RETRO RÁDIÓ

Gesztenyés tiramisu a karácsony idei sztárja, ettől mindenki boldog lesz

Gesztenyés tiramisu 03
H. G.
Szerző
H. G.
Létrehozva2021. 12. 17. 12:00

Az olaszok kedvenc desszertje, a tiramisu idén karácsonykor a gesztenyepürével házasodott össze. Máris mutatjuk, hogy készül a gesztenyés tiramisu.

A tiramisu a legjobb desszertek egyike – különösen az ilyen, konyhai feladatokban bővelkedő időszakokban, amilyen a karácsony. Pár perc alatt összeállíthatod, és utána már csak állnia kell néhány órát a hidegben, hogy összeérjenek az ízek. Arról pedig, hogy a karácsonyi tiramisu-változat kicsit különlegesebb legyen, mint egy szimpla desszert, a gesztenye gondoskodik. De vajon miért olyan különleges a gesztenyés tiramisu?

Egy nagy tál helyett kisebb desszertes poharakban is tálalhatod (Fotó: pixabay.com)

Kedvenc téli desszertünk, a gesztenyepüré alapanyaga, vagyis a gesztenye tele van hasznos vitaminokkal, például B-vitaminokkal, C- és E-vitaminnal, ásványi anyagokkal és rosttal, így nemcsak finomabbá, hanem egészségesebbé is teszi a karácsonyi desszertet. Ha még különlegesebben akarod tálalni, akkor ne egy nagy tálba rétegezd a gesztenyés tiramisu hozzávalóit, hanem külön, kis poharakba. Lássuk, hogyan készül a gesztenyepüré és a tiramisu kombinációja!

Gesztenyés tiramisu

Az olaszok kedvenc desszertje ezúttal a gesztenyével házasodott össze (Fotó: pixabay.com)

Hozzávalók (8 adaghoz):

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukormentes gesztenyepüré
  • 7 dkg agave-szirup vagy méz
  • 50 dkg mascarpone
  • 35 dkg tejszín
  • kevés tej (elhagyható)
  • Egy csomag babapiskóta
  • Fél dl kávé
  • Fél dl juharszirup vagy méz
  • kakaópor a tálaláshoz
  • Így készítsd el:

    Egy éjszakát pihenjen a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek (Fotó: pixabay.com)

  • Válaszd szét a tojásokat, a tojásfehérjéket tedd el a hűtőbe.
  • Egy lábasban törd össze a gesztenyepürét és keverd hozzá az agavé-szirupot vagy mézet. Add hozzá a tojássárgákat, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrítsd be a masszát. Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni.
  • Keverd össze alaposan a mascarponét és a tejszínt. Ha túl sűrű lenne a krém alapja, egy kevés tejjel lazíthatod. Add hozzá a gesztenyés-tojásos keveréket, és keverd addig, amíg egynemű masszát nem kapsz. Ez lesz a gesztenyés tiramisu krémje, amelyet a babapiskótával rétegezve kell majd a tálba tenned.
  • Törd félbe a piskótákat. Egyenként mártsd őket egy pillanatra a juharsziruppal vagy mézzel édesített kávéba, és helyezd őket szorosan egymás mellé egy tál vagy 8 desszertes pohár aljába. A piskótának csak a felét használd el az első réteghez. Ha még intenzívebb ízeket szeretnél, a kávéhoz adhatsz egy kis konyakot, rumot vagy ha gyerekek is kapnak az édességből, rumaromát.
  • A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd keverd össze a mascarponés-gesztenyés masszához.
  • A krém felét öntsd a piskótarétegre, majd tedd rá a juharszirupos kávéba mártott piskóták másik felét, erre pedig a krém másik felét rétegezd.
  • Hagyd néhány órán vagy egy éjszakán át a hűtőben, hogy a gesztenyés tiramisu íze teljesen összeérjen. Tálalás előtt szórd meg a tetejét kakaóporral.
  • Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.