tóth gabi
Nincs is jobb, mint a hideg téli napokon egy jó adag tiszta, rezgős kocsonya. A tálalás úgy az igazi, ha nincs rajta a zsír; de egy magyar háziasszony megmutatta, hogy nem érdemes kidobni...
Szinte nincs is ember, aki ne szeretné ezt a laktató, különleges téli ételt, nélküle elképzelhetetlen az ünnepi időszak. A kocsonya zsírja azonban rendre bosszúságot okoz a háziasszonyoknak, hiszen a tálalás sokak szerint kifejezetten csúnya, ha rajta marad a fehér zsírréteg. A legtöbben még főzés közben, kanállal többször leszedik, és kidobják; de van, aki a dermedés előtt leitatja papírtörlővel. Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony azonban olyan trükköt mutatott, amire mindenki felkapta a fejét.
Azt már megszokhattuk, hogy Valika tele van szokatlan, de működő és isteni ötletekkel, de a kocsonya zsírja miatt sokan kiakadtak rá. A szabolcsi háziasszony ugyanis egy alkalommal azt írta Facebook-csoportjában, hogy ő bizony nem kanalazgatja a zsírt; hanem a megdermedt kocsonyáról lehúzza, és kenyérre keni.
Az ötleten néhány háziasszony felháborodott, ám, ha jobban belegondolunk, így két legyet üthetünk egy csapásra: hiszen a kocsonya zsírjának is pazar az íze, és nem muszáj akkor elfogyasztani, amikor magát a kocsonyát. Pirítóssal, reggelire vagy vacsorára tökéletes választás lehet. Elég csak arra gondolni, hogy nagyanyáink sem dobták ki a zsiradékokat, például a sült húsok zsírját ugyanúgy kenyérre kenték, ahogyan Boros Vali a kocsonyáét. Érdemes kipróbálni a módszert, ám mértékkel, hiszen a túlzott zsírfogyasztás nem tesz jót az egészségnek.