FITTFAZÉK

5 perces fagyik otthon, ennél finomabb nincs

Létezik egészséges jeges nyalánkság, amit otthon is gyorsan elkészíthetünk? A válasz igen ezeket a recepteket érdemes kipróbálni.  
címkék:
  • Szerző:

Gyümölcsfagyi görögjoghurtból

Hozzávalók:

1/2 kg őszibarack, darabolva vagy áfonya lefagyasztva

2 dl natúr joghurt (vagy görög joghurt)

1 ek. citromlé

édesítő ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Vegyük elő a lefagyasztott gyümölcsdarabokat! Egyszerűen dobjuk a hozzávalókat egy aprítóba. Keverjük legalább 5 percig, amíg teljesen homogén nem lesz. Közben kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsünk utána.

Vaníliafagyi sűrített tejből

Fotó: Pixabay

A klasszikus fagyihoz pudingalapot kell készíteni tejből és tojásból. Ezt a folyamatot átugorhatjuk, ha sűrített tejet használunk. Fagylaltkészítővel és anélkül is finom – bár a fagyikészítő gép még puhábbá és krémesebbé varázsolja az állagát.

Hozzávalók:

1 sűrített tej

2 csésze tejszín

2 teáskanál vaníliaaroma

1/4 teáskanál só

Elkészítése:

Fagylaltkészítő gép nélkül

Öntsünk minden összetevőt egy keverőedénybe és jól keverjük össze, amíg teljesen sima nem lesz. Majd az alapot rakhatjuk is a fagyasztóba, hogy 5 órán át hűtsük. Ilyenkor kicsit keményebb lesz a fagylalt. Nem lesz olyan puha, habos az állaga, de így is megéri elkészíteni.

Fagylaltkészítővel

Ha van fagylaltkészítő gépünk, rakjuk a fagyi készítő tálját egy éjszakára a fagyasztóba! 1 nap után vegyük ki a jeges tálat. Öntsük bele a vaníliafagyi alapot és kapcsoljuk be a készüléket. Hagyjuk, hogy az utasítás szerint dolgozzon a gép. Habos és puha lesz a vaníliás-sűrített tejes-tejszín állaga 35-40 perc alatt. Kanalazzuk át a jégkrémet egy tartóba és fagyasszuk le. Jól használható egy serpenyő is. Fedjük le műanyag fóliával és 3 óráig fagyasszuk. Önmagában, de csokoládés sütihez is kiváló desszert. Csokidarabkákkal és málnával még finomabb lesz.

Kókusztejből málna jégkrém

Ha imádjuk a jégkrémet, de inkább az egészséges édességeket részesítjük előnyben, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az egyszerű receptet. Nincs benne hozzáadott cukor és tejtermék sem.

Hozzávalók:

30 dkg málna

3 dl kókusztej

1 teáskanál eritrit

2 teáskanál chiamag

+ ízlés szerint kókuszreszelék és citromhéj

ELKÉSZÍTÉS:

A kókusztejet és a málnát turmixoljuk össze, majd dobjuk bele a többi hozzávalót. Nem baj, ha nem teljesen homogén, de természetesen krémesre is keverhetjük. Kóstoljuk meg, ha szükséges, adhatunk még hozzá ízesítőket. Rakjuk a hűtőbe három-négy órára, hogy a chiamag jól megszívja magát! Ezután öntsük a masszát formákba és rakjuk legalább hat órára a fagyasztóba.

 

KERETES

A profik így eszik a fagyit

Gasztronómiával foglalkozó szakemberek szerint, egyáltalán nem mi mindegy, hogy fogunk neki egy isteni fagylalt elfogyasztásához. Lássuk, milyen apróságokra érdemes figyelni a maximális íz é élmény érdekében:

  1. Fogyasztás előtt már 15 perccel vegyük ki a fagylaltot a mélyhűtőből, és hagyjuk a pulton kicsit olvadni. Akkor a legjobb az állaga, ha -14 fokos körülbelül a hőmérséklete. Ekkor lágyabbá válik, felszabadulnak az ízmolekulák, ráadásul könnyebben adagolható is.
  2. A fagylaltos kanalat nem véletlenül találták ki, körülbelül ekkora az a falat, ami megfelelő ízélményt nyújt.
  3. A kanalat fejjel lefelé tegyük a szánkba, hogy a fagyi először a nyelvhez, az ízlelőbimbókhoz érjen.
  4. Ne nyeljük le azonnal a fagyit, forgassuk meg egy kicsit a szánkban, figyeljünk a hidegérzetre és a krémes textúrára.
  5. Fagyizás közben néha szájon át vegyük a levegőt, ettől is jobban kijönnek az ízek.
  6. Tartsuk a fagylaltot a szánkban 12 másodpercig, hogy megtapasztaljuk a maximális ízélményt.
  7. Ne kapkodjunk, minden kis kanálnyit élvezzük ki.

címkék:
És ezeket olvastad már?