RETRO RÁDIÓ

Drága lett a mélyhűtés, így tedd el télre a zöldséget gyümölcsöt

Létrehozva2022. 08. 21. 13:00

A megemelkedett energiaárak miatt sokan gondolkodnak azon, hogyan lehetne a fagyasztáson kívül tartósítani a termést úgy, hogy hosszú ideig elálljon. Az aszalás tökéletes megoldás, de nem mindegy, hogyan fogsz neki!

Az egyik legősibb tartósítási módszer az aszalás, vagyis a zöldségek, gyümölcsök kiszárítása. Amellett, hogy az aszalványok isteni finomak, egészségesek is, hiszen a szárítás során sokkal több vitamin, ásványi anyag és rost marad meg bennük, mint a hőkezeléssel tartósítás, befőzés alatt. Túl azon, hogy a boltban kapható aszalt zöldségek és gyümölcsök méregdrágák, még a fagyasztáson is tudsz spórolni; hiszen, ha rengeteg zöldséged és gyümölcsöd termett, egyszerűen csak ki kell tenni a napra, és megvárni, míg a természet teszi a dolgát. Így sokkal több helyed marad a fagyasztóban. Az aszalt gyümölcsöket tárolhatod vákuumzacskóban, jól záródó, csatos befőttesüvegben vagy lezárt papírzacskóban; a zöldségeket pedig érdemes olívaolajban, kisebb üvegekben tárolni. Mutatjuk, mit hogyan kell aszalni, hogy sokáig elálljon!

 

Sun,Dried,Sweet,Pear,Dried,Plums,And,Peaches,On,A
Fotó: Shutterstock

Paradicsom

Fotó: Shutterstock

Ha rengeteg paradicsomod termett, érdemes aszalással tartósítanod, hiszen isteni finom salátákba, tésztás ételekbe, és így télre is megőrzöd a friss ízeket. Az aszaláshoz tepsikre vagy tálcákra, hálóra és sok-sok napsütésre lesz szükséged. Készítsd elő a paradicsomokat: ha nagyobb, vágd negyedekbe, a kisebbeket elég félbe is. Minden esetben kapard ki a magjukat, távolítsd el a csumájukat. Napos helyre, hálóval lefedve tedd ki őket olyan helyre, ahol egész nap érik a napsugarak; így 2-3 nap alatt kész az isteni aszalt paradicsom.

Füge

Fotó: Pixabay.com

Ha van fügebokor a kertedben, kár lenne kihagynod ezt az isteni édességet! Mivel nem minden fajtát lehet aszalni, érdemes először egy kisebb tálcányi mennyiséggel tenned egy próbát. Egyben is aszalhatod a fügét, de hamarabb elkészül, és könnyebben adagolható, fogyasztható, ha félbe, vagy negyedbe vágva kerül a tálcára. Akárcsak a paradicsomnál, itt is az a lényeg, hogy napos helyen legyenek; így 3-5 nap alatt elkészülhet az isteni aszalt füge, ha tartós kánikula van.

Szilva

Dried,Plum,In,Small,Sack,On,Old,Wooden,Table
Fotó: Shutterstock

Az érett, egészséges szilvákat alaposan törölgesd át; fontos, hogy aszalás előtt ne mosd meg őket! Magozd ki, majd tedd tálcára, takard le, és mehet is a napra. Akár félbe is vághatod őket. Ha nem szellőzik alulról az aszalótálcád, akkor 3-4 óránként érdemes megforgatni a gyümölcsöket. Pár nap alatt el is készül az isteni aszalt szilva.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.