
Ha még nem próbáltad ezt a mennyei édességet, itt az ideje, hogy elkészítsd. Nélküle nincs húsvét Szabolcsban!
Kizárólag húsvétkor készítik ezt a hagyományos szabolcsi ételt, és pont ettől különleges – no meg attól, hogy isteni íze van. A sárga túró elkészítése nem bonyolult, de igényel némi türelmet és odaadást. A végeredmény miatt azonban megéri, hiszen erre az édességre senki nem fog nemet mondani: nemhogy repetázik belőle mindenki, de amíg el nem fogy, rá fog járni a család. Vaníliás-tejes íze a madártejre emlékeztet, ám a sárga túró ennél jóval több: valójában egy tojással és cukorral elkészített, kézműves túróról van szó, melyet kizárólag az ünnepi asztalon szoktak tálalni. Tálalhatod desszertként is, de a sonka mellé fogyasztva különleges, pikáns ízélményt nyújt. A tökéletes sárga túró receptjét ki más ismerhetné, mint Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony? Lépésről lépésre elmondta, hogyan kell készíteni ezt a hagyományos magyar finomságot.

Hozzávalók (kb. 1 kg-hoz):
- 1 liter zsíros tej
- 10 tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Üsd a tojásokat egy tálba, és kezdd el úgy keverni, mint a rántottát: ám ne verd fel teljesen simára.
- Tedd fel a tejet egy nagy fazékban a tűzhelyre, és add hozzá a csipet sót és a cukrot.
- A langyos tejhez öntsd hozzá a felvert tojásokat, és lassú tűzön kezd főzni. Vigyázz, mert könnyen leég! Tedd bele a mazsolát, a vaníliás cukrot és a citromhéjat is. Óvatosan kevergesd, míg szét nem válik a túró és a savó.
- Tegyél egy szűrőbe sűrű szövésű konyhai vásznat, majd szedd bele a fazék tartalmát. Hagyd pár percet hűlni és csorogni.
- Csavard össze a textil széleit, és jó alaposan préseld ki. Ezután kösd össze, és akaszd pár órára hűvös helyre, hogy kicsepegjen belőle a tejsavó. Ha lecsepegett, hűtőben tárold tálalásig – de azonnal fogyasztható, amint kihűlt.







