RETRO RÁDIÓ

Boros Vali elárulja: Ettől lesz gyönyörűen tiszta a nagyi húslevese

Boros Vali elárulja: Ettől lesz gyönyörűen tiszta a nagyi húslevese
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 01. 26. 13:00

Összefut a nyál az ember szájában, ha meglátja a fényképet a szabolcsi háziasszony húslevesérõl. Olyan, mint gyerekkorunkban, aranysárga és tiszta. De vajon mi lehet a titka? Valika elárulta...

A jó húsleves valódi orvosság, főleg ebben a járványos, borzongós, hideg téli időszakban. No, de nem minden háziasszonynak lesz tökéletesen tiszta és átlátszó, hiába tesz meg mindent. Boros Vali elárulta a titkot! A szabolcsi háziasszonyra érdemes hallgatni, nem először osztja meg a titkait a százezer fős követőtáborával.

Vali korábban azt is megsúgta a háziasszonyoknak, hogyan lesz tökéletes a húsleves (a receptért kattints ide), de most kiderült, hogyan lehetséges, hogy az övé ennyire tiszta és aranyló sárga, mint a felvételen:

Nos, a titok nyitja a jó alapanyag: Vali kizárólag házi tyúkból készíti a húslevest, és abból sem mindegy, milyen fajta: húshibridből soha nem főzne, hiszen az olyan, mint a bolti csirke. A minőségi csirkehúson kívül fontos a lassú tűz, ahogy ő fogalmaz: icipici láng a húslevesnek. Pluszban nem mindegy, mennyi zöldséget tesz bele az ember; sokan hajlamosak túlzásba esni, és édes lesz a répától a húsleves, elvész a tyúk gazdag íze. Érdemes megfogadni a tanácsokat, ha szeretnél olyan tiszta húslevest készíteni, amilyet nagyanyáink!

ÍGY KÉSZÜL:
1. Mindig hideg vízben kezdjük el főzni a levest. Legalább 5 literes fazekat használjunk, hogy kényelmesen elférjen minden, ami kell bele. Amikor felhabzik, szedjük le teaszűrővel a habot.

2. A sót csak az után adjuk a leveshez, ha már egyszer lehaboztuk. 5 literes fazékba 3 teáskanál só kell. A sóval is hagyjuk 5 percig nagy lángon főni a levest. Ekkor újra szedjük le a habját, majd fél órán át hagyjuk csendesen főni a húst a vízben.

3. Ha letelt a fél óra, mehet bele a zöldség: 3 nagy vagy 4-5 kisebb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 karalábé felszeletelve, 1 zeller, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fél hagyma, 1 cikk fokhagyma. 1 evőkanálnyi - lehetőleg házi - vegetát is rakjunk bele egy nagyméretű teatojásba téve, így csak az íze fő bele. Ha van gyenge kelkáposztalevelünk, illetve karfiol, ezekből is tehetünk a levesbe - de inkább a főzés vége felé.

4. A jó húslevest 4-5 órán keresztül nagyon kicsi lángon kell főzni. Ha így készítjük, nem is kell leszűrni, mert áttetszően tiszta lesz.

TIPP!

Fontos, hogy a tésztát mindig külön főzzük ki - akár egy kevés levesben, akár vegetás vízben. Leszűrve tegyük a leves mellé az asztalra, így nem ázik szét és mindenki szedhet magának, amennyit kíván.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.