál vízzel keverd el. Majd jöhet a liszt és a víz másik fele, addig keverd , míg teljesen homogén nem lesz.
- Tepsit vagy tortaformát vajazz-lisztezz ki, vagy tegyél bele sütőpapírt, majd oszlasd el benne a tésztát és 160 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd készre.
- Fontos! Csak teljes kihűlés után vágd fel, ekkor lehet krémmel, gyümölcsökkel, lekvárral, esetleg nutellával megtölteni.
Jó étvágyat!






