3 szuper karácsonyi előétel, amit már szenteste előtti nap elkészíthetsz
Mindenki imádja az apró, különleges ízű, vendégváró falatkákat, főleg, míg várni kell, hogy elkészüljön a karácsonyi menü. Mutatunk három pompás étvágygerjesztő előételt, amik egy-két napig eltarthatók, így nem kell karácsony napján bíbelődnöd velük.
A készülődés alatt nem csupán arra kell figyelni, hogy minden ajándék meglegyen, mire jön a nagy nap, de arra is, hogy a terített asztal, a menü is tökéletes legyen. Nincs ez másképp a karácsonyi előételek terén sem: érdemes jóval az ünnepek előtt kitalálni, milyen étvágygerjesztő falatkákat szánsz a vendégeknek – és nem hátrány az sem, ha ezeket még Szenteste napja előtt el lehet készíteni. Mutatunk néhány megoldást, melyek pár napig hűtőben eltarthatók úgy, hogy semmit nem veszítenek az értékükből, ráadásul mutatósak is maradnak. Ezek a karácsonyi előételek könnyen elkészíthetők, fantasztikus ízük van, és ha ügyesen variálod őket, jut húsimádó, sajtban gazdag és teljesen vegetáriánus falatka is az ünnepi, vendégváró asztalra. Mutatjuk a recepteket!
1. Fetával töltött uborkatekercs
A feta sajt mennyei ízét a pritaminpaprika és az uborka is istenien kiemeli, így ezekkel a falatkákkal nem lehet mellélőni.
Hozzávalók (10 darabhoz):
20 dkg feta sajt
10 dkg krémsajt
1 kígyóuborka
1 kisebb pritaminpaprika
petrezselyemzöld, petrezselyemszár
Elkészítés:
Hámozd meg az uborkát, majd a hámozóval vágj belőle vékony szeleteket úgy, hogy hosszában húzod végig az uborkát. Így kellőképpen hosszú szeleteket kapsz a tekercsek elkészítéséhez.
Törd össze villával a feta sajtot, majd keverd össze a krémsajttal; így formázható masszát kapsz. A sajtokat tekerd be az uborkaszeletekbe, majd rögzítsd: a legmutatósabb akkor lesz, ha petrezselyem szárral kötözöd meg, de használhatsz fogpiszkálót is.
Végül tedd a tekercsek tetejére az apró kockákra vágott pritaminpaprikát. Tálcával együtt tedd be a hűtőbe; másnap isteni lesz, ahogy összeérnek az ízek.
2. Sült gombával töltött muffin
Ki mondta, hogy a muffin csak édes lehet? Ha elkészítesz egy sós alapreceptet, a végtelenségig variálhatod!
Hozzávalók (10 darabhoz):
8 dkg gomba (friss és konzerv is lehet)
1 kisebb fej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 tojás
1 ek sütőpor
12 dkg vaj
8 dkg liszt
1 dl víz
só és bors
Elkészítés:
Hevítsd fel a vajat egy serpenyőben, majd pirítsd benne üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a szeletekre vágott gombát, és süsd puhára. A végén add hozzá az apróra vágott petrezselymet is.
Egy nagyobb tálban verd fel a tojást, add hozzá a vizet, majd a lisztet, a sót és a borsot és a sütőport is. A tésztát dolgozd el alaposan, majd félig töltsd meg vele a szilikon muffinformákat. Ezután tegyél a formába annyi sült gombát, hogy maradjon még egy ujjnyi hely a tésztának. Zárd le a tetejüket tésztával.
Előmelegített, 180 Celsius fokos sütőben süsd készre. Frissen is tálalhatod, de sokáig eláll, és finom puha marad.