A sajttorta az egyik legfinomabb édesség. Könnyen elkészíthető, és hihetetlenül finom. Ráadásul annyiféle változata létezik, hogy sosem tudjuk megunni – minden évszakban, minden ünnepen más, aktualizált sajttorta-variációt kínálhatunk.
A sajttorta extra, karácsonyi változatába most egy kis tojáslikőr került, hogy egészen különlegessé varázsolja. Kísérőként adhatsz mellé tejszínhabot, forró málnaöntetet, csokoládé- vagy karamellszirupot, de akár egy gombóc vaníliafagyit is, amikor feltálalod a vendégseregnek. Egy dologban azonban biztos lehetsz: sokan el fogják kérni a receptet. Máris mutatjuk, hogyan készül.
Tojáslikőrös sajttorta
Hozzávalók:
25 dkg krémsajt (pl. mascarpone vagy tejszínes krémsajt)
Keverd össze alaposan a kekszmorzsát, a 2 evőkanál barna cukrot és a vajat, amíg egynemű masszát nem kapsz. Nyomkodd bele ezt a kekszes masszát egy tortaforma aljába.
A kekszes tortaalapot süsd az előmelegített sütően 10 percig, majd rácson hagyd kihűlni.
Forrósítsd fel a sütőt 220 Celsius-fokra.
Konyhai robotgéppel készítsd el a sajttorta tetejét: keverd simára a krémsajtot, az 1 bögre kristálycukrot, a lisztet és a tojáslikőrt. Végül keverd hozzá a tojásokat, a rumot és a szerecsendiót is.
Öntsd a keveréket a formában kihűlt sajttorta-alapra, és süsd a keveréket 10 percig az előmelegített sütőben.
Vedd le a sütés hőfokát 120 Celsius-fokra, és süsd a sajttortát 45 percig, amíg a közepe is megszilárdul. Ezután vedd ki a sütőből, és még forrón lazítsd le a tortaforma szélét. A kapcsos tortaformát csak akkor távolítsd el, ha a sajttorta már teljesen kihűlt.
Mivel ez a sajttorta alkoholt is tartalmaz, a gyerekeknek tálald inkább az alkohol nélküli alapváltozatot – ekkor egyszerűen hagyd el az alkoholos hozzávalókat, a krémsajtot inkább kevés tejjel vagy tejföllel lazítsd, és ízesítsd a keveréket rumaromával.