RETRO RÁDIÓ

Végre kiderült, mitől lesz szupermagas és habkönnyű a piskóta

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2022. 08. 24. 11:00

A híres 6 tojásos piskóta sem lesz tökéletes, ha a következő fontos szempontokat nem tartod szem előtt. Mutatjuk a trükköket!

A piskóta isteni választás, ha egyszerű és olcsó sütit szeretnél készíteni. Szinte mindenki ismeri és szereti. Megtöltheted csokival, gyümölccsel, lekvárral, nutellával, fahéjjal. A puha és magas piskóta elkészítése nem bonyolult, mégis sokszor előfordul, hogy összeesik, vagy másnapra kiszárad a tésztája. Ahhoz, hogy másnap is friss maradjon, mindössze három jótanácsot érdemes megfogadnod, így a végeredmény igazán varázslatos és finom lesz. Most megtudhatod a titkot!

1. Vedd elő a szódabikarbónát!

Ismét a szódabikarbóna a kulcs! Érdemes a sütőporral fele-fele arányban  összekeverve alkalmaznod. Így a tészta nem fog összeesni a sütés végére, és kihűlés után is megőrzi tökéletes magasságát.

2. Vedd figyelembe a pontos arányokat

A piskóta hozzávalóit legjobb konyhamérlegen lemérni. Nagyon fontosak az arányok. Sokszor elköveti az ember azt a hibát, hogy ha a receptben kanál a megadott mérőeszköz, akkor evőkanálnyi mennyiséget használ, mondjuk, teáskanálnyi helyett. Bizony ez nagyon nem mindegy! De az sem, hogy csapott vagy púpozott kanállal méred ki azt a bizonyos hozzávalót. Vedd figyelembe azt is, hogy a korábban szokásos kanálméret már a múlté! Mára csaknem duplája a púpozott kanál, így erre nagyon érdemes odafigyelned.

3. Egy kevés víz csodákra képes

A tökéletes piskóta titka, hogy pontosan annyi vizet tegyél a tésztába, amennyi lisztet, tojást és cukrot. Értelemszerűen 6 tojás, 6 evőkanál liszt és 6 evőkanál cukor mellé tegyél ugyanennyi vizet. Így nem lesz a tészta sem túl sűrű, sem túl folyós. Habkönnyű lesz a piskóta.

Piskóta tészta:

Fresh,Sponge,Cake.,Chiffon,Biscuit
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 6 ek víz
  • 1 csipet só
  • 1 tk sütőpor és szódabikarbóna keveréke

Így készítsd el:

  1. A szétválasztott tojások fehérjéjét verd habbá, a sárgákat pedig keverd össze a cukor felével.
  2. Ha kemény a hab, add hozzá a cukor másik felét, verd tovább a habverővel, míg az megáll benne.
  3. Nagyon óvatosan forgasd hozzá a tojássárgákat, majd tedd hozzá a sütőporos-szódabikarbónás lisztet, és három evőkanál vízzel keverd el. Majd jöhet a liszt és a víz másik fele, addig keverd , míg teljesen homogén nem lesz. 
  4. Tepsit vagy tortaformát vajazz-lisztezz ki, vagy tegyél bele sütőpapírt, majd oszlasd el benne a tésztát és 160 C fokra előmelegített sütőben  20 perc alatt süsd készre.
  5. Fontos! Csak teljes kihűlés után vágd fel, ekkor lehet krémmel, gyümölcsökkel, lekvárral, esetleg nutellával megtölteni.

Jó étvágyat!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.