Elképzelhetetlen a farsang fánk nélkül! Na jó, azért a mértékletességről se feledkezz meg! Nem varázslat, így készítsd el a tökéletes farsangi fánkot! Ne hagyd ki belőle a szódabikarbónát! Szuper lesz a tésztája.
Farsangi fánk Fotó: Mindmegette.hu
Hozzávalók:
80 dkg liszt
20 dkg rétesliszt
5 dl tej
5 ekg élesztő
10 dkg porcukor
1 ek kristálycukor
5 db tojássárgája
3 db tojás fehérje
10 dkg vaj
1 kk szódabikarbóna
1 tk só
Így készítsd el:
Szitáld kelesztőtálba a liszteket. Készítsd mélyedést a közepébe és morzsold bele az élesztőt. Tedd bele a kristálycukrot és öntsd rá a langyos tejet. Takard le kb. 15 percre. Ennyi idő alatt fel is fut.
Add hozzá a szódabikarbónát és a sót. A tojássárgákat porcukorral és a maradék tejjel keverd el, majd add a fentiekhez.
Állítsd össze az egészet és add hozzá az olvasztott vajat. Dolgozd bele majd a tojásfehérjék habját is. Amikor a tészta sima, takard le és várd meg, míg a duplájára kel.
Ha megkelt a tészta, borítsd ki egy olajozott sütőlapra. Hajtsd félbe és hagyd pihenni még 10 percen keresztül. Szaggasd ki olajba mártott pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
Letakarva még 20 percig pihentesd. Meleg olajba lefedve süsd meg az egyik felét., majd fordítsd meg és süsd készre a fánkokat.
Kelesztéskor ne szellőztess, nem jó, ha hűvös éri a tésztát. Figyelj arra, hogy az élesztő zavartalanul tehesse a dolgát! Legjobb, ha védett, meleg helyre teszed a tésztát kelni.
A kelt tésztát ne nyújtsd erősen! Bánj vele kíméletesen, éppen csak simítsd végig rajta a sodrófát.
Kisütéskor az olaj (vagy a zsír) mindig legyen forró! Próbaképpen jó, ha beledobsz egy csipetet a tésztából, hogy ellenőrizd, megfelelő hőmérsékletű-e. Túlságosan forró se legyen, mert akkor könnyen odaégnek a tésztalabdacsok.
Egyszerre több fánkot is süthetsz, de mindig csak annyi süljön egymás mellett egyszerre, amennyi még kényelmesen elfér és mozgatható. Így biztosan nem fognak sütés közben összeragadni. Számolnod kell azzal is, hogy a fánkok mérete nő!
Egyszerre ne tegyél túl sok fánkot az olajba! A nyers tészta visszahűti az olajat, és ilyenkor a még meg nem sült fánk szívja magába az olajat. Ezt valószínűleg te sem szeretnéd.
Ha azt tapasztalod, hogy a fánk kívül szép színt kapott, belül viszont nyers maradt, akkor állíts a lángon, mert túl forró volt az olaj.
Porcukrot a már csak langyos fánkokra szórj, a teljesen frissekre ne! A túl meleg tésztán ugyanis csak megolvadna a cukor, eláztatná a fánkot és ez nem mutat jól.
A fánkot frissen a legjobb fogyasztani, de ha mégsem fogy el, akkor a megmaradt darabokat ne hűtőbe rakd, hanem lefóliázva egy hűvös helyre. Ha másnap kicsit benedvesíted a fánk tetejét, majd pár percre a sütőbe rakod, akkor újra olyan frissnek fog majd hatni, mint amikor kisült!