RETRO RÁDIÓ

Így készül a sárga túró, hagyományos magyar húsvéti recept

Így készül a sárga túró, hagyományos magyar húsvéti recept
E. V.
Szerző
E. V.
Létrehozva2022. 04. 15. 17:30

Ha még nem próbáltad ezt a mennyei édességet, itt az ideje, hogy elkészítsd. Nélküle nincs húsvét Szabolcsban!

Kizárólag húsvétkor készítik ezt a hagyományos szabolcsi ételt, és pont ettől különleges – no meg attól, hogy isteni íze van. A sárga túró elkészítése nem bonyolult, de igényel némi türelmet és odaadást. A végeredmény miatt azonban megéri, hiszen erre az édességre senki nem fog nemet mondani: nemhogy repetázik belőle mindenki, de amíg el nem fogy, rá fog járni a család. Vaníliás-tejes íze a madártejre emlékeztet, ám a sárga túró ennél jóval több: valójában egy tojással és cukorral elkészített, kézműves túróról van szó, melyet kizárólag az ünnepi asztalon szoktak tálalni. Tálalhatod desszertként is, de a sonka mellé fogyasztva különleges, pikáns ízélményt nyújt. A tökéletes sárga túró receptjét ki más ismerhetné, mint Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony? Lépésről lépésre elmondta, hogyan kell készíteni ezt a hagyományos magyar finomságot.

Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Hozzávalók (kb. 1 kg-hoz):

  • 1 liter zsíros tej
  • 10 tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • Üsd a tojásokat egy tálba, és kezdd el úgy keverni, mint a rántottát: ám ne verd fel teljesen simára.
  • Tedd fel a tejet egy nagy fazékban a tűzhelyre, és add hozzá a csipet sót és a cukrot.
  • A langyos tejhez öntsd hozzá a felvert tojásokat, és lassú tűzön kezd főzni. Vigyázz, mert könnyen leég! Tedd bele a mazsolát, a vaníliás cukrot és a citromhéjat is. Óvatosan kevergesd, míg szét nem válik a túró és a savó.
  • Tegyél egy szűrőbe sűrű szövésű konyhai vásznat, majd szedd bele a fazék tartalmát. Hagyd pár percet hűlni és csorogni.
  • Csavard össze a textil széleit, és jó alaposan préseld ki. Ezután kösd össze, és akaszd pár órára hűvös helyre, hogy kicsepegjen belőle a tejsavó. Ha lecsepegett, hűtőben tárold tálalásig – de azonnal fogyasztható, amint kihűlt.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.