
Így készíts el a legfinomabb húsvéti sonkát idén! Mutatjuk, mire figyelj oda!
Nem bonyolult elkészíteni a húsvéti sonkát, de az igazi szaftos sonka sikere a részletekben rejlik. Egyrészt érdemes nagyon jó minőségű sonkát venni, másrészt ajánlott nagyon odafigyelve, jó recept alapján elkészíteni.
Vásárlásnál ezekre figyelj oda!
– Tudd meg, hogy milyen húsból készült a sonka, s azt is: gyorspácot vagy hagyományos eljárást használtak.
– Ha össze tudod nyomni a sonkát, akkor sok páclével készült!
– Nézd meg a sonka összetevőit a csomagoláson. Ha túl sok alkotóelemből áll, inkább hagyd ott!
– Ellenőrizd a lejárati időt, nem mindegyik húsvétra árult sonka jó még az ünnep idején!
– Természetesen az a legjobb, ha van saját hentesed, aki megbízható!

A húsvéti sonka receptje
Hozzávalók:
1, 5-2 kg füstőlt sertéscomb
4-5 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
10 szem bors
5 babérlevél
Így készítsd el:
- Ha nagyon sós a sonka, akkor néhány órára mindenképpen áztasd be hideg vízbe – attól puha lesz.
- Tedd a sonkát egy nagyobb fazékba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Tedd hozzá a fokhagymát, a vöröshagymát, a répát, valamint a fűszereket.
- Forrald fel, majd habozd le és lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd 2-2,5 órán át, attól függően mekkora a sonka. Késsel, vagy hústűvel teszteld, hogy elég puha-e. Hagyd a főzőlében kihűlni, így szaftosabb lesz a sonka!
- Tálalás előtt szeleteld.
Tippek:
- a főzőlevet ne dobd ki, tedd a hűtőbe vagy fagyaszd le, kitűnő alap ízletes levesekhez.
- készítheted füstölt szárnyasból is a húsvéti sonkát, melynek főzési ideje 1-1,5 óra.







