A koviubi kellemes kovászos íze jól áll a káposztának is. Sok kaporral elkészítve valami zseniális! Ráadásul nagyon finomakat fõzhetsz belõle. Ezt nézd, ez csúcs!
A káposzta a legszuperebb alapzöldség! Először is bőven terem a magyar klímán, tehát olcsó, ráadásul nagyon egészséges! Rengeteg benne az életerőt adó vitamin, elsősorban a C- és az A-vitamin, ezeknek köszönhetően mindenféle gyulladásos folyamatot csökkent a szervezetben. Rosttartalma segíti az emésztést, és megszünteti a székrekedést, valamint a gyomorégést. A kovászolt káposztát egyelőre kevesen ismerik, pedig ez a finomság új fejezetet nyit ennek az egészséges zöldségnek a felhasználásában!
Kovászolt káposzta
Hozzávalók:
![]()
1. A 3 literes befőttes üveg aljára tegyél nagy csokor friss kaprot. Erre halmozd a legyalult káposztát. Ide-oda egész fokhagymagerezdeket dugdoshatsz. (A fokhagyma eléggé karakteres ízt ad, ha nem szereted, ne használd.)
2. Forralj fel 3 liter vizet 3 evőkanál sóval, nem fog kelleni mind, de biztos, ami biztos... Öntsd fel a sós forró vízzel a káposztát. A víz teljesen lepje el.
![]()
3. A káposzta fölé tegyél néhány szelet kenyeret, majd takard le az üveg száját egy tányérral. Az üveget tilos tűző napra állítani, mert akkor rossz irányba indul el a kovászolódás és élvezhetetlenül megpuhul a káposzta.
4. Normál esetben 3-4 nap alatt készül el a kovászos káposzta. Akkor jó, ha roppanósak maradnak a szálak. Az ázott kenyeret emeld le a tetejéről, a káposztát pedig szedd át csavaros üvegbe vagy dobozokba. Szűrd rá a levét. Lefedve a hűtőben 2 hétig is friss marad.
Mire jó a kovászolt káposzta?
Lehet enni szendvicsekhez, de felhasználható bármihez, amibe savanyú káposztát tennénk pl. savanykás nyári leves. Néhány salátalevéllel készülhet belőle nyári töltött káposzta, de bográcsban, hússal is főzhetjük.
Forrás: Judit Edda Szemerédi-Pintér (Vali hagyományos konyhája)
