Létrehozva: 2017.07.12.

Nemcsak uborkát lehet kovászolni: Tarol az új nyári savanyúság!

A koviubi kellemes kovászos íze jól áll a káposztának is. Sok kaporral elkészítve valami zseniális! Ráadásul nagyon finomakat fõzhetsz belõle. Ezt nézd, ez csúcs!

A káposzta a legszuperebb alapzöldség! Először is bőven terem a magyar klímán, tehát olcsó, ráadásul nagyon egészséges!  Rengeteg benne az életerőt adó vitamin, elsősorban a C- és az A-vitamin, ezeknek köszönhetően mindenféle gyulladásos folyamatot csökkent a szervezetben. Rosttartalma segíti az emésztést, és megszünteti a székrekedést, valamint a gyomorégést. A kovászolt káposztát egyelőre kevesen ismerik, pedig ez a finomság új fejezetet nyit ennek az egészséges zöldségnek a felhasználásában!

Kovászolt káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fejes káposzta, legyalulva
  • 2 nagy csokor friss kapor,
  • ahány liter víz, annyi evőkanál só,
  • 5 cikk fokhagyma (elhagyható)
  • néhány szelet kenyér


  • 1. A 3 literes befőttes üveg aljára tegyél nagy csokor friss kaprot. Erre halmozd a legyalult káposztát. Ide-oda egész fokhagymagerezdeket dugdoshatsz. (A fokhagyma eléggé karakteres ízt ad, ha nem szereted, ne használd.)

    2. Forralj fel 3 liter vizet 3 evőkanál sóval, nem fog kelleni mind, de biztos, ami biztos...  Öntsd fel a sós forró vízzel a káposztát. A víz teljesen lepje el.

    3. A káposzta fölé tegyél néhány szelet kenyeret, majd takard le az üveg száját egy tányérral. Az üveget tilos tűző napra állítani, mert akkor rossz irányba indul el a kovászolódás és élvezhetetlenül megpuhul a káposzta.

    4. Normál esetben 3-4 nap alatt készül el a kovászos káposzta. Akkor jó, ha roppanósak maradnak a szálak. Az ázott kenyeret emeld le a tetejéről, a káposztát pedig szedd át csavaros üvegbe vagy dobozokba. Szűrd rá a levét. Lefedve a hűtőben 2 hétig is friss marad.

    Mire jó a kovászolt káposzta?

    Lehet enni szendvicsekhez, de felhasználható bármihez, amibe savanyú káposztát tennénk pl. savanykás nyári leves. Néhány salátalevéllel készülhet belőle nyári töltött káposzta, de bográcsban, hússal is főzhetjük.

    Forrás: Judit Edda Szemerédi-Pintér‎ (Vali hagyományos konyhája)

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

    origo.hu

    Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

    metropol.hu

    Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

    mandiner.hu

    Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

    life.hu

    Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

    mandiner.hu

    Ez lesz Tokaj egyik szégyenfoltjának helyén

    origo.hu

    A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

    mindmegette.hu

    10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -