tóth gabi
Nagy bosszúság, ha a kemény munkával eltett savanyúság néhány hét, hónap alatt megromlik. Szerencsére előkerült egy recept, ami évtizedek óta működik.
Nincs is jobb télen, mint elővenni egy friss zöldségekből készült savanyúságot, és belekóstolni a nyárba. Már ezerrel teremnek a zöldségek, rengeteg mindent eltehetsz, hogy így megőrizd a vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat a fagyos hónapokra. Ezt csakis úgy teheted meg, ha nyersen rakod el a zöldségeket, ami mindig egy kicsit lutri, hiszen nem ritka, hogy a sok-sok órás munkával elkészített savanyúság felforr a kamrapolcon, és dobhatod ki az egészet. Sokszor ez a zöldségeken is múlik, mert nem voltak teljesen frissek, vagy maradt rajtuk szennyeződés, de legtöbbször a felöntőlé a ludas. De vajon régen hogyan csinálták, hogy akár évekig is elálltak a savanyúságok? Egy online fórumon egy háziasszony megosztott egy tuti receptet, amit egy 92 éves asszonytól kapott – és még soha nem csalódott benne. A recept egyik hozzávalója, a szalicil már nem kapható, de sokan írták a hozzászólások között, hogy patikában, gazdaboltokban itt-ott azért beszerezhető; de helyette használhatsz nátrium-benzoátot is. Mutatjuk a receptet!
Savanyúság felöntőlé recept
Hozzávalók (1 adaghoz):
Elkészítés:
A hozzávalókat add a hideg vízhez, és alaposan keverd el benne. Nem kell melegíteni, forralni.
Így használd:
A zöldségeket alaposan mosd meg, majd szeleteld fel, és halmozd az üvegbe. Tehetsz el egész uborkát, csíkokra vágott cukkinit, brokkolirózsákat, paprikát, zöld paradicsomot és csalamádét is ezzel a felöntőlével.
Alaposan elmosott, csírátlanított üvegekbe pakold a zöldségeket, jó szorosan. Ezután öntsd rájuk a felöntőlevet úgy, hogy teljesen ellepje a zöldségeket, majd zárd le az üvegeket.