Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2022.01.09.

Megújult a kókusztekercs, ezt az apró trükköt imádni fogod

A kávé ize remekkül passzol a kókuszhoz, ráadásul ez az egyszerű desszert pillanatok alatt elkészül.

A kókusztekercs zsenialitása az egyszerűségében rejlik, és még a sütőt sem kell bekapcsolnunk hozzá, lássuk ezt a picit megújult, még ízletesebb receptet.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 dl lefőzött kávé
  • 1 ek rum
  • 6 dkg kakaópor
  • 40 dkg háztartási keksz
  • 3 dkg porcukor
  • A krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 9 dkg folyékony méz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 dkg porcukor
  • Elkészítése:

    A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, a rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával egy kristálycukorral megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. A margarint, a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, megkenjük vele a tésztát. A fólia segítségével feltekerjük, és lehűtjük.

    Tippek:

  • Ha csak nagyobb szemű kókuszreszeléket kapsz, akkor a tésztához a szárazanyagokat még egyszer daráld le együtt, különben a reszeléktől a feltekerésnél törni fog a kókusztekercs.
  • Semmiképpen ne használj margarint, csak jó minőségű vajat, mert ennél a sütinél ez fontos összetevő.
  • A töltelékben apróbb és durvább szemű is lehet a kókuszreszelék, vegyesen a legjobb.
  • Amennyiben a tészta tekerésnél töredezik, akkor nagyon fontos, hogy a fóliát szorosan rajta tartsd minden hajtásnál, így a végén szépen összeáll.
  • A reszelékbe hempergetés úgy a legegyszerűbb, ha egy fóliára szórsz kókuszt, ráteszed a rudat, majd a fólia segítségével mozgatod a tekercset a kókuszban, így közben szépen formálódik is.
  • Miután feltekerted és meghempergetted kókuszreszelékben, akkor egy fóliába szorosan csomagold be és közben formázhatod, ha szükséges.
  • A hűtés nagyon fontos, mert úgy keményre dermed a kókusztekercs és azután könnyen szeletelhető.
  • Szénhidrátszegény

    Ha szeretnél egy kicsit visszavenni a szénhidrátfogyasztásból, a kókusz a legjobb választás, mivel meglehetősen szénhidrátszegény. Egy evőkanál kókuszreszelékben csak 3,5 gramm szénhidrát van – finom ízének köszönhetően viszont a cukrot is kiválthatja. Szinte minden ételhez illik a turmixoktól a főtt ételféleségekig.

    Figyelj az adagra!

    Mivel azonban a kókuszban jócskán van telített zsír, érdemes odafigyelni az adagokra: egy napra elég egy evőkanálnyi kókuszolaj, és két evőkanál kókuszreszelék. Kókusztejből elég fél-egy csészényi: a hígabból mehet az egy csésze (2,5 dl), a sűrűből viszont akár fél dl is elegendő lehet egy napra.

    Különleges zsírsavak

    A kókuszolaj a közepes szénláncú trigliceridek forrása, ezek a zsírsavak pedig némileg különböznek a hagyományosan fogyasztott zsiradékoktól. A kókuszolaj zsírtartalma nem raktározódik el testzsírként, inkább energia lesz belőle. Ám a tudomány egyelőre nem bizonyította kétséget kizáróan a kókusz fogyasztó hatását. Mértékletesen fogyasztva mindenesetre a kókusznak helye van az egészséges étrendben – de ha egészségtelenül táplálkozol, és ezt megfejeled egy kis kókusszal, azzal aligha fogsz célt érni.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek