FAZÉK

Beindult a kocsonyaszezon: nem hiszed el, mi derült ki a magyarok téli kedvencéről

Egyszerűen nem lehet nem szeretni: finom, telt ízű, csupa hús, egyszóval a rezgő kocsonya nélkül elképzelhetetlenek a hideg hónapok. Kevesen tudják, hogy ez az étel nem csak finom, de roppant egészséges is!
 • Szerző:

Ha november, akkor kocsonya! Most már elég hideg van hozzá, hogy nekikezdhessünk az elkészítésének, de megfelelő alapanyag nélkül hozzá ne fogjunk! Ebből az isteni ételből nem lehet keveset főzni, mégse elég belőle. Nem véletlen, hogy mindenki szereti, hiszen a kocsonya nem csupán finom, de egészséges is. Őseink nagyon is tisztában voltak vele, hogy csodát tesz az ízületekkel, ezért sokak szerint ötvenéves kor felett egyenesen kötelező! A kocsonya a csontos, bőrkés hozzávalóktól lesz rezgős, ezek kollagén tartalma pedig óvja és ápolja az ízületeket. Nem mindegy, miből készül: a legjobb alapanyag a köröm, de minél többféle hús van benne, annál finomabb: mehet bele csülök, malac füle, farok és bőrkedarabok is. Ám ezen kívül is van még néhány alaptrükk, amitől tökéletes lesz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A jó kocsonya rezgős, tiszta, és tele van hússal

Minél tovább főzöd, annál jobb

A kocsonyafőzés roppant időigényes, nem véletlen, hogy egyszerre nem is érdemes belőle keveset készíteni. Legalább 4-5 órán keresztül, lassú lángon, éppen csak gyöngyözve kell főzni. Így az összes zselésítő anyag kifő a hozzávalókból, és ettől lesz jó rezgős, no meg szép tiszta a végeredmény.

Ne spórolj a fokhagymával

Fokhagyma 02

Elképzelhetetlen nélküle ez az isteni, téli vacsora (Fotó: pixabay.com)

Elképzelhetetlen ez a mennyei eledel a fokhagyma íze nélkül, mondhatni, ez a lelke. Ezért bátran tegyél bele. Sőt, van aki zúzott fokhagymán keresztül szűri a tányérba a kocsonyát, hogy még intenzívebb legyen az íz.

Jól fűszerezd meg

Persze a fokhagymán kívül nem árt bele egy-két fűszer még, legyen benne elég szemes bors és só is. Hogy mennyi zöldség kerül bele, az egyéni ízlés dolga.

Többször szedd le róla a zsírt

Főzés közben sem lehet magára hagyni a kocsonyát, időnként le kell szedni a tetejéről a zsírt; hiszen, ha nem teszed meg, akkor a kész kocsonya tetején is ott lesz, ami nem szép látvány

A köröm nem maradhat ki belőle! (Fotó: Shutterstock)

Kocsonya alaprecept

Hozzávalók:

 • 4 kg bőrös, csontos sertéshús (köröm, farok, fül)
 • 1 kg csülök
 • 5 teáskanál só
 • 3 teáskanál szemes bors
 • 1-2 fej fokhagyma
 • 5 liter víz
 • ízlés szerint répa és petrezselyemgyökér

Főzés közben folyamatosan szedd le a habját (Fotó: Ripost)

Elkészítés:

 • Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat, majd tedd fel egy nagy fazékba főni a bőrös-csontos húsokat és a zöldségeket. Lassú tűzön főzd, és időnkét szedd le a habját.
 • Ha már nem képződik több hab, mehetnek hozzá a fűszerek. Gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül.
 • Ha elkészült az alaplé, a zöldségeket ki kell venni belőle, ám ne dobd ki őket: mehetnek mártásokba, például vadashoz, de dúsíthatsz velük krémleveseket is.
 • Ha már leválik a csontról a hús, készen van; ekkor szűrd tányérokba, tálakba, és pár órára tedd hűvös helyre. Ha megdermedt, tálalhatod is.

Kocsonyából nem lehet keveset főzni!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?